28.4.2023 ob 10:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: K. M.
Po paradižniku v kuhinji posegamo v najrazličnejših oblikah, s svojim okusom in barvo obogati jedi, pripravljene bodisi s svežim ali posušenim bodisi s koncentratom, pelati ali pirejem.
Najokusnejši je zrel domač paradižnik, rdeči pigment likopen je eden močnejših naravnih antioksidantov. Od drugih sestavin velja omeniti še vitamin C in folno kislino.
Za vse oboževalce paradižnika ter italijanske kulinarike in testenin, ki telo oskrbijo s počasi razgradljivimi sestavljenimi ogljikovimi hidrati, je tukaj recept za špagete s klasično omako, doma iz čudovitega mesta Amatrice na lacijskih gričih.
BUCATINI AMATRICIANA
Potrebujemo (za štiri do šest krožnikov):
V veliki ponvi na zmernem ognju segrejemo olje, dodamo panceto in pražimo približno pet minut, da svetlo pozlati.
Dodamo čebulo in zmes pražimo od tri do štiri minute, da se zmehča. Dodamo paradižnik in strti pekoči papriki, dobro premešamo ter začinimo s soljo in poprom.
Ponev pokrijemo in na šibkem ognju dušimo približno 30 minut, da se omaka zgosti.
V veliki kozici na močnem ognju zavremo osoljeno vodo. Testenine kuhamo v kropu deset do dvanajst minut, da ostanejo čvrste na ugriz.
Dobro jih odcedimo in dodamo k omaki v kozici. Na močnem ognju mešamo minuto. Takoj postrežemo.
Vir: Carli Bardi, Testenine, Mladinska knjiga Založba
Preberite še: Lačni? To so najboljše italijanske jedi
Morda vas zanima tudi: Regrat: Ne le izvrstna solata, ampak tudi zdravilna bomba
oddajte komentar