Ustvarjamo z otroki: Punčka iz koruze

Izdelamo jo lahko iz ličkanja ali iz celih storžev.

31.10.2021 ob 5:10 | Foto: GettyImages | Avtor: B. K. P.

Ustvarjamo z otroki: Punčka iz koruze

Jesen nekoč ni minila brez ličkanja, danes pa le še tisti starejši običajno vedo, kaj to je. Precej poenostavljeno bi temu opravilu, ponekod mu pravijo slačenje koruze ali kožuhanje, lahko rekli čiščenje in spravilo koruze, ko se z obranih storžev poberejo laski in večina listov. Nekaj jih je na storžih moralo ostati, da so jih povezali skupaj in obesili v kozolec.

V manjših krajih se turistična in kulturna društva trudijo, da bi običaj ohranila, s tem namenom pa organizirajo prireditve, kjer obiskovalcem prikazujejo ličkanje in jih k opravilu seveda tudi povabijo.

Ker po ličkanju, ki je bilo nekoč pravi praznik, saj se je na kmetiji zbralo staro in mlado, peli so, si pripovedovali zgodbe ter kaj dobrega pojedli, ostane kup suhega listja, so to izkoristili otroci ter si iz njega izdelali igrače, v glavnem so bile to punčke ali druge figurice.

Za punčke iz ličkanja ne potrebujemo skoraj nič drugega kot veliko suhih listov in vrvico, popestrili pa jo bomo s kosom blaga, koruznimi laski, flomastri in drugimi dodatki po želji.

Šop ličkanja najprej zvijemo skupaj. Več ko ga bo, bolj zajetna bo punčka. Nato ji z vrvico zavežemo pas, da jo razdelimo na dva dela. Spodnjega razdelimo tako, da dobimo nogi, iz zgornjega pa oblikujemo glavo. Manjkata samo še roki. Naredimo ju tako, da ob strani trupa naredimo luknjo ter skoznjo povlečemo nekaj koruznih listov.

Nastanejo lahko prave umetnine. Foto: Carlos German Baquero/GettyImages

Osnovna punčka je narejena, zdaj se lahko začne ustvarjanje. Dovolj velik kos blaga prepognemo in ob pregibu izrežemo luknjo, ki naj bo dovolj velika, da bomo skoznjo stavili glavo. V pasu jo zavežemo s trakom in dobili smo srajčko ali oblekico. Na glavo ji z lepilom prilepimo nekaj koruznih laskov (v tem primeru potrebujemo še lepilo), lahko ji padajo le na čelo, ali pa ima punčka dolge lase, ki ji segajo do pasu.

Te po želji spletemo v kito. Da je ne bo zeblo, dodamo ruto, ki jo izdelamo iz večjega koruznega lista ali iz blaga. Iz manjšega kosa izrežemo trikotnik in ji ga privežemo na glavo. Zdaj manjka samo še obraz. Lahko ga narišemo s flomastrom ali pa ji za oči in nos na obraz prilepimo zrna koruze, namesto ust pa paličico.

Zanimive figurice lahko izdelamo tudi iz celih koruznih storžev, ki še niso zličkani. Liste previdno potegnemo nazaj, prek peclja, in jih na vrhu pritrdimo z vrvico ali okrasnim trakom. Dobili smo glavo in frizuro. Če želimo, da ima naš možicelj roke, na vsaki strani en list pustimo, da pada ob koruzi. Obraz ustvarimo enako kot pri punčki iz ličkanja, na vrh glave prilepimo nekaj koruznih laskov, okrog vratu zavežemo trakec ali pentljico.

Figurice izdelamo tudi iz cele koruze. Foto: Maren Wischnewski/GettyImages


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)