Neprimerna temperatura jajc in kaj vse še lahko pokvari praznično peko

Naj gre za preproste ali kompleksne sladice, za njihov neuspeh so pogosto krive nekatere usodne napake pri peki.

15.12.2021 ob 5:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Neprimerna temperatura jajc in kaj vse še lahko pokvari praznično peko

Prihaja čas peke bolj ali manj zapletenih sladic, na žalost pa začetno navdušenje potem, ko rezultat ni takšen, kot je bil pričakovan, hitro mine.

Vendar za neuspeh pri peki največkrat niso krive kuharske nesposobnosti in neposrečeno izbrani recepti, temveč nekatere zelo pogoste napake, ki se jim je treba izogniti. Še prej pa jih je treba spoznati. Takole nanje opozarja Miss7.

Neprimerna temperatura sestavin

Če v receptu piše, da naj bodo sestavine sobne temperature, naj bodo res takšne.  Kar pomeni, da jajca, kvas, maščobo, moko, sladkor in vse drugo, kar boste potrebovali za peko, na pult postavite vsaj dve uri preden se je lotite. Tako se bodo sestavine primerno segrele in zagotovile najboljši rezultat.

Nepotrpežljivost pri mešanju

Za stepanje si vzemite čas. Zlasti za peciva, kjer najprej stepate jajca in sladkor. Če v receptu piše, da mešaje tako dolgo, da mešanica dodobra naraste in postane gosta ter penasta, ne prehitevajte in ostale sestavine dodajte šele, ko je osnova prav takšna, kot naj bi bila.

Zanemarjanje soli

Sol pri pecivih dela čudeže. Zato nikoli ne pozabite nanjo. Tudi pri receptih, kjer ni navedena, jo oddajte ščepec, saj okrepi okus končnega izdelka.

Dodajanje preveč moke

Pri dodajanju moke dosledno upoštevajte recept. Če ta navaja, da jo dodajajte počasi, dokler testo ne dobi primerne teksture, to upoštevajte. Če boste hiteli, se bo kaj lahko zgodilo, da bo moke preveč, pecivo pa na koncu trdo in zbito, saj med peko ne bo primerno naraslo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fabienne (@grainesdancolies)

Neprimerna temperatura pečice

Peciva vedno pecite v predhodno segreti pečici. Kajti le tako lahko natančno spremljate čas pečenja na primerni temperaturi.

Upoštevajte navedeni čas. Pečice, v kateri se peče kvašeno testo, ne odpirajte, dokler ne mine vsaj polovica priporočenega časa. V nasprotnem primeru bo namreč vzhajano testo lahko padlo in rezultat ne bo takšen, kot naj bi bil.

Zanašanje zgolj na čas pečenja

Čas pečenja je seveda nekakšen okvir, po katerem se gre ravnati, a preden pecivo vzamete iz pečice, vendarle z zobotrebcem preverite, če je res pečeno. Včasih se zgodi, da potrebuje še nekaj minut in škoda bi bilo, da mu jih ne bi namenili.

Preberite še: Takšna jajca so najboljša za peko peciv

Morda vas zanima tudi: Nimate limone, jajc ali smetane? Zamenjave v kuhinji, ki res delujejo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)