Deset poti do najboljšega seksa

Sprehodi se po njih tudi sama.

10.1.2018 ob 10:40

fant_micna.jpg

To, da se odličen seks še zdaleč ne začne šele tedaj, ko se zvečer ugasnejo luči in se drug k drugemu stisneta med rjuhami, najbrž že veš. Kaj pa je tisto, brez katerega si ga ni mogoče obetati, nizata klinična psihologinja in psihiatrinja Bea Jaffrey ter spolna terapevtka Jo Rapini. Poglej, kaj ti svetujeta. 

Povej mu, kaj te vzburja

Odkrita in neposredna komunikacija je ključ do odličnega spolnega življenja. Pri tem ne gre zgolj za poredne besede, temveč v veliko večji meri za izražanje želja in potreb, včasih tudi navodil med samim intimnim odnosom. Če počne nekaj, kar ti ni najbolj všeč, se ne pretvarjaj, da uživaš, temveč mu subtilno predlagaj drugačno stimulacijo, ritem ali pozo. Bodi odkrita do njega. V korist obeh.

Ne podcenjuj moči pohvale

Leta 2016 so v publikaciji Journal of sex research povzeli izsledke študije, v katero je bilo vključenih 39.000 parov. Izvajalci so se osredotočali zlasti na njihove medsebojne interakcije ter ob zaključku povedali, da pari, med katerimi prevladujejo pohvale znatno pogosteje uživajo med rjuhami ter so deležni močnejših orgazmov. Pri tem psihologi poudarjajo, da gre tako za vsakodnevne pohvale in izraze spoštovanja, kot tiste, ki si jih partnerja izkazujeta tedaj, ko se predajata telesni ljubezni.

Ohranita spontanost

Sprva še tako čudovit seks lahko podleže rutini, ta pa ni najboljša prijateljica zadovoljujočega spolnega življenja. Seksolog Lodro Rinzler zato vsem polaga na srce, naj brez zadrege predlagajo novosti, ki jim povsem spontano pridejo na misel tedaj, ko okušajo strasti: "Naj bo v novem ali starem razmerju, nikar se pri tem ne zadržujte in ne omejujte. Spontanost in presenečenja vedno padejo na plodna tla." 

Jaffreyjeva se z njim strinja in svetuje, da se telesni ljubezni ne predajata vedno ob istem času na istem mestu: "Novi kraji, kot so kavč, pult v kuhinji ali pralni stroj v kopalnici so na videz nepomembna, a še kako učinkovita popestritev spolnega življenja. Tu so še igranje vlog, fantazije, vroča akcija v avtomobilu in še bi lahko naštevali. Bodita spontana, domiselna in zabavna. Obrestovalo se vama bo."

Predigra naj bo dolga

Da je ta ključna za kvaliteten seks, čivkajo že vrabčki na vejah. A vendar naj se predigra ne začne šele tedaj, ko sta oba z mislimi že pri glavnem dejanju. Mentalna predigra, ki se odvija skozi cel dan je tista, ki obljublja maksimalne rezultate. Namigovanje na seks, začinjena sporočila, dvoumni pogledi, bežni dotiki, naključni poljubi, vse to in še več bo pomagalo možgane ter telo pripraviti na zaključno dejanje, ki bo prav zaradi dolge predigre takšno, kot bi si želela.

Vadi in poskrbi za dovolj vitamina D

Vadba zagotavlja dober pretok krvi po telesu, organizem navda z hormoni dobrega počutja, tebe pa s samozavestjo. Vse to je kombinacija, ki jo lahko s pridom izkoristiš v postelji. Zato prenehaj iskati izgovore in si čim večkrat zanjo vzemi čas.

Kaj pa vitamin D? Celo poleti se lahko zgodi, da ga je v telesu premalo, pozimi pa je njegovo pomanjkanje še pogostejše. A prav ta je ključen za nastajanje testosterona v moškem telesu in pozitivno vpliva tudi na libido žensk. Zato si le privošči malo sonca ali jedilnik obloži z njim bogatimi živili. Tudi v prid dobrega seksa.

Izkoristi jutro ali popoldanske urice

En najpogostejših razlogov, da se seks s časoma umakne z dnevnega reda parov je utrujenost. Povsem jasno je, da je ta najbolj izrazita zvečer. In rešitev, ki jo priporoča Jaffreyeva:

"Zakaj čakati na večer, če si lahko privoščita jutranji ali popoldanski seks. Vstanita pol ure prej in si vzemita trenutke zase. Čas je popoln, saj je količina testosterona v moškem telesu tedaj najvišja, učinke takšnega začetka dneva pa bosta občutila vse do večera. Tu je še popoldanski seks. Prav tedaj je libido žensk najvišji, kar velja izkoristiti spolnemu življenju v prid. Več kot dovolj razlogov torej, da ne čakata na večer."

Obogati besednjak

Besede imajo neizmerno moč, katere pa se pari premalokrat zavedajo. S pravimi je mogoče še kako začiniti ozračje in prebuditi vročico v telesih. Če si bolj sramežljive narave in ti pikantne ne gredo z jezika, si pomagaj z erotičnim delom. S čutnim glasom mu beri odlomke, nato pa si vlogi zamenjajta in bodi poslušalka ti. Kmalu boš odkrila učinek porednih besed in spoznala, da vplivajo na tvojo samozavest ter na vajino spolnost.

Uporabljaj igračke in pripomočke

Zlasti parom v dolgih razmerjih Rapinova priporoča obisk katere od erotičnih trgovin, kjer je na voljo nešteto igračk ter drugih pripomočkov, ki spolno življenje ponesejo v nove dimenzije. "Nakupujta skupaj in se odločita za vibratorje, masažna olja, lisice, kostume, oziroma za tisto, kar vama je po volji in kar bi želela uporabiti v domači spalnici. Naj postane erotična masaža obvezna sestavina vajine spolnosti. Ta je tista, ki pri mnogih parih prebudi nekoliko uspavano spolno življenje."

Skupaj opravljata naloge

Naj se sliši še tako trivialno, skupna skrb za dom pozitivno vpliva na spolno življenje. Znanstveno je namreč dokazano, da so pari, ki pravično razdelijo gospodinjska opravila, bolj zadovoljni z intimo kot tisti, kjer je vse na ramenih enega. Več besed najbrž ni potrebnih.

Kvaliteto postavita pred kvantiteto

V resnici ni zlatega pravila, kako pogosto naj bi skočila med rjuhe. Zadeva je dokaj individualne narave, a ena od nedavnih študiji je prišla do zaključka, da so najsrečnejši pari, ki si za seks vzamejo čas enkrat na teden. Ne gre namreč za kvantiteto, temveč kvaliteto in energijo, kot jo vložita v samo dejanje ter katere vama, če ne bosta pretiravala, zagotovo ne bo zmanjkalo.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)