10 nasvetov za boljšo partnersko zvezo (ki resnično delujejo)

Nekateri nasveti, ki so povezani z življenjem v dvoje, resnično pripomorejo k bolj skladni zvezi.

27.3.2022 ob 6:19 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

10 nasvetov za boljšo partnersko zvezo (ki resnično delujejo)

Tako, kot se spreminjajo časi, se spreminjajo tudi nasveti za lepo ter skladno razmerje. Le tisti, ki so v koraku z najnovejšimi družbenimi trendi na različnih področjih, pozitivno vplivajo na zvezo.

Ker pa je v poplavi vseh napotkov včasih težko ločiti zrnje od plev, je Your Tango zbral deset zakonskih nasvetov, ki so v skladu s sodobnostjo in zato resnično delujejo.

1 Nasvetov ne iščita na družabnih omrežjih

Če boste nasvet glede svojega zakona ali zveze iskali pri naključnih tujcih, ki svoje modrosti širijo s pomočjo družabnih omrežjih, boste kmalu zašli na stran pota.

Razlogov, zakaj to ni pravi način, je več. En od njih tiči v tem, da vas osebno in kot par nihče ne pozna in vam zato ne more pravilno svetovati. Drugi razlog se skriva v dejstvu, da mnogi, ki se čutijo poklicani za deljenje nasvetov, največkrat še zdaleč niso usposobljeni za to.

Torej: kadar se pojavijo težave, ki jim sama nista kos, poiščita strokovno pomoč. Komentarji na facebooku ali drugih omrežjih niso pravi način.

2 Komunicirajta, komunicirajta, komunicirajta

Ta nasvet je brezčasen. Ne glede na to, katero leto se piše, komunikacija je en nepomembnejših temeljev vsakega razmerja. Pogovarjata se o željah, potrebah, prioritetah, načrtih, strahovih, stiskah, skratka o vsem, kar je v vaših mislih. Kajti nesmiselno in nerealno je pričakovati, da vam jih bo kdo bral.

In še nekaj: tako kot morate znati povedati, morate znati tudi prisluhniti in upoštevati tisto, kar vam pove partner.

3 S telefonom niste v trojčku

Povedano drugače: kadar sta skupaj, odložite telefon in se posvetite človeku, ki je ob vas.

4 Ne dotikajte se partnerjevega telefona

Spoštujte zasebnost. Ta ni vaš sovražnik in vsak ima pravico do nje. Kar pomeni brez vohunjenja, preverjanja, nadzorovanja in brskanja po osebnih stvareh.

Če dvomite, se o tem pogovorite, pravice do zasebnosti pa nikoli ne ogrožajte. Tako kot ne sme biti ogrožena vaša.

5 Pojdita jezna spat

Kolikokrat ste že slišali nasvet, da ne smeta jezna v posteljo? No, pozabite ga. Prepričanje, da s tem, ko k počitku ležeta pod vplivom tega čustva, ogrožata zakon, je absurd.

Jeza je, čeprav neprijetna, čustvo, ki je pač v življenju prisotno in pravico imate biti jezni.

Tudi, ko greste spat. Kajti včasih sta zvečer oba preutrujena, da bi našla rešitev iz situacije, ki je pripeljala do nje, zato se vse skupaj lahko le stopnjuje in še poglobi. Veliko lažje bosta do rešitve prišla zjutraj, ko bosta spočita, pomirjena in zato lahko na zadeve pogledala z drugačne perspektive.

6 Poligamija je zdrava

Dobro, ne v smislu več partnerjev (če nista za to), temveč z vidika, da smo ljudje kompleksna bitja in da moramo zato biti vpeti v številne odnose. Zgolj partnerski, pa naj bo še tako popoln, nikoli ni dovolj.

Oba potrebujeta prijatelje, družino, znance, ki zapolnjujejo vse potrebe po druženju.

7 Osebnostna rast okrepi razmerje

Osnovna življenjska resnica: ljudje se stalno razvijamo, rastemo, zorimo. Oseba, s katero ste v zvezo stopili pred petimi, desetimi leti, je bila tedaj drugačna. Drugačni ste bili tudi vi.

Sprejmite in spoštujte te spremembe. Osebnostna rast in zorenje pozitivno vplivata na zvezo, stagnaciji jo na drugi strani pahne v prepad.

8 Ne glejte Netflixa brez partnerja

Morda se zdi res čisto banalno, a gledanje televizije skupaj je majhen, vendar učinkovit način povezovanja. Izberita vsebine, ki so obema všeč in se zavežita, da jih bosta gledala skupaj. To naj postane vajin obred, ki ga lahko vsak za svojim zaslonom vršita tudi, kadar sta fizično ločena.

Netflix (in druge podobne storitve) predstavljajo edinstveno vez med dvema. Naj se sliši še tako trivialno, drobne obljube, ki se jih držita oba, dokazujejo, kako resnicoljubna in zaupanja vredna sta.

9 Imejta nekaj čisto svojega

Pomembno je, da vidva vesta, kateri so najbolj intimni trenutki vajine zveze, ki jih ne bi za nobeno ceno delila z nikomer drugim.

Določene stvari morajo ostati le med vama in prav te so še en dejavnik, ki znatno vpliva na vajino srečo.

10 Naučite se opravičiti

Reči oprosti in to res tudi misliti je vrlina, ki je ne premore vsak. Tisti, ki je ne, pa le težko osnuje lep odnos. Kajti z iskrenim opravičilom izražamo več stvari: na prvem mestu upoštevanje čustev sočloveka in na drugem priznavanje svojih zmot ali napak.

Vedite nekaj: medtem, ko je samospoštovanje v zvezi pomembna lastnost, prevelik ego zagotovo ni.

Preberite še: Trije v razmerju: nič ljubosumja, skupne terapije in največja težava (resnična izpoved)

Morda vas zanima tudi: Nerealna pričakovanja, ki lahko uničijo partnersko zvezo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)