Osem napak pri pripravi hrane, s katerimi ogrožate svoje zdravje

Ker se zdravje začne v kuhinji, se pri pripravi obrokov izogibajte napakam, s katerimi bi ga lahko resno ogrozili.

18.5.2020 ob 8:50 | Foto: Tina Dawson za Unsplash | Avtor: M. FL.

Osem napak pri pripravi hrane, s katerimi ogrožate svoje zdravje

Že majhna količina zdravju neprijaznih bakterij lahko vodi v zastrupitev s hrano. Zato se med pripravo jedi izogibajte napakam, s katerimi bi sicer lahko ogrozili zdravje. Katere so največkrat usodne?

Tajanje mesa pri sobni temperaturi

Razpon temperature, pri kateri se na živilih začno množiti škodljive bakterije je širok in znaša od pet do 60 stopinj Celzija. Ker meso s tega vidika sodi med kritična živila, ga nikoli ne bi smeli tajati pri sobni temperaturi, temveč vedno v hladilniku ali, če ste na to zvečer pozabili, v mikrovalovni pečici.

Pranje surovega mesa

Strokovnjaki strogo odsvetujejo pranje surove perutnine, govedine, svinjine in drugega mesa pred kuhanjem. Kajti bakterije se pri tem lahko prenesejo na druge površine: kuhinjsko korito, pult, pribor, od tam pa zaidejo v telo.

 

Ohlajanje hrane pred spravilom v hladilnik

Navada, ki bi se je morali otresti iz istega razloga, kot bi se morali izogibati tajanju mesa pri sobni temperaturi. Zdravju neprijazne bakterije se na živilih naglo namnožijo, zato hitro pokvarljivih jedi izven hladilnika ne bi smeli hraniti dlje kot uro, dve.

Določanje s poskušanjem, ali je hrana pokvarjena ali ne

Prisotnosti zdravju neprijaznih bakterij ni mogoče določiti glede na okus hrane, lahko pa te v že majhnih količinah ogrozijo zdravje. Da bi se temu izognili zavrzite jedi, za katere menite, da niso več primerne za uživanje.

Uživanje surovega testa

Surovega testa, v katerem so jajca, ne bi smeli jesti v nobenem primeru. Velika verjetnost namreč je, da je v surovih jajcih prisotna salmonela, ki je nevarna zdravju. Tudi surovo testo brez jajc ni priporočljivo za uživanje, saj je v moki lahko bakterija E-coli, ki izzove številne okužbe.

Površna toplotna obdelava mesa

Mesne jedi so varne za uživanje le, če se med pripravo segrejejo na primerno temperaturo, ki pokonča v njih morda prisotne bakterije. Da bi bili prepričani v to, da se je meso dovolj segrelo, si lahko pomagate s posebnim, temu namenjenim termometrom.

Kuhanje z umazanimi rokami

Zdravju neprijazne bakterije so prisotne na vseh površinah, tudi na rokah. Prav zato je temeljita higiena en osnovnih korakov do varne priprave hrane. Kar pomeni, da obvezno pred, večkrat med ter po kuhanju umijte in osušite roke.

Izpostavljanje medu visokim temperaturam

Številne raziskave so dokazale, da previsoke temperature znižujejo kakovost ter s tem učinke medu. Temperatura denimo čaja, v katerega dodajate med, ne sme presegati 40 stopinj Celzija, sicer se uničijo nekatere v njem prisotne zdrave sestavine, kot so encimi, hormoni in vitamini.

Povzeto po pisanju portala Miss7.

Preberite še -- > Zala Djuric: Daj blazino čez obraz, da ne bodo slišali, kako jokaš

Preberite še: Horoskop: 5 znakov, ki najbolj blestijo v kuhinji

Morda vas zanima tudi: 10 predmetov, ki ne smejo v pomivalni stroj


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)