5.12.2021 ob 5:15 | Foto: GettyImages | Avtor: B. K. P.
Danes zvečer oziroma ponoči nas bo obiskal prvi decembrski dobri mož, Miklavž. Svetnik, ki je bil najbolj znan prav po darežljivosti, je nekoč pridne otroke tradicionalno obdaril s sadjem, večinoma so bile to mandarine ali pomaranče, orehi in suho sadje, pozneje so se jim pridružile čokolade in druge sladke dobrote, medtem ko porednim ni pustil drugega kot šibo.
Z leti so se običaji močno spremenili, darila so postala večja in dražja, ponekod je Miklavž celo utonil v pozabo. A prav Miklavž je tisti decembrski dobri mož, od katerega bi se v teh časih lahko največ naučili, saj je za časa življenja veliko storil za revne in vse, ki so potrebovali pomoč. Na ta dan, namesto da pričakujemo draga darila, zato raje storimo kaj za druge. Pomagajmo pri hišnih opravilih in bližnje razveselimo z majhno pozornostjo.
To pa lahko pripravimo tudi za Miklavža, ki bo med celonočnim obiskovanjem otrok zagotovo postal lačen.
Skupaj z najmlajšimi se lotimo denimo peke piškotov, enega bolj enostavnih receptov vam ponujamo tudi mi, nato pa naj jih otroci še okrasijo, razporedijo na pladenj ter postavijo v bližino vrat, da jih bo Miklavž zlahka našel. Poleg sestavin za piškote potrebujemo še modelčke, če jih nimamo, bodo povsem dovolj kozarci, s katerimi bomo iz testa izrezali okrogle piškote. Nato jih premažemo s sladkorno glazuro, ki ji lahko dodamo nekaj kapljic barv za živila, ali pa po njih potresemo sladkorne okraske, koščke suhega sadja ali oreškov.
Sestavine:
Glazura:
Moko s soljo in pecilnim praškom presejemo v večjo posodo. V drugi posodi z električnim mešalnikom približno tri minute stepamo zmehčano maslo in sladkor, nato dodamo jajce in vaniljo ter dobro premešamo. Dodamo moko in mešamo tako dolgo, da nastane testo. Oblikujemo ga v disk, ovijemo s prozorno folijo in za najmanj pol ure postavimo v hladilnik.
Pečico segrejemo na 160 stopinj in velik ploščat pekač obložimo s papirjem za peko. Testo vzamemo iz hladilnika in razdelimo na manjše kose, na pomokani površini jih razvaljamo pol centimetra na debelo. Z modelčki izrežemo piškote in jih polagamo na pekač.
Pečemo 10–15 minut, na polovici jih obrnemo, nato pa na rešetki ohladimo. Glazuro pripravimo tako, da v posodi stepemo sladkor in mleko, dokler ne dobimo enotne in goste mase. Če je preveč tekoča, dodamo še sladkorja, v nasprotnem primeru mleka. Z njo premažemo piškote ali jo damo v dresirno vrečko ter nanje dekoracije nabrizgamo.
Preberite še: Recept za pito, ki je minuli konec tedna zaokrožil med slovenskimi vplivnicami
Morda vas zanima tudi: Pečemo z otroki: 3 smešno lahki recepti za piškote
oddajte komentar