Najboljši triki za popolno kuhano vino

Tu je sezona kuhanega vina zato poglejte, kaj morate pri pripravi pijače upoštevati, da bo res popolna.

7.12.2021 ob 5:10 | Foto: Chamille White/Gettyimages, Instagram | Avtor: M. FL.

Najboljši triki za popolno kuhano vino

Za večino je december mesec, ko v ospredje stopi kuhano vino. To prijetno pogreje in z vonjem ter aromami polepša predpraznični in praznični čas. Ker bomo očitno lahko pili le takšnega, ki si ga bomo skuhali sami, je dobro vedeti, kako pripraviti res popolno skodelico klasičnega napitka? Če boste upoštevali sledečih pet pravil, vam bo zagotovo uspelo.

Prvo pravilo: izberite primerno vino

To naj bo kvalitetno, takšno, ki vam je tudi sicer všeč. Ne kupujte slabega, neokusnega vina. Kajti slabe kvalitete ne boste mogli zakriti. Prav tako je nesmiselno kupovati vrhunska vina, saj njihova osnovna aroma ob vseh začimbah tako ali tako ne bo prišla do izraza.

Skratka: nekaj srednjega, vrhunska vina raje prihranite za praznično večerjo.

Drugo pravilo: prilagodite začimbe

Torej, vino je izbrano, temu prilagodite začimbe, ki jih boste uporabili. Dobro je vedeti, da se poleg osnovnih k lažjim vinom bolj podajo zelene začimbe, denimo kardamom ali lovor, polnejša vina so boljša z začimbami, ki se jih uporablja pri peki: vanilja, ingver.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mexican Recipes | Yvette (@muybuenocooking)

Tretje pravilo: kaj pa belo vino?

Večina ob kuhanem vinu najprej pomisli na črno osnovno sestavino. A tudi suha, bela vina so odlična izbira. Zlasti s primerno količina sladkorja in kardamoma.

Četrto pravilo: znižajte temperaturo

Kuhano vino mora biti vroče, vendar to ne pomeni, da ga je treba dolgo kuhati.  Takoj, ko zavre, zmanjšajte temperaturo in ga kuhajte le, dokler se ne stopi sladkor.

Peto pravilo: ne bojte se eksperimentirati

Ne omejujte se na tradicionalne začimbe in dodatke. Eksperimentirajte s sladili in sadjem. Suhim ali svežim. Rezine pomaranče so denimo en od okusnih in lepih dodatkov. Sadje lahko uporabite tudi za dekoracijo.

Osnovni recept za kuhano vino

Sestavine: 

  • liter črnega vina
  • dva decilitra vode
  • ena limona
  • dve palčki cimeta
  • deset klinčkov
  • dve zvezdi janeža
  • tri žlice sladkorja

Priprava:

  • Vino zlijte v posodo, dodajte na rezine narezano limono, sladkor, vodo in začimbe.
  • Segrevajte do vretja, nato zmanjšajte ogenj in kuhajte največ pet minut.

Gettyimages

Dodatni namigi:

  • Tradicionalne začimbe za kuhano vino so cimet, zvezdasti janež, klinčki in muškatni orešček.
  • Lahko dodate tudi piment, kardamom, vaniljo, lovor ali ingver, odvisno od vina, ki ga pripravljate.
  • Pomembno je, da z začimbami ne pretiravate. Zlasti okusa janeža in klinčkov lahko hitro prevladata.
  • Dodatek soka agrumov dopolnjuje okus vina. Pomaranča in limona zagotovo ne bosta razočarali, tudi klementine zagotavljajo dodaten, svečani pridih.
  • Če boste pijačo okrasili z njihovimi rezinami, izbirajte sadeže biološke pridelave.

Recept za belo kuhano vino

Sestavine: 

  • liter belega vina
  • deciliter vode
  • ena pomaranča
  • tri žlice sladkorja
  • cimetova palčka
  • osem klinčkov
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Arca Foederis (@bojdokreacje)

Priprava:

  • Izcedite sok pomaranče, vino nalijte v posodo, dodajte sok, vodo in ostale sestavine.
  • Segrevajte do vretja in kuhajte še pet, največ deset minut.
  • Naljite v skodelice in po želji okrasite z rezinami pomaranče.

Povzeto po portalu Miss7

Priporočamo tudi: Božič v Beli hiši. Med okraski tudi Melania in Donald

Preberite še: Kako dolgo je še užitno odprto vino?

Morda vas zanima tudi: To se bo zgodilo, če si boste vsak večer privoščili kozarec vina


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)