Oddajate stanovanje? Toliko več davka boste plačali po novem (konkretna izračuna)

Z novim letom se je zvišala stopnja obdavčitve. To pomeni, da vam bo finančna uprava prihodnje leto, ko boste oddajali napoved za leto 2023, naračunala precej več obveznosti. Napovedali so tudi lov za oddajalci na črno.

22.2.2023 ob 5:45 | Foto: Pixabay

Slika avtorja - Aleksandar  Lukić Piše:

Aleksandar Lukić

aleksandar.lukic@delo.si

Oddajate stanovanje? Toliko več davka boste plačali po novem (konkretna izračuna)

Bliža se rok, to je 28. februar, ko morate oddati napovedi za odmero dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem v letu 2022. Denimo, ko oddajate nepremičnino, bodisi sobo ali stanovanje, bodisi opremo (premičnino). Mi se bomo osredotočili na primer, ko oddajate stanovanje, hišo ali sobo. 

Kako oddati napoved

Obrazec lahko oddate elektronsko, preko sistema Edavki, tudi če nimate digitalnega potrdila (morali se boste registrirati, za kar boste potrebovali nekatere podatke), druga možnost pa je s papirnatim obrazcem, ki ga oddate osebno ali po pošti na katerikoli finančni urad (ne na generalnega ali na posebni finančni urad).

Svarilo, če nepremičnino oddajate na črno

Kljub temu, da so pravila jasna, nekateri nepremičnine oddajajo na črno, saj ne želijo plačevati davkov. S Fursa jim za letos sporočajo: "Finančna uprava bo tveganju, da lastniki nepremičnine oddajajo v najem, a dohodkov iz tega naslova na prijavijo Finančni upravi, posvetila večjo pozornost ter okrepila aktivnosti, tudi s prisotnostjo uslužbencev nadzora na terenu."

Na spletni strani finančne uprave je o sankcijah zapisano: "Z globo 250 do 400 evrov se kaznuje za prekršek posameznik, če v nasprotju z zakonom ne vloži davčne napovedi ali ne vloži davčne napovedi v roku, določenim z zakonom (326. člen ZDavP-2)." Če navedete nesresnične ali neprevilne podatke, je globa še višja: od 400 do 5000 evrov.

Pozor: globi se lahko izognete s samoprijavo, če vas prej ne zasačijo inšpektorji. Za prekršek ne boste odgovorni, boste pa v vsakem primeru morali izpolniti davčno obveznost in sicer skupaj z (zamudnimi) obrestmi.

Koliko dohodnine boste plačali za leto 2022

Dohodninsko napoved letos oddate za leto 2022. Od 1. januarja letos je stopnja obdavčitve 25 odstotkov od davčne osnove, medtem ko je lani še veljala 15-odstotna. To pomeni, da boste plačali manj kot boste letos, ob predpostavki, da najemnina ostane nespremenjena.

Kako določim davčno osnovo

Možnosti sta dve: uveljavljate lahko normirane stroške v višini desetih odstotkov ali dejanske stroške vzdrževanja premoženja, ko so ti višji od normiranih. 

Tako plačana dohodnina se šteje za dokončni davek (ne prišteva se prihodkom pri dohodnini).

Izračun

Poglejmo si primer, ko je najemodajalec za stanovanje lani prejel za 6000 evrov najemnin (500 evrov mesečno). Ker ni bilo vlaganj v stanovanje, ki bi ohranjala njegovo vrednost ali jo povečevala, se je odločil, da bo uveljavljal normirane stroške.

Normirani stroški: 6000 € × 10 % (ali × 0,10) = 600 € 
Davčna osnova: 6000 € – 600 € = 5400 €
Davek: 5400 € × 15 % (ali × 0,15) = 810 € (13,5 odstotka celotnih prihodkov iz najemnin)

Kako bo za leto 2023, če ostane najemnina nespremenjena? Najemodajalec bo plačal 1350 evrov dohodnine (22,5 odstotka prihodkov iz najemnin) ali 540 evrov več kot letos.

Preberite tudi: Dohodnina: kdo od staršev naj uveljavlja otroka, da bova dobila najvišje vračilo (konkreten izračun).

Morda vas zanima še: Se mi v Sloveniji izplača delati za takšno plačo? Resnična zgodba mamice treh otrok, ki razmišlja o odpovedi.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)