Brez okusnega, nežnega in svilnatega jajčnega likerja za novo leto ne gre. Ta pijača je nekakšen simbol praznikov, ki so pred nami in prihaja v nešteto različicah. Mi vam tokrat ponujamo štiri: dve za tradicionaliste in dve za tiste, ki radi malo premikajo meje. Noben od njih vas ne bo razočaral.
Klasični jajčni liker (tudi osnova za več drugih receptov)
Da je tako bogato in kremasto pijačo mogoče pripraviti v zgolj nekaj minutah, dokazuje klasični jajčni liker.
Zanj potrebujete:
- 5 jajc
- 80 gramov sladkorja
- 180 mililitrov polnomastnega mleka
- malo naribanega muškatnega oreščka
- malo mletega cimeta
- 120 mililitrov smetane
- 60 mililitrov viskija (za najmlajše lahko liker pripravite brez tega dodatka)
- stepeno smetano za okras
Priprava:
- Z mešalnikom dobro stepite jajca in sladkor.
- V lončku segrejte mleko, dodajte začimbe in počasi segrevajte. Temperatura mešanice naj bo mlačna.
- Tretjino mlečne mešanice počasi vlijte v jajčno, dobro premešajte.
- Vso jajčno mešanico nato vlijte v mlečno in dobro zmešajte ter počasi segrevajte tri do štiri minute,
- Mešanica sme zavreti, pripravljena je, ko je gosta.
- Dodajte smetano in ohlajajte vsaj eno uro. Preden postrežete, po želji dodajte viski in okrasite s stepeno smetano.
Metin jajčni liker z belo čokolado
Liker, ki je primeren tudi za otroke, saj ne vsebuje alkohola. Odrasli pa mu lahko oddajo malce vodke ali ruma.
Sestavine:
- 150 gramov nalomljene bele čokolade
- 120 mililitrov jajčnega likerja iz prvega recepta (brez alkohola)
- 60 mililitrov mleka
- pol žličke ekstrakta vanilje
- pol žličke ekstrakta mete
- za okras stepena smetana ali sladkorne penice
Priprava:
Vse sestavine v posodi segrevajte, da se stopijo. Nalijte jih v primerne lončke in okrasite ter postrezite.
Ruski beli jajčni liker
Pijača s vodko in kavnim likerjem. V receptu je sicer klasična Kahula, a lahko uporabite tudi drugega.
Sestavine:
- 50 mililitrov vodke
- 300 mililitrov kavnega likerja
- 300 mililitrov klasičnega likerja iz prvega receprta.
- nariban muškatni orešček in stepena smetana za okras
Priprava:
Vse sestavine stresite v mešalnik za koktejle, dodajte led in dobro pretresite. Nalijte v kozarec ter okusite s smetano.
Staran jajčni liker
Jajčni liker, ki ga lahko pripravite že danes in bo do praznikov ravno prav aromatičen ter gost.
Potrebujete:
- 12 velikih jajc
- 160 gramov sladkorja
- pol litra mleka
- 240 mililitrov smetane
- 150 mililitrov viskija ali konjaka
- 100 mililitrov ruma
- malo soli
- nariban muškatni orešček
Priprava:
- Za osnovo beljake ločite od rumenjakov. Beljake v zelo čisti posodi do serviranja pospravite v zamrzovalniku.
- Rumenjake in sladkor stepite v svetlo, gosto kremo.
- Primešajte mleko in polovico smetane. Dobro zmešajte in začinite s soljo.
- Dodajte alkohol in prelijte v steklenelo posodo s tesnim pokrovom.
- V temnem in hladnem prostoru naj počaka vsaj 10 dni, še bolje tri tedne.
- Dan pred serviranjem jajčne beljake prestavite v hladilnik, nato jih še 20 minut pustite na sobni temperaturi.
- Pri najvišji hitrosti jih nato stepaje dve do tri minute,
- Stepite smetano in jo počasi primešajte beljaku.
- Liker prelijte v široko posodo in mu počasi primešajte mešanico smetane in beljakov.
- Postrezite v kozarcih z ledom in po želji okrasite z naribanim muškatnim oreščkom.
Recepti s portala Pure Wow
Preberite še: Najboljši praznični koktajl: Vroča čokolada s kavnim likerjem
Morda vas zanina tudi: Recept za najboljši jajčni liker
oddajte komentar