Svet v karanteni: Kako v teh čudnih časih videti lepe stvari

V samoizolaciji lahko vidimo tudi marsikaj pozitivnega.

22.3.2020 ob 5:50 | Foto: GettyImages, Instagram | Avtor: E. N.

Svet v karanteni: Kako v teh čudnih časih videti lepe stvari

V teh dneh ti verjetno ni lahko. Virus te je priklenil na kavč, izoliral od prijateljev in morda celo od družine, najhuje od vsega pa je, da se ti niti sanja ne, kaj pričakovati v prihodnjih tednih. Morda celo mesecih.

Zdi se, da se v teh dneh vsi počutimo enako. Nihče izmed nas še ni doživel, da bi naenkrat ne glede na to, v kateri državi živimo, koliko denarja imamo in kako smo vajeni živeti sicer, vsi čepeli doma. Res je neverjetno, da se v istem trenutku kot ti, na drugem koncu sveta na kavču dolgočasijo Ellen DeGeneres, John Legend, Rihanna, LeBron James in drugi. Si predstavljaš?

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ellen DeGeneres (@theellenshow) on

Situacija se zdi precej abstraktna, počutimo se, kot bi nas čez noč vse skupaj potegnilo v znanstvenofantastični film. Seveda upamo, da ga bo čim prej konec, a najprej se moramo prebiti čez njegovo jedro. To, da v mislih ohranjamo srečen konec, je seveda ključnega pomena za naše duševno zdravje. Samoizolacija ni mačji kašelj in povesem normalno je, da se ti po glavi pletejo vsi mogoči scenariji. A danes se bomo osredotočili na svetle plati in poiskali pozitivne aspekte te čudne situacije, v katero je zabredel ves svet.

Verjetno si že opazila, da se moramo iz dneva v dan držati več ukrepov in prepovedi. Situacija postaja vse bolj resna. A bolj kot se zaostruje, bolj smo si ljudje blizu. Seveda ne fizično. A kljub oddaljenosti si pomagamo, se povezujemo in si stojimo ob strani.

Srčnost

Mnoge restavracije so v zadnjih dneh na svoja socialna omrežja objavila napise, da pomoči potrebnim razdelijo svoje zaloge surovin. Zaokrožila je tudi novica, da je ena izmed ljubljanskih picerij zdravnikom na UKC dostavila brezplačnih nekaj škatel pic. Mnogi lastniki ljubljanskih stanovanj, ki so jih oddajali preko platforme AirBnB, so prazne postelje »posodili« tistim, ki se trenutno v prvih bojnih vrstah borijo proti virusu. Zdravstvenim delavcem, seveda.

Pomoč so ponudila tudi večja podjetja. Pri nas in v tujini. Zaradi pomanjkanja mask se je ena slovenska tovarna že spremenila v proizvodnjo zaščitnih mask, podobno pa se dogaja tudi v tujini. Gotovo poznaš modno hišo LVMH, iz katere prihajajo znamke Louis Vuitton, Christian Dior, Givenchy, Moet in druge. V tem tednu so se odločili, da proizvodnjo parfumov in kozmetike nadomestijo s produkcijo razkužilnih gelov za bolnišnice in druge zdravstvene ustanove. Brezplačno, seveda.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Peter philips (@peterphilipsmakeup) on

V boj proti virusu se je podal tudi marsikateri znani obraz. Svetovni milijarderji zdravstvenim ustanovam namenjajo velike vsote denarja, zbiranja sredstev pa se je lotila tudi modna blogerka Chiara Ferragni. Dogajanje v Italiji jo je namreč precej prizadelo in v zadnjih dneh je za italijanske bolnišnice uspela zbrati že več milijonov evrov. Dobrodelen je bil tudi njen mož, sicer zelo znan italijanski glasbenik, ki je, da bi krajšal dneve in lajšal žalost, za svoje sledilce priredil spletni koncert. Glasba je seveda eno najboljših zdravil za dušo in tega se zavedajo mnogi svetovni estradniki. Virtualni koncert je namreč priredil tudi Chris Martin, pevec skupine Coldplay, pa John Legend in drugi. Pesmi odmevajo z italijanskih balkonov in ravno ti so navdihnili tudi igralko Gal Gadot, da je na svoja omrežja delila pesem Imagine, ki jo poje skupaj z Natalie Portman, Kristen Wiig, Jamiejem Dornanom in drugimi hollywoodskimi zvezdniki.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gal Gadot (@gal_gadot) on

Vsak pač pomaga, kakor lahko. In tudi ti lahko pomagaš sebi in drugim. Tako, da v dani situaciji iščeš dobre stvari, ki ti bodo pomagale preživljati dneve za štirimi stenami. Se osredotočiš na lepe strani, ki jih je mogoče opaziti v dani situaciji. In morda na situacijo pogledaš malce drugače. V času naše odsotnosti v javnem življenju se namreč prebuja narava. Skozi okno lahko opazuješ, kako se odpirajo cvetovi na drevesih. Ljudje smo se ustavili, svet pa v resnici še vedno teče dalje. In hej, v Benetkah je v kanalih prvič možno videti dno in ribice, ki plavajo v morju. Zaradi miru, ki je kar naenkrat zavladal v mestu, so se ribam pridružili tudi labodi in delfini.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by «Сказка Тур» (@skazkatour) on

Nekaj časa bomo tako morali lepote sveta opazovati od daleč, skozi okna in preko televizije in spleta. A na srečo lahko ta čas izkoristimo za to, da se še bolj povežemo sami s seboj, s tistimi, s katerimi živimo in ljudmi, ki jim lahko ponudimo roko v pomoč. Z lepo besedo, nasmehom čez ograjo ali pa le tako, da jim dajemo vedeti, da smo v njihovi bližini.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)