20.9.2020 ob 5:50 | Foto: Kumi Komini/Gettyimages | Avtor: M. FL.
Naj bo kuhinja na prvi pogled še tako čista, dejstvo je, da v njej kar mrgoli nevarnih bakteriji in napake pri pripravi hrane lahko zato znatno ogrozijo zdravje.
Strokovnjakinja za higieno Roxanna Pelka iz ameriškega podjetja Helping odkriva tri najusodnejše, ki jih takole povzema Miss7.
Za rezanje surovega mesa in zelenjave bi obvezno morali uporabljati različne deske. Kajti v nasprotnem primeru obstaja velika verjetnost, da se bodo bakterije z mesa prenesle na zelenjavo in če boste to postregli surovo, povzročile zastrupitev s hrano.
Nasvet: okužbo lahko preprečite tako, da za rezanje mesa in zelenjave uporabljate deske različnih barv.
Brisanje v pomivalnem stroju oprane posode povečuje tveganje za bolezni želodca in črevesja. S krpo se namreč na posodo prenesejo tudi klice, ki škodujejo zdravju. Ena od raziskav je pokazala, da je kar na 89. odstotkih krp mogoče zaznati prisotnost bakterije E-coli.
Nasvet: posodo iz pomivalnega stroja zložite v omare, če jo pomivate ročno, pa pri vsakem brisanju vzemite svežo krpo. Ali še bolje, pustite, da se posuši na zraku.
--> Buče in trendi: Barvanje namesto obrezovanja
Zamrznjenih živil, zlasti surovega mesa, nikoli ne tajajte pri sobni temperaturi. Kajti bakterije, ki pri temperaturi -18 stopinj Celzija zamrznejo, se pri sobni prebudijo in njihova količina se podvoji vsakih 20 minut.
Nasvet: razmišljajte vnaprej in zamrznjena živila čez noč tajajte v hladilniku.
Preberite še: Pet napak, zaradi katerih jajčka niso popolna
Morda vas zanima tudi: 9 najpogostejših napak pri pripravi rib
Na Delu in dom preberite še: Tudi zavrženim rastlinam lahko ponudimo nov dom
oddajte komentar