Šest skrivnosti za popolno opečene kruhke

Ni vseeno, kako dolgo jih pečete in kdaj jih namažete.

17.5.2017 ob 7:35

toaste_shutterstock_352203419.jpg

Popečeni kruhki oziroma toasti se priležejo tako za zajtrk, kot za večerjo. Da pa bi res bili lepo zapečeni in odličnega okusa, upoštevajte nekaj pravil članov britanskega združenja ljubiteljev toastov. Kajti na Otoku se na pripravo teh res dobro spoznajo.

Več odličnih namigov vas čaka na Facebooku.  

Na kratko jih povzema strokovnjakinja za pripravo hrane Zoe McClean: "Opečen kruhek mora biti povsem rjav, brez belih črtic z mehko sredino. Praviloma mora biti zunanjost 12- krat trša od sredine, čas je zato ključnega pomena. A doseganje popolnega rezultata se začne še preden kruh položite v opekač in nadaljuje potem, ko ga iz njega vzamete. Premaza ne sme biti ne preveč in ne premalo, pomembno pa je tudi, kdaj kruhke oplemenitite z njim," pravi strokovnjakinja ter niza nekaj nasvetov za pripravo popolnega toasta.

PREBERITE še: Toast z avokadom in jajcem

Velikost je pomembna

Če bodo rezine kruha pretanke, bodo morda preveč zapečene in bodo bolj, kot na toast, spominjale na prepečenec. V kolikor bodo predebele, se ne bodo primerno zapekle v sredini. Rezine kruha, ki jih nameravate spremeniti v toast, naj bodo debele približno 14 milimetrov.

Vroče ali hladno?

Kje je najbolje hraniti kruh za toaste? Mnogi ga imajo v hladilniku, vendar to ni primerno mesto. Prav tako tudi ne v zamrzovalniku. Da bi bile popečene rezine res popolne, je kruh najbolj hraniti pri sobni temperaturi, pri približno 20 stopinjah Celzija.

toast.jpg

Bodite pozorni na barvo

Ko rezine vzamete iz opekača, morajo biti povsem rjave, brez belih črtic, na zunaj hrustljave, v notranjosti še vedno mehke. Če boste preveč nestrpni, bo vaš toast mehak in spužvast ter zato prav nič okusen. Bolj, kot na čas, ki ga morda na svoji napravici lahko nastavite, se zanašajte na barvo opečenih rezin.

Kdaj ga premazati z maslom?

Tudi pri tem je ključnega pomena čas. Le pravi zagotavlja, da se bo maslo lepo razporedilo po površini, se ne bo vpilo in kruha ne bo spremenilo v močnato rezino. Preden vroč kruhek premažete z maslom, počakajte približno 17 sekund. Tako bo ohranil obvezno hrustljavost.

PREBERITE še // Francoski toast s čokolado

Prilagodite obliko

In sicer temu, s čimer nameravate oplemenititi kruhke. Namazi in nadevi so lahko sladki ali slani, te prilagodite svojemu okusu. Če toaste nameravate obložiti s sadjem ali zelenjavo, rezine pustite cele in si pri krepčanju pomagajte z nožem in vilicami. Če boste izbrali sladke ali slane namaze (marmelade, paštete, med, maslo) rezine pred tem po diagonali prerežite na polovico. Tako jih boste lažje jedli, ne da bi pri tem umazali obleko ali obraz.

Ne pretiravajte

Z namazi ali oblogami. Res je vabljiva misel na to, da bi si na rezne naložili malo več, a rezultat vas bo razočaral: kruh bo namreč postal premehak in spužvast, ter bo izgubil hrustljavost. Raje, kot enega pretirano obloženega, si privoščite dva manj bogata kruhka.

Avtorica: M. FL.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)