Slovenska nizka pokojnina v tujini lahko pomeni več! In kam se splača preseliti?

Marsikdo v mlajših letih razmišlja, kako lepo bi bilo živeti na nekem otoku, kjer bi ves dan poležavali in uživali v soncu. Ko bi to lahko uresničili, se le redki odločijo za ta korak.

24.1.2022 ob 10:06 | Foto: Pixabay

Slika avtorja - Aleksandar  Lukić Piše:

Aleksandar Lukić

aleksandar.lukic@delo.si

Slovenska nizka pokojnina v tujini lahko pomeni več! In kam se splača preseliti?

Upokojitev prinaša spremembe. Tudi na finančnem področju. Če niste med tistimi, ki so prihranke pridno nalagali in imeli nekaj srečne roke z oplemenitenjem privarčevanih sredstev, potem vas čaka novi standard, saj v povprečju znaša slovenska pokojnina 724 evrov neto mesečno (podatki Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za november 2021).

Seveda si standard lahko popravite. Teh 724 evrov ponekod v tujini pomeni precej več kot v Sloveniji. Čeprav utegne biti začetek ob selitvi stresen, pa lahko pomeni tudi živeti jesen življenja s polnimi jadri, nekje pod soncem na ležalniku na plaži in s čivavo na straži, kot pravi tista slovenska pesem.

Podatki statističnega urada (SURS) – zadnji objavljeni so za leto 2020, kažejo, da je Slovenijo zapustilo prek 17.700 državljanov Slovenije. Kar četrtina od teh se je odselila v sosednjo Avstrijo. Druga najpogostejša izbira je bila Nemčija (19 odstotkov), sledita Hrvaška in Švica.

Te države se zdijo precej smiselna izbira, saj je med izseljenci zelo verjetno precej delovno-aktivnega prebivalstva, ki v tujino odide za boljšim življenjem.

Kaj pa upokojenci?

Predpostavimo, da so to osebe starejše od 65 let. Podatki Sursa kažejo, da se je iz Slovenije leta 2020 izselilo 524 državljanov Slovenije, ki ustrezajo temu pogoju. Kar 477 jih je ostalo na evropskem kontinentu: največ se jih je odselilo v Nemčijo (176), na seznamu po pogostosti sledijo Hrvaška (94), Avstrija (46), BiH (38), Srbija (26) in Italija (25).

V ostale države na našem kontinentu jih je odšlo manj kot 25. Med bolj oddaljenimi lokacijami sta bili v 2020 najbolj popularni Severna in Srednja Amerika, kjer je dom našlo 25 državljanov Slovenije. Sledijo Avstralija in Oceanija (9), Azija (6), Južna Amerika (5) in Afrika (2). Bolj podrobno, denimo po krajih, podatki niso razdelani.

Nekaj manj od 600 državljanov Slovenije, ki so starejši od 65 let, je novi dom poiskalo v tujini.

Za prej omenjene države, kamor odhajajo slovenski upokojenci, smo preverili, kakšni izdatki jih čakajo tam. V veliko pomoč nam je bila spletna aplikacija Numbeo, ki zbira podatke o izdatkih gospodinjstev in o njihovih prilivih (o njih jim poročajo posamezniki prek anket, izpostavljamo pa plače, stroške življenja in najemnine pa primerjamo s slovenskimi).

Kaj smo ugotovili, si preberite v nadaljevanju ...

Nemčija

V Nemčiji danes po neuradnih podatkih živi približno 50.000 Slovencev, navajajo na spletni strani Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

»Dobra polovica jih živi na jugu države v zveznih deželah Bavarska in Baden-Würtenberg, druga polovica pa na območju preostalih 14 zveznih dežel, največ predvsem v Severnem Porenju - Vestfaliji, Hessnu oziroma širši okolici Frankfurta, Berlinu, nekaj tudi v okolici Hannovra in Hamburga, sicer pa so razseljeni po vsej Nemčiji.«

Če zasledujemo prejšnji cilj, torej, kje si s slovensko pokojnino privoščiti največ, Nemčija ne bo najboljša izbira.

Podatki Numbea namreč kažejo, da so stroški življenja v Nemčiji skoraj 22 odstotkov višji kot v Sloveniji, najemnine pa kar za dobro polovico. Naj dodamo, da znaša povprečna neto plača v Nemčiji 2562 evrov ali skoraj dvakratnih tiste v Sloveniji.

Hrvaška

Na hrvaškem popisu prebivalstva leta 2011 se je za Slovence opredelilo 10.517 oseb. Prej omenjeni urad ne dvomi, da je dejansko število etničnih Slovencev na Hrvaškem v resnici znatno višje.

Stroški življenja tam so slabo desetino nižji kot pri nas, najemnine pa kar za četrtino. Povprečna plača pri južnih sosedih znaša okoli 800 evrov, kar je precej blizu slovenski povprečni pokojnini.

Avstrija

Slovenci v Avstriji živijo pretežno v zveznih deželah, Koroški in Štajerski. Urad za Slovence v zamejstvu ocenjuje, da jih je okoli 50.000. Povprečnež v Avstriji zasluži prek dva tisoč evrov neto vsak mesec, za življenjske stroške pa zapravi skoraj 32 odstotkov več kot povprečnež v Sloveniji. Najemnine so kar za polovico višje kot pri nas.

