Ustvarjamo z otroki: Možički iz želoda

Izdelamo različne figurice za okras ali otroško igro.

19.10.2021 ob 5:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: A. J. (Baldrijanko, priloga Slovenskih novic)

Ustvarjamo z otroki: Možički iz želoda

Nima fantek kapice, kapica ima fantička. Prišumele sapice, niso vzele kapice, vzele so fantička,« je uganko o želodu v rime skoval znameniti slovenski pesnik Oton Župančič.

Z njo lahko otroku še popestrite sprehod v gozdu, med katerim boste skoraj zagotovo naleteli na želod. Naberite ga za domov, saj je njegova priročna oblika odlična za ustvarjanje vseh mogočih igrač in okraskov.

Doma lahko iz njega ustvarite ljubke možičke, gusarje, vile, palčke ali druga bitja, ki so otroku še posebno ljuba. Potrebovali boste vroče lepilo in pištolo za lepilo (ali drugo ustrezno močno lepilo), krpice blaga, najbolje filca različnih barv, tanek črn alkoholni flomaster (lahko še rdečega in modrega), želod in želodove kapice.

Z nekaj domišljije bodo nastale prikupne figurice, s katerimi se bo otrok z veseljem igral. Uporabite jih tudi kot dodatno dekoracijo pri zavijanju daril ali pri decembrskem okraševanju doma. Sestavite lahko celo mesto škratov, kraljestvo vil ali pa iz njih oblikujete jaslice.

Najprej prilepite kapice na želod. Z alkoholnim flomastrom narišite obraz – oči, nos in usta. Dobili ste glavo, ki jo prilepite na še en želod, najbolje bo, če bo ta bolj podolgovat. Tako boste dobili telo.

Priročna oblika je odlična za ustvarjanje vseh mogočih okraskov.

Zdaj figurico okrasite s filcem. Če boste izdelovali vile, telo ovijte v barvasto krpico in prilepite, nato pa na oblekico prilepite še krila. Vili lahko naredite tudi lase. Še preden zalepite kapico na želod, ki predstavlja obraz, spodaj nalepite kose sukanca. Ročno malo spretnejši otroci lahko ustvarijo tudi bolj zapletene figure. Poleg želoda uporabite zobotrebce, iz katerih bodo roke in noge.

Iz želoda in drugih naravnih materialov, ki jih najdete v gozdu, lahko izdelate tudi različne živali. Preprosto figurico nadgradite v metulja tako, da na hrbet prilepite javorove plodove, ki jim otroci zaradi značilnega letenja z dreves na tla rečejo helikopterji. Še dve suhi vejici za tipalke in metuljček je gotov!

Starejši lahko figurice kombinirajo s plastelinom, ki ga (z navadnim lepilom za papir) nalepijo na želod.

Preberite še: Ustvarjamo z otroki: Unikatna šolska torba

Morda vas zanima tudi: Ustvarjamo z otroki: Tri glasbila iz naravnega materiala


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)