Napake, ki se jim morate izogibati v majhni kuhinji

Pri opremi majhne kuhinje je treba upoštevati nekaj pravil, po zaslugi katerih prostor ne bo na videz še manjši.

18.9.2023 ob 11:45 | Foto: Katarzyna Bialasiewicz (naslovna) /Gettyimages | Avtor: M. FL.

Napake, ki se jim morate izogibati v majhni kuhinji

Opremljanje majhne kuhinje je lahko velik izziv, saj je treba najti pravo ravnovesje med lastnimi željami in stilom ter funkcionalnostjo prostora.

Predvsem se je treba izogibati nekaterim napakam, zaradi katerih srce doma lahko izgubi uporabnost in kuhinja na videz deluje še manjša ter utesnjena. Na prvih mestih je sledečih pet.

Majhne talne ploščice

Mnogi menijo, da so majhne talne ploščice idealne za majhne kuhinje, saj so proporcionalne s prostorom, vendar to ne drži.

Namesto teh so primernejše večje keramične obloge, ki prostor vizualno razširijo. Ta učinek je še izrazitejši, če so ploščice v svetlih odtenkih.

Velika miza

Stiskanje velike mize, za katero bi se lahko zbrala širša družba, v majhen prostor, nikoli ni dobra ideja. Če je vaša kuhinja majhna, so veliko boljša izbira mize, ki se po potrebi lahko podaljšajo, sicer pa ne zavzemajo preveč prostora.

Še eno pravilo, ki ga je dobro upoštevati, se glasi: za majhne kuhinje so primernejša izbira mize z zaobljenimi robovi in mehkejšimi linijami.

Ideja, da bi se za veliko mizo zbirala pisana druščina, v majhnih kuhinjah žal ni uresničljiva.

Omarice z eno polico

Za dober izkoristek prostora so pomembne površine, na katerih lahko shranjujete različne predmete. Omare z eno polico nikoli niso dobra izbira.

Če je mogoče, izberite elemente z drsnimi vrati, tako boste prihranili prostor. Dodatnega lahko pridobite s stenskimi kljukami, na katere obesite ponve, lonce ali skodelice.

Pripomočki z enim namenom uporabnosti

Mamljivo je v kuhinjo postaviti čim več različnih pripomočkov, a pri tem izbirajte takšne, ki imajo več namenov uporabnosti. 

Z njimi boste v omaricah zasedli manj prostora. Bodite pozorni, da se vam pripomočki ne bodo podvajali, stvari, ki jih ne potrebujete več, reciklirajte ali podarite. Presenetilo vas bo, koliko prostora lahko pridobite že zgolj s tem, da občasno prevetrite omare in police ter z njih pospravite vse, kar je tam samo zato, ker se vam zdi škoda zavreči.

Samo svetle barve

Splošno razširjeno prepričanje je, da se je treba v majhnih prostorih izogibati temnim barvam. A če so te uporabljene premišljeno in zgolj v detajlih, lahko vanj prinesejo razgibanost in toplino.

Kuhinja v zgolj eni barvi je na videz enodimenzionalna in zato še manjša, kot v resnici je. Temne barve v kontrastu s svetlimi pa ob premišljeni rabi pričarajo prostornost in zagotovijo zanimivo dinamiko sicer majhnega prostora.

S premišljeno uporabo temnih barv se prostor odpre.

Povzeto po portalu zadovoljna.dnevnik.hr

Preberite še: Triki profesionalnih kuharjev, ki vam bodo olajšali življenje

Morda vas zanima tudi: Kako sem sama prenovila kopalnico in jo spremenila v sanjski kotiček


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)