Naredimo sami: Otrokovo majhno bivališče (hiška, tipi, iglu)

Nič ne podžiga otroške domišljije tako kot lastno majhno bivališče, pa naj bo to hišica iz kartona ali tipi iz rjuhe.

28.8.2021 ob 5:15 | Foto: Gettyimages | Avtor: A. J. (Baldrijanko, priloga Slovenskih novic)

Naredimo sami: Otrokovo majhno bivališče (hiška, tipi, iglu)

Otroci imajo radi svoj prostor, kjer se lahko, proč od oči odraslih, v miru igrajo ali ustvarjajo. Če niste dovolj vešči, da bi jih lahko razveselili s hišico na drevesu, jim ustvarite kaj bolj preprostega.

Hiša iz kartona

Za izdelavo hišice iz kartona ne potrebujete nobenih posebnih talentov ali znanja, pa tudi kakega posebnega orodja ne. Dovolj je, da imate doma dobre škarje in širok lepilni trak ter morda kakšne barve ali barvni papir, če bi jo želeli okrasiti. Po kartonske škatle pojdite v trgovino z belo tehniko – najbolj uporabne so tiste od hladilnikov, saj so še posebno velike, povsem v redu pa bodo tudi tiste od štedilnikov ter pomivalnih in pralnih strojev. Če naberete več kot eno, pustite domišljiji prosto pot in namesto hiše naredite kaj drugega, na primer labirint ali trdnjavo. Najprej postavite streho. Kartonska kosa na vrhu škatle oblikujte v trikotnik in zlepite z lepilnim trakom. Čez vrh strehe prilepite še en kos kartona, ki ste ga odrezali s stranice na spodnji strani škatle. Upognite ga na sredini in ga namestite na vrh strehe ter prilepite z obeh strani. Na ta način boste utrdili konstrukcijo. Preostala izdelava je preprosta. Izrežite škatle okna in vrata, učvrstite jih z lepilnim trakom.

Male princeske se bodo z veseljem igrale v lični vili iz kartona.

Vrtna hiška iz palet

Če imate doma palete, lahko otroku na vrtu postavite preprosto leseno hiško z odprto sprednjo steno. Potrebujete tri palete – iz njih boste izdelali zadnjo in obe stranski steni –, dve okoli tri metre dolgi deski, vijake in žeblje za zunanjo uporabo, lepilo za les, barvo in čopič ter karton za streho, oblečen v vrečo za smeti (da ne prepušča vode). Od orodja boste potrebovali napravo za privijanje vijakov, manjšo krožno žago in kotni brusilnik, žago, kladivo, ravnilo in svinčnik. Tri palete pritrdite skupaj z vijaki tako, da bodo oblikovane kot kvader brez ene stranice, strehe in dna. Da jih povežete, boste morali odžagati del okvirja. Spodnje dele palet zakopljite 20 centimetrov v zemljo, da bodo stene čvrsto stale. Deski zrežite na dva dela, da boste dobili štiri meter in pol dolge kose. Z vijaki pritrdite skupaj po dve v obliki črke V in utrdite z lepilom. Enaki V-obliki pritrdite eno na zadnjo steno in eno na sprednji del hiške za streho. Dva enaka kosa kartona, oblečena v vrečo za smeti, položite na deski, tako da bo nastala streha. Zdaj lahko hišico pobrusite in pobarvate.

Iglu iz plastenk

Iz plastenk, na primer tistih za pralni prašek, lahko izdelate iglu. Potrebovali jih boste okoli 250 (!) in vroče lepilo. Prvo plast plastenk položite na tla v obliki polkroga in jih prilepite drugo k drugi. Na to plast prilepite novo vrsto plastenk. V drugi vrsti naj jih bo malce manj kot v prvi, saj se morajo stranice na koncu združiti v streho. Nadaljujte, dokler ne pridete do vrha. Iglu mora imeti spredaj odprtino, dovolj veliko, da otrok lahko zleze vanj.

Postavite tipi

Potrebujete: 6 bambusovih palic, velikih približno dva metra, rjuho za zakonsko posteljo, vrv in okoli 12 ščipalk za perilo. Bambusove palice v obliki polkroga zapičite v zemljo na vrtu ali kje v naravi, dovolj globoko, da bodo palice trdno stale. Primite vrhove palic in jih združite v šop. Čvrsto zavežite šop z vrvjo. Čez konstrukcijo napeljite rjuho, tako da bo prednji del tipija ostal odprt. Rjuho s ščipalkami pritrdite k palicam. Prednji del tipija naj bo narejen tako, da lahko otrok s ščipalkami »vrata« odpira ali zapira.

Drevesni šotor 

Potrebujete vrv dve veliki rjuhi blazine brisačo Navodila Na vejo drevesa privežite vrhova rjuh, tako da pod vejo nastane šotor. Po tleh v šotoru pogrnite brisačo ter nanjo položite blazine. Dodamo še igrače in igralni kotiček za vašega otroka bo popoln. 

Drevesni šotor je odličen prostor za igro. FOTO: Yelizaveta Tomashevska/Getty Images

Preberite še: Ustvarjamo z otroki: Tri umetnine, ki nastanejo na plaži

Morda vas zanima tudi: Kdaj in kako otroka učimo plavanja


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)