Trik s kavnim filtrom za lepše lončnice

Košček papirja, ki vam služi pa pripravo kave, je odlična družba vaših cvetlic.

8.3.2018 ob 5:40

roze_samule-sun-471862-unsplash.jpg

Sobne rastline so čudovita popestritev doma. Vanj vnesejo svežino, prečistijo zrak, ob pogledu na bujne lončnice se izboljša razpoloženje ter okrepi mentalno zdravje. A čeprav boste izbrali še tako nezahtevne, lončnice zahtevajo malo pozornosti. Od prvega dne, ko jih posadite v lončke.

Vsak namig, kako jih negovati, je zato dobrodošel. Tudi tisti, ki ga nizajo na portalu Apartment therapy, kjer so zapisali, da lahko za njihovo zdravje in bujno rast poskrbite s kavnim filtrom. Se sprašujete kako in zakaj?

PREBERITE še // Tri rože, ki bodo zagotovo postale vaše najljubše

Iz lončka bo odtekala odvečna voda, ne pa tudi zemlja

Če boste na dno lončka, preden boste vanj nasuli zemljo, namesto kamenčkov (kot ste to počeli do sedaj), položili kavni filter, bo skozi luknjice v dnu še vedno odtekala odvečna voda, ne pa tudi zemlja. Tako boste preprečili gnitje korenin, ki je pogosto krivo za propad rastlin, ne boste pa ovirali kroženja zraka in boste hkrati poskrbeli, da bo vsa zemlja ostala v lončku.

Rastlini boste zagotovili kar največ prostora za rast

Lončnice za rast potrebujejo dovolj zemlje, da lahko razvejajo korenine, s katerimi iz podlage črpajo vodo in hrano. Tudi v ta namen so kavni filtri kot nalašč. Za razliko od kamenčkov namreč ne bodo zavzeli dragocenega prostora.

loncina_unsplash.jpg

Kavni filtri zadržujejo vlago

Ker vpijajo vlago, bodo del te med vsakim zalivanjem zadržali. Te ne bo toliko, da bi škodovala koreninam, a vendar dovolj, da vaša lončnica med posamičnimi zalivanji ali celo tedaj, ko boste na vlaženje zemlje pozabili, ne bo žejna.

Manj nereda med presajanjem

Vsaka sobna rastlina potrebuje občasno presajanje. Ker lonček postane premajhen ali ker lončnica potrebuje svežo zemljo. Ne glede na razlog, če bo na dnu starega lončka kavni filter, bo nered ob presajanju manjši, saj bo preprečil, da bi se zemlja razsula po vsej površini, na kateri opravljate delo. V resnici lahko papirček odstranite tik preden rastlino prestavite v novo bivališče, pred tem le ne pozabite na dno položiti svežega filtra.

Avtorica: M. FL.
Foto: Unsplash


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)