2.10.2021 ob 5:15 | Foto: Gettyimages | Avtor: E. B. (Baldrijanko, priloga Slovenskih novic)
Temperature so že zanesljivo jesenske in torej primernejše tudi za peko. Piškotov, kakopak! Še nekaj vikendov in tu bo december, ko se bo peklo in ustvarjalo, da pa bodo otroci takrat že pekovski mojstri, preizkusimo nekaj receptov že sedaj.
Dan piškotov ustvarimo z najmlajšimi, glede na letni čas pa pri dekoraciji in oblikovanju nikar ne pozabimo na jesenske motive. Saj veste, vaja dela mojstra, zato ni nikoli prezgodaj za urjenje za izdatno peko, ki bo zaznamovala veseli december.
Še prej pa se lahko izkažemo za noč čarovnic in najbližjim postrežemo s slastnimi podobami buč, duhov in različnih pošasti. Recepte seveda prilagodimo najmlajšim, ki bodo s spretnimi ročicami z veseljem mešali, stresali in gnetli ter oblikovali in okraševali, zato pustimo njihovi domišljiji prosto pot.
Za osnovo lahko izberemo povsem običajne maslene piškote (recept predstavljamo spodaj), ki jih z okrasjem in dodatki nadgrajujemo in iz njih ustvarjamo zanimive podobe. Enakomerno in gladko maso za pol ure postavimo v hladilnik, nato pa jo razvaljamo in z modelčki izrezujemo različne oblike – jesen kar vabi k oblikovanju listja, buč, jabolk, hrušk, čarovnic na metli in duhov, seveda pa lahko navdih poiščemo tudi drugod. A pozor! Pri oblikovanju se maslo v masi topi, zato je lahko končna podoba piškotov drugačna od tiste, ki smo jo načrtovali. Da bi se ognili razočaranju, že oblikovane piškote, ki jih bomo pozneje okrasili z oblivi in drugimi dodatki, pred peko še za 15 minut postavimo v hladilnik in tako preprečimo neenakomerno rast v pečici.
Piškote lahko okrasimo pred peko, denimo, premažemo jih z jajcem in potresemo z oreški, s kandiranim sadjem in rozinami ustvarjamo obraze itn. Lahko jih okrasimo tudi pečene in ohlajene, na primer z glazuro iz limonovega soka in sladkorja v prahu, stopljeno čokolado, ki ji za zares sladko in pisano piko na i dodamo bombončke, biserčke, zvezdice ali pa preprosto z jedilnimi barvami v tubi, ki jih tudi drobni prsti zelo enostavno nanesejo. Zamisli nam zanesljivo ne bo zmanjkalo, nikakor pa ne smemo pozabiti, da jemo tudi z očmi, zato se z otroki potrudimo za dober vtis!
Najprej zmešamo suhe sestavine, nato postopno dodajamo mokre. Zgnetemo v gladko zmes in postavimo v hladilnik za pol ure, preden se lotimo oblikovanja z modelčki. Pečemo 10–15 minut pri 200 °C.
Najprej zmešamo suhe sestavine, nato postopno dodajamo mokre. Zgnetemo v gladko zmes in postavimo v hladilnik za pol ure, preden se lotimo oblikovanja. Oblikujemo kroglice, vsako okrasimo z nekaj koščki čokolade, lahko tudi rozin. Pečemo 10–15 minut pri 190 °C.
Zmešamo sladkor in maslo, dodamo jajci in vaniljev sladkor ter kikirikijevo maslo. V mešanico dodamo moko in sodo bikarbono. Postavimo v hladilnik za pol ure. Oblikujemo kroglice in jih sploščimo. Pečemo pri 180 °C 10–15 minut. Po ohlajenih piškotih rišemo obraze.
Preberite še: Absolutni hit: Zebraste palačinke, ki bodo izpodrinile običajne
Morda vas zanima tudi: Triki profesionalnih kuharjev, ki vam bodo olajšali življenje
oddajte komentar