Ozimnica: Najboljši načini shranjevanja gob (in kako dolgo so zamrznjene ali posušene uporabne)

Zaloga zamrznjenih ali posušenih jurčkov, lisičk, štorovk in drugih užitnih gob vam bo prav prišla tudi, ki bo njihove sezone že davno konec.

24.9.2018 ob 9:49

gobe_jurcki_cesen_cebula_deska_noz_skarje_micna.jpg

Ne glede na to kako radi imate gobe, v letošnji, z njimi bogati jeseni, zagotovo ne morete sproti porabiti vseh, ki jih nabirate na travnikih in v gozdovih. Prav tako vam je všeč ideja, da bi tudi pozimi z njimi popestrili jedi. A kako jih spraviti, da bodo uporabne dolge mesece? Odgovor ponuja portal The spruceeats.

Tako bodo v hladilniku zdržale teden dni

Papirnato vrečko, v kateri kupite kruh, prerežite na dve polovici. Na eno položite cele, neoprane gobe in jih pokrijte z drugo polovico. Nato jih postavite na polico v hladilniku.

Papir bo vpijal odvečno vlago in gobe zato ne bodo postale mehke, plesnive ter neprivlačne na pogled.

  • Gob nikoli ne pospravljajte v predal za shranjevanje sadja in zelenjave. Okolje v njem je zanje prevlažno in hitro bi se pokvarile.
  • Ne shranjujte jih v bližini živil, ki oddajajo močne vonje, saj te gobe vpijajo in spremenijo okus. 

Gobe v hladilniku zdržijo približno teden dni. V kolikor bi jih radi shranili za daljši čas, jih raje zamrznite ali posušite.

Zamrzovanje gob

Če nameravate gobe zamrzniti, to storite čim prej. Sveže nabrane očistite in jih narežite na rezine. Preden jih položite v zamrzovalnik, jih je dobro blanširati: v slanem kropu jih kuhajte približno dve minuti, jih nato odcedite, splaknite pod mrzlo vodo in počakajte, da se povsem pohladijo.

Toplotno obdelane pospravite v plastične vrečke ali posodice, te pa v zamrzovalnik. Z blanširanjem se ustavijo encimske reakcije, kar pomeni, da bodo gobe, ko jih boste uporabili, kvalitetnejše in okusnejše, kot če bi zamrznili surove.

Na takšen način shranjene lahko uporabljate do devet mesecev.

Zamrzovanje surovih gob

Če boste kljub vsemu zamrznili surove gobe, jih naprej očistite in narežite na rezine. Te eno ob drugo položite na pladnje ali plitve krožnike in jih za dve uri pustite v zamrzovalniku. Ko rezine zamrznejo, jih pospravite v posodice ali vrečke in znova položite v zamrzovalno skrinijo.

Dodajate jih lahko picam, juham in omakam, porabite pa jih v šestih do osmih mesecih.

Kako posušiti gobe

Če v zamrzovalniku nimate dovolj prostora, je sušenje idealen način shranjevanja gob. Tako, kot v prejšnjih primerih jih očistite, narežite in položite na pladnje. Rezine pri nižji temperaturi sušite v pečici, v posebnem sušilniku, lahko tudi na soncu in zraku. Med sušenjem jih večkrat obrnite. Gobe so suhe, ko jih zlahka prelomite.

Posušene lahko pustite cele ali jih zmeljete na manjše koščke. Pospravite jih v neprodušno zaprto posodo oziroma plastično vrečko in jih pred uporabo za 20 minut namakajte v topli vodi, ter jih proti koncu kuhanja dodajte juham, mesnim jedem in omakam.

Še namig: najboljša je kombinacija različnih posušenih gob, uporabna pa je od dveh do treh let.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)