BiH

Po neuradnih ocenah v BiH živi do 5000 slovenskih izseljencev in njihovih potomcev. Povprečna plača tam znaša nekaj več kot 500 evrov, medtem ko so stroški življenja tretjino nižji, najemnine pa kar 62 odstotkov nižje. Mimogrede, kdaj ste nazadnje spili kapučino za evro in pet centov? Toliko namreč stane v povprečju v BiH.  

Srbija

V Srbiji naj bi živelo do 10.000 ljudi slovenskega rodu. Povprečnež mesečno delovno obveznost opravi za 460 evrov na mesec, stroški življenja pa so nižji za skoraj tretjino, ko primerjamo s Slovenijo. Najemnine so nižje za dobro polovico.

Kapučino vas v BiH stane v povprečju komaj evro. V Clevelandu slabe štiri.

Italija

»Slovenci so v Italijanski republiki avtohtona narodna skupnost. V italijanskem pravu so opredeljeni kot jezikovna manjšina. Živijo v treh (geografskih) pokrajinah Avtonomne dežele Furlanije Julijske krajine: na Tržaškem, Goriškem in Videmskem. Ocene o številu pripadnikov skupnosti se gibljejo okoli 80.000 ljudi,« pišejo na spletni strani urada za Slovence v zamejstvu.

Povprečna neto plača v Italiji znaša 1445 evrov. To je okoli deset odstotkov več kot Numbeo navaja za Slovenijo. Stroški življenja so višji za nekaj več kot 23 odstotkov, najemnine pa za 15.

ZDA

Kar tri četrtine Slovencev živi v šestih zveznih državah. Podatki urada kažejo, da do 80.000 v Ohiu, v Pensilvaniji do 15.000, Illinoisu do 12.000, Kaliforniji nekaj manj kot 10.000 (neuradna ocena je okoli 20.000), Minnesoti do 7000 in Wisconsinu do 6500.

Mesto z največjo slovensko populacijo v ZDA je Cleveland, Ohio, zato ga bomo primerjali z Ljubljano. Življenjski stroški so 32 odstotkov višji kot v slovenski prestolnici, najemnine pa kar 50 odstotkov.

Povprečna neto plača naj bi znašala prek 3700 evrov. Če smo pri BiH omenili, da kapučino lahko tam spijete za evro in nekaj centov, boste v Clevelandu zanj morali odšteti kar 3,73 evra.

Južna Amerika

V Argentini po neuradnih podatkih živi okoli 30 tisoč Slovencev oziroma njihovih potomcev. Izpostavljamo še Urugvaj, kjer naj bi jih bilo okoli dva tisoč, še nekaj deset ali sto jih najdemo še v Venezueli, Čilu in Kolumbiji.

Osredotočili se bomo na državi z največ Slovenci. V Argentini so življenjski stroški nižji za 35 odstotkov, najemnine skoraj 57. Povprečna plača znaša 355 evrov. Urugvaj je po življenjskih stroških bolj primerljiv s Slovenijo. Ti so namreč zgolj tri odstotke nižji, medtem ko so najemnine dobro petino nižje. Pa plače? Povprečnež zasluži 537 evrov neto na mesec.

Ni lahko pomahati prejšnjemu življenju v slovo.

Avstralija in Nova Zelandija

Po neuradnih ocenah v Avstraliji živi od 20 do 25 tisoč oseb slovenskega porekla, navajajo na spletni strani urada za Slovence v zamejstvu. Največ jih najdemo v Victoriji, sledijo New South Wales, Queensland in South Australia, po mestih pa jih je največ v Melbournu, Sydneyu in Adelaide.

Melbourne je v primerjavi z Ljubljano bistveno dražji. Stroški življenja so višji za skoraj 35 odstotkov, najemnine pa za 65 odstotkov. Povprečna plača presega 3150 evrov. V Sydneyu so razmere še manj ugodne: stroški življenja so višji za dobrih 46 odstotkov, najemnine pa kar za slabih 150 odstotkov.

Povprečnež sicer zasluži malenkost manj kot štiri tisoč evrov. Med trojico je slovenski denarnici še najbolj prijazen Adelaide. Življenjski stroški so višji za nekaj manj kot 35 odstotkov, najemnine pa za dobrih 40. Povprečna plača znaša prek tri tisoč evrov ali več kot dvakratnik tiste v Sloveniji.

Na Novi Zelandiji po neuradnih ocenah živi približno 400 slovenskih izseljencev in njihovih potomcev. Povprečnež na zelenem otoku zasluži 2446 evrov neto, stroški življenja so okoli 40 odstotkov višji, najemnine pa kar 94 odstotkov.

Pod črto

Na svetu je 195 držav, a Slovenci, ko se upokojmo, najraje ostanemo doma. Tista peščica ljudi, ki se izseli, za svoj dom najpogosteje izbere bližnje države. Eksotiko, ki je lahko tudi denarnici prijaznejša, si privoščijo le redki.

Razlogi so verjetno različni. Od nepoznavanja jezika, varnosti (starejši smo, šibkejši smo in zato lažja tarča nepredipravov), zdravstvene oskrbe pa vse do sorodstva in vzdrževanja stikov.

Konec koncev oditi nekam in pustiti vse za seboj, nikakor ni lahko. Je pa vsaj občasno dobro pogledati čez planke. Tudi zato, da znamo ceniti tisto, kar imamo doma.

Preberite še: Delam v Ljubljani, stanovanja v prestolnici pa si ne morem privoščiti. Kam naj se preselim?

Morda vas zanima tudi: Le zato, ker je odprla usta, je pri kreditu prihranila osem tisoč evrov (izkušnja Slovenke, ki lahko pride prav)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)