Napake, zaradi katerih je vaša kuhinja ves čas razmetana

Vzdrževanje reda v kuhinji ni vedno enostavno, a če se boste izognili nekaterim napakam, bo vse skupaj lažje.

23.2.2021 ob 5:45 | Foto: Andrey Zhuravlev/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Napake, zaradi katerih je vaša kuhinja ves čas razmetana

Pravijo, da je kuhinja srce doma. V njej nastajajo okusni obroki, slastna peciva, lahki sadni deserti, pregrešne pijače in še bi lahko naštevali. A posledica kulinaričnih doživetij je velikokrat nered, ki tudi tedaj, ko je posoda pospravljena, ne izgine povsem.

V prid temu, da bi se ga znebili, poglejte pet napak, ki v kuhinji povzročajo nered in ko jih boste zaobšli, bo kaos v njej le še spomin.

Preveč stvari na delovni površini

Prva in najpogostejša napaka, ki vodi v neurejeno kuhinjo, je preveč našarjena delovna površina, na kateri svoje mesto zavzemajo tudi predmeti, ki jih nikoli ali le redko vzamete v roke.

Na vidnih mestih imejte raje zgolj pripomočke, ki jih uporabljate vsak dan, denimo deske za rezanje, palični mešalnik, stojalo z noži in podobno, vse ostalo pospravite v omare in predale. Stvari, ki jih praktično nikoli ne uporabljate, pa se znebite. Lahko jih podarite ali prodate, saj v vašem domu povzročajo le nered.

Neizkoriščene površine za shranjevanje

Najpogostejši razlog, da je na pultu veliko predmetov, so že brez njih prenapolnjeni predali in omare. Torej je čas za akcijo: preglejte, kaj vse je v njih in zavrzite vse odslužene, poškodovane ter dotrajane ponve, lonce, krožnike, skodelice, pokvarjene naprave in pripomočke, ki jih sploh ne uporabljate.

 

Tako bo nastal prostor, kamor boste lahko pospravili vse, kar je bilo do sedaj na delovnih površinah.

Zanemarjanje pripomočkov za shranjevanje

Zato so elastike in drobni premeti raztreseni po predalih, živila na policah neorganizirana, hladilnik hitro prepoln.

Na tržišču je na voljo veliko pripomočkov za shranjevanje, v katere lahko lepo zložite živila in jih postavite na svoje mesto. Z njimi bodo omare in predali veliko bolj pregledni in urejeni.

Nered v hladilniku

Hrana, ki v hladilniku ni zložena po določenem redu (starejša spredaj, bolj sveža zadaj, vsako živilo na svojem mestu) zavzema veliko prostora, v hladilniku, je težje dostopna in velikokrat razmetana.

Tudi v njem so zato dobrodošle posode za shranjevanje, predvsem pa sistem zlaganja, ki omogoča boljšo preglednost in lažjo dostopnost živil.

Med kuhanjem uporabljate preveč pripomočkov

Namesto dveh, pet kuhalnic, namesto treh, pet posod in podobno. Ne zgolj, da vam teh lahko zato celo zmanjka, po kuhanju bo pult vdeti, kot bi vanj treščila bomba.

Še preden zato začnete s pripravo jedi pomislite, kaj boste zanjo potrebovali in si pripomočke pripravite.

Med kuhanjem jih večkrat splaknite in denimo eno kuhalnico uporabite za mešanje treh jedi, prav tako lahko posodo, v kateri ste kuhali juho, sperete in nato v njej pripravite še omako. Zmaga bo dvojna: na koncu bo treba pomiti manj posode, kaos v kuhinji pa bo manjši.

Povzeto po portalu Miss7

Priporočamo tudi: Toliko soli moramo dodati vodi za kuhanje testenin

Preberite še: Deset najbolj iskanih receptov leta 2020

Morda vas zanima tudi: Shranjevanje pod kuhinjskim koritom: Je to dobra ideja?


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)