Ustvarjamo z otroki: Čudovita okolju prijazna smrečica

Z otroki letos izdelajte nekoliko drugačno ekološko praznično okrasje.

14.12.2021 ob 5:10 | Foto: Maria Symchych-Navrotska/GettyImages | Avtor: A. J.

Ustvarjamo z otroki: Čudovita okolju prijazna smrečica

Prvi korak je sprehod po gozdu, med katerim naj otrok poišče kar največ ravnih različno dolgih vej. Kako velike oziroma debele naj bodo, je stvar okusa in mišic – če vam ne bo pretežko nositi kupa domov, se lahko odločite tudi za nekoliko večje in debelejše. Drevesce bo lepše videti, če bodo vse enako debele, zato se z otrokom dogovorite o debelini, še preden se loti iskanja. Potrebovali boste osem različno dolgih vej.

Ker v naravi najverjetneje ne boste našli dolžin, ki bi se idealno prilegale načrtu za drevesce, ki ga nameravate izdelati, boste potrebovali manjšo ročno žago za les. V specializiranih trgovinah se dobijo otroške žage v obliki loka, ki omogočajo varno uporabo od petega leta. Z žago odrežite veje na primerno velikost. Vsaka naj bo nekoliko manjša od prejšnje. Dobro razmerje boste dobili, če bo spodnja dolga 100 cm, najbolj zgornja pa 25 cm.

Potrebujemo

 • osem vej od 200 do 25 cm
 • otroško žago
 • 4 m vrvi
 • škarje
 • dve pomaranči
 • peki papir
 • pentlje
 • nekaj škatlic
 • ostanke ovojnega papirja
 • blago rdeče in bele barve za vrečke
 • šivanko in sukanec

Olupite jih. Če se lubje trdno drži veje in ga s prsti ne morete ločiti od nje, si lahko pomagate tako, da jo pred lupljenjem polijete z vrelo vodo. Ko so olupljene, jih po želji pobarvate ali pa pustite naravno barvo. Ko se barva posuši, razvrstite veje na tla od največje do najmanjše. Med njimi pustite toliko prostora, kot želite. Odrežite dva metra vrvi in z dvema vozloma, zgoraj in spodaj, privežite veje nanjo. Začnite na levi strani pri največji, torej spodnji, in nadaljujte v smeri navzgor. Enako naredite z drugo vrvjo na desni. Na koncu na vrhu zavežite obe vrvi skupaj.

Zdaj potrebujete le še okraske. Lep, ekološki okrasek so posušene rezine pomaranče, ki niso le očarljive na pogled, temveč tudi prijetno odišavijo dom. Dve pomaranči narežite na rezine. Segrejte pečico na 140 stopinj in na peki papir položite pomaranče. Pecite od 45 minut do ene ure, vsake pol ure obrnite rezine na drugo stran. Ko se popolnoma posušijo, jih pustite, da se ohladijo. V rezine naredite luknjico in skoznjo napeljite pentlje. Privežite pomaranče na vaše praznično drevesce.

Obesimo jo na steno. Foto: Maria Symchych-Navrotska/Getty Images

Okraske v obliki daril naredite iz raznih ostankov ovojnega papirja in škatlic, ki se vam valjajo po domu. Namesto pentelj lahko uporabite navadno vrv, volno ali sukanec. Vrečke sešijte iz starih oblačil ali koncev blaga, ki ste jih nabrali čez leto. Najlepše so videti v praznični beli in rdeči barvi, seveda pa se lahko odločite za čisto svoj slog.

Preden jih obesite, jih napolnite z vato, da bo videti, kot da se v njih skrivajo darila. Lahko pa vanje zares skrijete bombone in druge drobnarije. Tudi škatlice lahko napolnite s presenečenji. Doma se dogovorite, da boste ta mini presenečenja odprli šele za božič ali novo leto.

Preberite še: Ustvarjamo z otroki: Pravljična medena hišica

Morda vas zanima tudi: Ideja za izlet: Prečudovita božična bajka v Mozirskem gaju


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)