10.9.2022 ob 6:56 | Foto: Gettyimages, Instagram | Avtor: M. FL.
Povsem običajna jajčna omleta se lahko v trenutku spremeni v gurmansko poslastico. Če prisegate na klasiko, ji dodajte malo naribanega sira. Če bi nekaj drugačnega, jo dopolnite z zeleno in jabolki. Ne glede na to, kaj boste izbrali, ne bo vas razočarala.
Osnovne sestavine za pripravo te enostavne, a zato nič manj slastne jedi, so jajca, maslo ali olje in začimbe ter dodatki, ki jo spremenijo v vselej nekaj drugačnega.
Za eno omleto je najbolje uporabiti dve jajci, priporočljivo jih je pol ure pustiti na sobni temperaturi, ker se na takšen način spečejo bolj enakomerno.
Francozi omleto vedno pečejo na maslu, po zaslugi tega na njej nastane hrustljava skorjica.
Maslo lahko zamenjate z oljem, ena od poti do lepo zapečene skorjice je tudi priprava omlete v pečici, piše portal Clean Kitchen.
View this post on Instagram
Italijani jo zavijejo kot palačinko, Španci jo praviloma pripravljajo v pečici, lahko jo na kratko pocvrete v ponvi in nato do konca spečete v pečici.
Za postavi prijaznejšo različico omlete ji dodajte šparglje ali na pari kuhano špinačo, bolj nasitna različica je z dodatkom naribanega sira in okrašena s svežim peteršiljem.
Na olivnem olju pripravite omleto s pečenimi melancani, rdečimi paprikami ali posušenimi paradižniki in jo okrasite s črnimi olivami.
Pravo gurmansko specialiteto boste dobili, če boste jajcem dodali pečen sladek krompir ali grah, sijano se vanjo poda kozji sir.
View this post on Instagram
Za bolj eksotično izvedbo omleto specite na kokosovem maslu in jo okrasite s popečenim koksom. Na sezamovem olju pripravite omleto s praženimi šitake gobami in kitajskim zeljem, dodate lahko narezan avokado in nariban ingver.
Še nekaj osnovnih napotkov za odlično omleto:
Pred pečenjem dobro segrejte ponev. Dodajte dve žlici izbrane maščobe. Če imate ponev, ki je primerna za peko v pečici, jo izkoristite, saj se v pečici dodani sir na vrhu najlepše stopi.
Ko v ponev zlijete jajca, zmanjšajte temperaturo. Ko se jajca spodaj zapečejo, zgoraj pa so še tekoča, je čas za dodajanje začimb: mlade čebule, pehtrana, peteršilja ter tudi drugih dodatkov: slanine, šunke, sira.
Rahlo pomešajte z lopatico, vendar previdno, da ne bi predrli že zapečene osnove.
View this post on Instagram
Omleto počasi zapecite do konca, najbolje v pečici. Če ponve ne smete uporabljati v pečici, jo previdno obrnite in specite še z druge strani.
Okus omlete lahko dopolnite z grško omako. To izdelate iz jogurta, svežih kumaric in mete. Vse sestavine zmešajte dodajte sok limete ali pomaranče in vse skupaj prelijte čez omleto.
Preberite še: Največja napaka pri cvrtju jajc na oko
Morda vas zanima tudi: Svetlejši ali temnejši rumenjak: kateri je v resnici bolj zdrav
oddajte komentar