Zakaj sem se projekta karantena lotila z izdelanim načrtom

V bistvu se mi bo po nekaterih doživetjih še kolcalo.

17.4.2020 ob 5:50 | Foto: GettyImages

Slika avtorja - Petra  Kalan Piše:

Petra Kalan

petra.kalan@delo.si

Zakaj sem se projekta karantena lotila z izdelanim načrtom

Čudni časi so prišli v našo deželo in paleta čustev, ki jih doživljamo vsak dan je res pestra. Tudi pri meni je tako. Naprej val energije, ki mi da krila in zagon, da bi lahko premikala gore, potem pa kot bi nekdo pritisnil stikalo za izklop, energije preprosto zmanjka. Človek je socialno bitje in pomanjkanje druženja je lahko pomemben dejavnik za nizko stopnjo življenjske energije. Se še spomnite občutka, ko ste po prijetnem večeru s prijateljico ali družbo resnično napolnjeni z neko posebno energijo? Večkrat lahko slišim, ko kakšna prijateljica reče, da jo je družabni večer res napolnil z energijo in da bo lažje preživela teden. Tudi pri meni je tako. Načrtovanje druženj, izletov s prijatelji, ženski večeri, kino… Vse to mi v nekarantenskih časih »napolni baterije«.

Sama sem se projekta karantena lotila dokaj načrtno in tudi dejavnosti so načrtovane.

Večerni žur s prijatelji

S prijatelji imamo spletne skupine, ki so na voljo na različnih aplikacijah. Nam najbolj ustreza facebook klepetalnica, kjer si vsakodnevno izmenjamo nekaj besed, šal na račun koronavirusa in različnih na videz nepomembnih besed, ki nas ohranjajo v stiku. Dvakrat na teden (vsaj) pa se povežemo tudi z videom in si priredimo zabavo. Sprva je bilo vse skupaj malo kaotično, saj je pogovor preko spleta nekoliko drugačen kot v živo (predvsem, če ponagaja tehnika). Ko pa se navadiš na vse skupaj je zadeva prav rutinska in zabava zagotovljena. Po takšnih »karantenskih« žurih se zbudim še posebno dobre volje.

Zmenek na balkonu

Roko na srce, zadnje tedne preživljam predvsem v trenirki in ideja, ki sem jo videla na spletu se mi je zdela vrhunska. S partnerjem si določita večer za zmenek in se uredita, kot da gresta v najbolj »fancy« restavracijo. Midva imava interno šalo, ko jeva na balkonu, da sva šla »ven jest«. Torej oblecita svoje najljubše kose (trenirka ne velja) in si privoščita čisto pravi zmenek. Hrano lahko tudi naročita in se s tem malo pocrkljata. Nastavita si svojo najljubšo glasbo in prižgita kakšno dišečo svečko za ambient. Da vse skupaj popestrita, se dogovorita, da so koronavirusni pogovori prepovedani. Tako se bosta res lahko posvetila drug drugemu in odklopila zunanji svet.

 

Pižama party

Ena izmed bolj klasičnih zabav z otroki so seveda zabave v pižami. Se spomnite, ko ste bili majhni in so vam starši pustili, da ostanete pokonci kakšno uro dlje in zmažete še tisto dodatno palačinko? To so spomini, ki bodo vašim otrokom ostali za vse življenje. In takšen večer si zdaj lahko privoščite brez slabe vesti. Pustite malčkom malo veselja in zavrtite še desetič njihovo najljubšo pesmico. To so malenkosti, ki se jih ne da kupiti. Tudi če nimate otrok, si lahko popestrite večer s tematsko zabavo. S prijatelji se dogovorite in se našemite nato pa se pokličite preko video klica. Zabava zagotovljena.

Koncert na domačem kavču

Glasba dokazano dviguje razpoloženje in na srečo jo lahko poslušamo tudi  karanteni. Na spletu so objavljeni številni koncerti svetovno znanih glasbenikov, ki si jih lahko zavrtite. Koncerte pa ponuja tudi, kar nekaj slovenskih glasbenikov. Spremljajte njihove objave na družbenih omrežjih in lahko si popestrite marsikateri večer. Kaj je lepšega kot Tomi M. v vaši dnevni sobi ali pa nežne balade Jana Plestenjaka. Izbira je res velika, zato nimate več izgovorov.

Obujanje spominov

Če imate res slab dan, je čas da na plano privlečete tiste zaprašene albume ali pa pobrskate po računalniškem arhivu. Milo se vam bo storilo (obljubim), ko boste zagledali nasmehe ljudi na fotografijah in se spomnili dogodkov, ki so se vam usedli v srce. Zdaj je tudi čas, da uredite foto album, vsaj jaz sem, kar se tega tiče precej »lena«. Sedaj mi je zmanjkalo izgovorov.

Strokovnjaki poudarjajo, da je rutina zelo pomembna v teh karantenskih časih in res je tako. Vsake toliko pa monotonost vseeno razbijte s kakšno pestro dejavnostjo, da si napolnite življenjske baterije!


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)