Tako učinkovit je pri pranju sadja in zelenjave v resnici kis

Odgovor na vprašanje, ali bi morali pri pranju sadja uporabljati kis, vas bo najbrž presenetil.

22.4.2023 ob 6:45 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Tako učinkovit je pri pranju sadja in zelenjave v resnici kis

Sveže sadje je nepogrešljiva sestavina zdrave in uravnotežene prehrane.  A potem, ko z veseljem ugriznete v sočno jabolko ali si privoščite skodelico borovnic, nekje v spominu zaslišite mamin glas: "Je dobro oprano?"

Povsem jasno je, da je treba sadje in zelenjavo pred uživanjem temeljito oprati.

Kajti na površini darov narave je veliko bakterij, ostankov pesticidov in druge umazanije, ki lahko v skrajnem primeru pripeljejo do resnih prebavnih težav ali celo zastrupitve, se pa pri tem samo po sebi poraja vprašanje, kako zagotoviti res dober rezultat in če je treba, tako kot je pogosto slišati in prebrati, pri pranju sadja in zelenjave uporabljati kis.

Odgovor na to vprašanje se glasi: ne. Za čistočo sadežev je povsem dovolj vsaj 15-sekundno temeljito drgnjenje in izpiranje teh pod tekočo vodo.

Zgodba o sadju in kisu

Res je, kis vsebuje ocetno kislino, ki pomaga pri odstranjevanju bakterij. In res je tudi, da so bakterije praktično na vsakem kupljenem produktu. Zadeva je na prvi pogled povsem logična: kis je užiten, zakaj torej ne bi z njim razkuževali sadja in zelenjave?

Osnovna ideja, ki stoji za uporabo kisa je torej prepričanje, da učinkovito odstranjuje pesticide, zaščitni vosek in mikrobe, hkrati podaljša svežino sadja.  

Po besedah Joea Kembleja in Folyda Woodsa, profesorjev hortikulture na univerzi Auburn University mešanica iz treh delov vode in enega dela kisa, v kateri namakamo sadje, res učinkovito odstranjuje bakterije, vendar …

Zakaj torej ne uporabljati kisa?

Če je, v končni fazi, pranje sadja varno in učinkovito, zakaj naj ga ne bi uporabljali? Zato ker je nepotrebno, kar podpira tudi znanost.

Noben način ne bo odstranil čisto vseh mikrobov, ki se skrivajo na sadežih (razen kuhanje), a glede na raziskavo raziskovalnega centra za agrikulturo in okolje na univerzi Tennessee, pranje sadja z vodo s površine odstrani 98 odstotkov bakterij, pesticidov in druge umazanije, ostanek zdravju v nobenem primeru ni nevaren.

Raziskava je prav tako pokazala, da namakanje sadežev v raztopini s kisom ni nič učinkovitejše kot pranje z običajno vodo.

Kaj pa trditev, da kis podaljša svežino sadja?

Po besedah Woodsa in Kembleja to ne drži ravno. Življenjska doba produkta je odvisna od vrste tega, od ravnanja z njim med obiranjem, od načina in od dolžine shranjevanja, preden je prišel  na tržišče.

Kristen Prahl/Gettyimages

Kako torej pravilno prati sadje in zelenjavo

Prvi korak: najprej dobro umijte roke.

Drugi korak: pod curkom tekoče vode dobro zdrgnite sadje in zelenjavo. Trde pridelke, krompir, korenje, rdečo peso in podobne lahko zdrgnete s ščetko za zelenjavo. Spirajte vsaj 15 sekund.

Mehkejše pridelke, kot so solata, zelišča ali jagodičevje, namakajte v čisti posodi z vodo, rahlo premešajte in na koncu splaknite pod curkom tekoče vode.

Tretji korak: sadje in zelenjavo posušite na čisti krpi, solato odcedite v odcejalniku ali na cedilu.

Kdaj prati sadje?

Nežne sadeže, kot je jagodičevje, operite tik pred uživanjem. Vlaga, ki bi ostala na njih, bi lahko spodbudila gnitje in nastanek plesni.

Gobe obrišite z vlažno krpo, tik preden boste iz njih pripravljali jedi.

Preden trše sadeže operete, odstranite vse morebitne poškodovane in nagnite dele, saj vsebujejo največ bakterij in druge umazanije.

Povzeto po portalu Pure Wow

Preberite še: Najpogostejše težave žensk v spolnosti (kako jih prepoznati in odpraviti)

Morda vas zanima tudi: Ko porabite plastenko vode, jo reciklirajte takole


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)