Ste preboleli gripo? 10 stvari, ki jih morate takoj temeljito očistiti

Potem, ko ste sami ali kdo od članov vaše družine preboleli gripo, nastopi čas za temeljito čiščenje.

1.3.2019 ob 10:39

ciscenje_dom_okno_rokavice_micna.jpg

Virusi gripe lahko na površinah, s katerimi so prišli v stik, preživijo dlje, kot si morda mislite. Da bi preprečili njihovo širjenje in s tem bolezen, temeljito očistite predmete, ki so prihajali z obolelim v stik. Pri katerih morate biti prav posebej dosledni, razkriva Readers digest.

Daljinski upravljalniki

Virusi gripe lahko izven telesa preživijo do 24 ur. Vsak, ki se dotakne daljinca, ki ga je pred njim imel v rokah oboleli, tako tvega, da se bo okužil. V zaščito pred tem vse daljinske upravljalnike temeljito očistite z robčki za dezinfekcijo. Prav tako tudi stikala za luči in kljuke na vratih.


Telefon

Na vašem pametnem telefonu se nešteto mikrobov nahaja že v običajnih pogojih, med boleznijo pa je teh še veliko več. Tega potem, ko simptomi minejo (ter čim večkrat tudi sicer) očistite s primernim sredstvom. Tedaj, ko ste bolni, naj se vašega telefona ne dotika nihče drug, da ne bi zbolel tudi sam.

telefon_micna.jpg

Rjuhe in vzglavnike

Velika verjetnost je, da se med prebolevanjem gripe njen virus prenese na posteljnino in vzglavnike. Zato potem, ko okužba mine, zamenjajte posteljnino in rjuhe operite pri vsaj 60 stopinjah Celzija, vzglavnike pa pri temperaturi, ki jih njihova sestava dopušča.


Plišaste živalce

Medvedek, ki je v času bolezni delal družbo otroku je še en, ki mora na čiščenje. Če material dovoljuje, ga operite v pralnem stroju. V nasprotnem primeru ga za nekaj dni pospravite. V tem času bodo virusi pomrli in ne bodo več predstavljali nevarnosti za prenos okužbe.

medvedek_micna.jpg

Odeje

Tiste na postelji in tiste, s katerimi ste se pokrivali na kavču. Tudi te operite pri najvišji možni temperaturi in tako preprečite, da bi se z na njih prisotnimi mikrobi okužil še kdo drug.


Zobne ščetke

Res je, da ste sami na virus, ki ste ga preboleli, odporni, a z vaše zobne ščetke se ta lahko prenese tudi na zobne ščetke zdravih in jih položijo v posteljo. Svojo zamenjajte z novo ali jo dodobra operite v ustni vodici z učinkom dezinfekcije.

zobne_scetke_loncek_micna.jpg

Kuhinjo

V njej ste pripravljali čaje in juhe, kar pomeni, da so tudi na njenih površinah virusi, ki se lahko prenesejo na zdrave posameznike. Temeljito razkužite vse površine: pulte, korito, držala omaric, stikala, kljuke vrat skratka vse, česar ste se dotikali v času bolezni. Ne pozabite na bombažne krpe in spužvaste gobice. Prve operite, druge pa zamenjajte z novimi.


Kopalnico

V bistvu cela kopalnica potrebuje obsežno čiščenje. Virusi in drugi mikrobi so namreč prisotni na umivalniku, pipah, keramiki in drugih površinah. Vse te razkužite z vsaj 70 odstotnim alkoholom, ki je učinkovit pri dezinfekciji in s tem preprečuje prenos škodljivih mikrobov na zdrave člane družine.

kopalnica_cistoca_ogledalo_micna.jpg

Roke: umivajte jih pogosto

Okužba se največkrat prenaša z rok, na katerih so prisotni virusi in hitro zaidejo v nos, usta, oči.  Najboljša zaščita pred gripo je prav dosledno umivanje rok, zato na to nikoli, zlasti pa ne v času med in po bolezni, ne smete pozabiti.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Jokate med filmi? Poglejte, kaj to pove o vas ali pa Pokukajte v najlepšo kopalnico v Domžalah (FOTO)

Priporočamo tudi: Žgečkljivi spomini Ljubljane (ideja za izlet, ki vam bo za vedno spremenil pogled na naše glavno mesto)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)