Pet korakov za daljšo obstojnost sončnic

Poglejte, kako na preprost način poskrbeti za dolgo svežino sončnic.

29.7.2021 ob 5:10 | Foto: Fernando Rico Mateu/GettyImages, Instagram | Avtor: M. FL.

Pet korakov za daljšo obstojnost sončnic

Sončnice so značilno poletno cvetje.  S svojo lepo rumeno barvo lepšajo vrtove ter, kadar so oblikovane v šopke, tudi domove. Kako pa poskrbeti, da bi vas sončnice v vazi čim dlje razvajale? Poglejte nekaj preprostih, a več kot učinkovitih načinov.

Previdno že pri izbiri

Ne glede na to, ali jih kupujete na tržnici, v cvetličarni ali jih nabirate na domačem vrtu, izberite močne in čvrste cvetove, ki še niso v popolnem razcvetu.

Predhodno zalivanje

Če imate sončnice na svojem vrtu jih, preden jih narežete za v vazo, dobro zalijte, počakajte vsaj eno uro, šele nato pa jih pripravite za šopek.

Sončnice obožujejo vodo, zaradi močnega stebla in velikih cvetov je potrebujejo veliko. Zalivanje pred rezanjem jih oskrbi s prepotrebno tekočino in rastlinam zagotavlja lep, svež videz, hkrati preprečuje, da bi prehitro ovenele.

Pravi čas rezanja

Vse cvetlice, torej tudi sončnice, je priporočljivo rezati v zgodnjih jutranjih ali poznih večernih urah, stebla z ostrim rezilom prirežite pod kotom 45 stopinj. Dolžino stebla prilagodite velikosti vaze, v katero boste položili sončnice, vedite pa, da mora biti zaradi velikosti in teže rastlin vsaj tri četrtine stebla v vazi.

Prav tako je dobro rože takoj, ko jih odrežete, postaviti v vodo ali njihova stebla zaviti v vlažno krpo ali papir ter jih tako, še preden pridejo v vazo, oskrbeti z dodatno tekočino.

Larisa L/Gettyimages

Stran z odvečnim listjem

Za daljšo svežino sončnic ni treba vsak dan menjati vode, je pa treba s stebel odstraniti liste, ki bi se sicer potopili vanjo. V nasprotnem primeru bodo gnili in propadali v vazi, širili neprijeten vonj ter pospešili odmiranje cvetov.

Izberite primerno mesto

Sončnice v naravi obožujejo sonce in mu s cvetom sledijo. V vazi je zgodba drugačna. Tam namreč premočno sonce poskrbi, da hitreje ovenijo.

Zato jih raje postavite na senčno, hladnejše mesto, po možnosti ne v bližino sadja, saj to sprošča etilen, ki pospeši propadanje cvetja.

Še nekaj dodatnih nasvetov: da bi sončnice zdržale dlje, vodi v vazi dodajte žličko sladkorja, bakrene kovance ali jedilno sodo, vodo po menjajte vsaka dva do tri dni.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Angela Harris (@ang_cheme)

Povzeto po portalu Miss7

Preberite še: Cvetličarna, kjer med čakanjem na sanjski šopek spijemo kavo (FOTO)

Morda vas zanima tudi: Spodbudite šopek: popki v trenutku zacvetijo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)