Osem pozitivnih zgodb, ki vas bodo navdihnile (njim je uspelo in nič ni nemogoče)

Ko vam nekdo reče, da ne zmorete, jim pokažite, da se motijo.

4.1.2023 ob 10:40 | Foto: Getty Images/Istockphoto

Piše:

M. J.

Osem pozitivnih zgodb, ki vas bodo navdihnile (njim je uspelo in nič ni nemogoče)

Dober glas seže v deveto vas. Zato bomo v naslednjih vrsticah posvetili nekoliko več pozornosti zgodbam, ki so nas v 2022 navdihnile in zaradi katerih smo mnogi dobili novo upanje. 

Nesreča, ki nas je povezala

Slovenke in Slovenci v težkih trenutkih znamo stopiti skupaj in preseči vse delitve. To smo pokazali že večkrat, denimo ob zbiranju sredstev za malega junaka Krisa, letos pa ob požaru neverjetnih razsežnosti, ki je zajel jugozahodni del države.

Rdeči petelin se je tako razbohotil, da so bili ogroženi tudi domovi. Na srečo je svojo pomoč ponudilo ogromno (prostovoljnih) gasilcev iz vse Slovenije, ki so jih na poti pozdravljale množice in se jim zahvaljevale za njihovo požrtvovalnost (zgodbo gasilk Nine in Anice preberite tukaj).

Poleg gasilcev moramo v tem primeru izpostaviti še podjetnika Iva Boscarola, ki je gasilcem junakom iz svojega žepa namenil skoraj 1,5 milijona evrov nagrade. Kapo dol podjetniku.

Laskavi naziv za slovensko prestolnico

Ljubljana je med 20 ponujenimi počitniškimi destinacijami prejela prek 75 tisoč glasov in postala European Best Destinations 2022. To je še kako dobra novica, saj je kar 92 odstotkov glasov prispelo iz tujine – največ iz Amerike, Italije, Nemčije, Avstrije in Hrvaške.

Koliko to prispeva k prepoznavnosti tako Ljubljane kot Slovenije kot turistične destinacije, pa je dovolj zgovoren podatek, da je omenjeno spletno stran obiskalo že šest milijonov popotnikov.

Predsednice, predsednice, predsednice

Borut Pahor, ki je nekoč vodil stranko SD in bil tudi predsednik vlade, je zapustil pisarno predsednika Republike Slovenije.

Potem ko smo imeli predsednico vlade Alenko Bratušek, ko imamo predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič, so volivci s svojimi glasovi odločili, da bo moškega prvič v zgodovini samostojne Slovenije na funkciji predsednika zamenjala ženska, Nataša Pirc Musar.

Do zdaj je bila novinarka, voditeljica, odvetnica in še kakšna funkcija bi se zagotovo našla.

Čudež na kmetiji v Markovcih

Dober glas seže v deveto vas, pravijo. Ko gre za čudež, pa še dlje. O pravcatem čudežu so poročali s kmetije v Markovcih na Goričkem, kjer je družino Časar razveselila krava Murka.

Na presenečenje vseh je na svet spravila kar štiri teličke, težke skupaj okoli 120 kilogramov. Gre za izjemno redkost, ki je primerljiva z rojstvom človeških peterčkov ali šesterčekov.

Veterinar Tomaž Šantl je ob vesel dogodku dejal: »V 32 letih veterinarskega dela sem pred srečno zgodbo iz Markovcev srečal le en primer četverčkov, ki pa so bili na žalost povrženi mrtvi.«

Obrtnica z dvema fakultetama

"Nisi naredila dveh fakultet, da boš prodajala na stojnici. A te ni škoda?! Ne misli si, da bo to šlo. Takšne in podobne stavke sem poslušala prva leta in so me začeli motiti. Ne poznam kulture, ki bi bila tako prežeta z dvomi!"

To so besede Eve Breznikar, obrtnice, ki sredi Ljubljane v svojem butiku izdeluje unikate, in ki se je po manjkajoči pogum odpravila čez lužo, saj ji ga tukaj okolje ni moglo dati, ker da smo, tako rokodelka Eva, premajhni in se premalo cenimo.

Njena želja je zasenčila nevzpodbudne besede, vztrajala je v svojih sanjah in danes lahko rečemo, da ji je uspelo. Njene ime in unikatne stvaritve so po svetu ponesli številni slovenski in tuji estradniki. Med njimi so Vlado Kreslin, člani bendov Guns N' Roses, Whitesnakes, Big Foot Mama, navdušila je tudi Lenny Kravitza.

Kako je zdržala sama? "'Ne poslušaj nikogar.' Če potrebuješ odvetniški nasvet, poslušaj odvetnika, če rabiš medicinski nasvet, pojdi k zdravniku. In ne obratno."

Premožni še premožnejši, več tudi najslabše plačanim

Lani smo dobili najpremožnejšo stoterico najpremožnejših Slovencev do zdaj, so sporočili kolegi iz Časnika Finance, ki vsako leto pripravijo to lestvico. Vsi skupaj so bili tokrat težki več kot osem milijard ali 15 odstotkov več kot leto pred tem.

Najbogatejša med Slovenci sta še vedno nekdanja zakonca Samo in Iza Sia Login.

Na drugi strani so dobro novico dočakali tudi tisti z najnižjimi plačami: z novim letom se je minimalna plača zvišala za sto evrov neto, kar je največ v zadnjih desetih letih.

Prašičje srce

Znanost nikakor ne počiva in že v samem začetku leta 2022 smo bili priča neverjetni zgodbi Davida Bennetta. Potreboval je presaditev srca, a ni bil ustrezen kandidat, da bi ga uvrstili na seznam čakajočih na vitalni organ. A bila mu je ponujena alternativa: prašičje srce, nekoliko spremenjeno, da ga človeško telo ne bi zavrnilo.

Takrat 57-letni Bennett je dejal, da gre za strel v temo, vendar je želel poskusiti. Preostalo mu ni nič drugega, kot da upa na najboljši izid.

Dva meseca je prašičje srce bilo v njemu, naposled pa se je za vedno ustavilo. Kljub temu je družina pokojnika hvaležna za vse dneve in noči, tudi tiste neprespane, ki so jih zaradi tega eksperimenta še lahko preživeli z Davidom.

Slovenci prvi na svetu

Iz UKC Ljubljana so se lani denimo pohvalili z dvema pomembnima strokovnima dosežkm Kliničnega inštituta za medicinsko genetiko (KIMG):

"Naši raziskovalci so prvi v svetovnem merilu uspeli na novo odkriti in objaviti dva gena za človeške bolezni, in sicer gen za dilatativno kardiomiopatijo, težko bolezen srčne mišice, ki brez ustreznega zdravljenja vodi v smrt; drugi gen pa je povezan z razvojnimi nepravilnostmi živčnega sistema pri otrocih, težko psihomotorično prizadetostjo in gluhostjo."

To so bile pozitivne zgodbe preteklega leta po izboru uredništva za lepši začetek leta. Vaša letošnja se šele piše. Želimo vam, da bo najlepša do zdaj. 

Morda vas zanima: Ko ste utrujeni, počivajte (in druge življenjske lekcije, ki se jih lahko naučimo od mačk).

Preberite še: Na dan prišle podrobnosti s poroke Ane Roš (tako se bo po novem pisala chefinja).


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)