Sedem najpogostejših napak pri uporabi pomivalnega stroja

Ta zaradi njih ne zmore dobro opraviti svoje naloge.

1.3.2018 ob 7:50

stroj_micna.jpg

Pomivalni stroj je doma v domala vsaki kuhinji in le redki so še tisti, ki posodo pomivajo na roke. Vendar pomivanje v pomivalnem stroju ne zagotavlja vselej čistejše posode od ročnega pranja. Kajti mnogi med tem, ko vanj nalagajo posodo, počnejo nekatere napake, ki kratijo njegovo moč ter učinkovitost. Med njimi je najpogostjših sledečih sedem. 

Sprotno polnjenje stroja

Popijete kavo in skodelico postavite v pomivalni stroj. Ko izpraznite krožnik, ta takoj roma vanj. Prav to je prva napaka. Razumljivo, nihče noče, da bi se mu umazana posoda kopičila v koritu ter na pultih in kuhinja je veliko lepša, če umazani lonci ter skodelice takoj romajo v stroj, a vendar je tega bolje napolniti naenkrat. Tako je namreč mogoče učinkovito zložiti posodo ter zapolniti čisto vse kotičke stroja. Tudi tiste, ki, če posodo vanj nalagate sproti, ostajajo spregledani.

Niste pozorni pri nalaganju pribora

Košarica je tam seveda zato, da vanjo položite žlice, vilice in jedilne nože. Med tem, ko pribor postavljate vanjo, razmišljajte vnaprej: v en razdelek položite žlice, v drugega vilice, v tretjega nože in tako naprej. Pri spravilu posode pribora ne bo treba razvrščati in ga boste z eno potezo prestavili v predal.

Napačno zložite žlice

Znova smo pri priboru. Tokrat pri žlicah, katere zahtevajo malo več previdnosti. Postavite jih tako, da se med seboj ne bodo tesno prilegale, saj v naprotnem primeru in detergent in voda ne bosta mogla doseči cele površine in žlice bodo ostale umazane. Najbolje bo, da jih med tem, ko jih nameščate v stroj, obračate izmenično: eno obrnete navzgor, drugo navzdol.

V pomivalnem stroju perete dobre nože

Ker bi nedvomno radi, da bi dolgo zadržali ostrino, jih nikar ne perite v pomivalnem stroju. Agresivni detergenti in vroča voda bodo sicer uničili njihovo ostrino.

Pladnje nalagate na napačno mesto

Vaši veliki pladnji in tudi ponve sodijo na stranski del spodnje rešetke, nikoli jih ne nalagajte na začetek te, saj bi tam ovirali dotok vode in detergenta do za njimi nameščene posode.

Ignorirate razpršila v pomivalnem stroju

Tista vrtljiva šoba na sredini pomivalnega stroja je zaslužna za vso čarovnijo. Iz nje v curkih prihajata voda in detergent zato poskrbite, da posode ne boste naložili tako, da bi bil mjun dotok oviran. Skratka, pod njo ne polagajte krožnikov, pladnjev ali druge velike posode, ki bi ovirala dostop tekočin iz vrtljivega dela stroja.

Najprej spraznite zgornji rešetko

Ko pomivalni stroj zaključi s pranjem, se vam zdi povsem smiselno, da najprej posodo poberete z zgornje rešetke. A tako voda, ki je ostala v skodelicah in kozarcih, teče po na spodnjih rešetkah naloženi posodi. Da bi se temu izognili, je bolje najprej posodo zložiti s spodnjih rešetk, za konec pa pustite skodelice in kozarce z zgornje.

Avtorica: M. FL., povzeto po Apartement Therapy
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)