Nadevana jajca: dva odlična recepta za lepšo veliko noč

Velikonočno mizo popestrite z okusnimi nadevanimi jajci.

8.4.2023 ob 6:40 | Foto: Gettyimages, Instagram | Avtor: M. FL.

Nadevana jajca: dva odlična recepta za lepšo veliko noč

Pogled na lepo okrašeno in bogato obloženo mizo za velikonočne praznike je vsekakor mamljiv.

Na njej ne smejo manjkati jajca. Vendar ne zgolj kot pisani pirhi, temveč tudi v obliki gurmanskih prigrizkov: nadevanih jajc.

Zanje uporabite vsaj nekaj dni stara jajca, saj se takšna lepše lupijo, kot povsem sveža, iz njih pa pripravite specialiteto, ki nikogar od zbranih za mizo ne bo razočarala.

Polnjena velikonočna jajca, prva različica

Sestavine:

  • pet trdo kuhanih jajc
  • dve žlici majoneze
  • dve žlici kremnega sira
  • ena žlička jabolčnega kisa
  • ena žlica gorčice
  • sol in poper po okusu

Priprava:

  • Ohlajena trdo kuhana jajca olupite in vsako po dolžini prerežite na dve polovici.
  • Iz beljakov odstranite rumenjake in jih stresite v manjšo posodo ter jih pretlačite z vilicami.
  • Dodajte ostale sestavine in dobro zmešajte.
  • Z zmesjo napolnite luknjice v beljakih, ki so nastale potem, ko ste odstranili rumenjake.
  • Po jajcih lahko posujete sveže sesekljani peteršilj ali drobnjak in jih takoj postrezite.
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Giorgos Tsoulis (@giorgos_tsoulis)

Nadevana velikonočna jajca: bolj pekoča različica

Sestavine:

  • pet kuhanih jajc
  • dve žlici majoneze
  • dve žlici naribanega hrena
  • sol in poper po okusu

Priprava:

  • Trdo kuhana jajca olupite, pohladite in vsako po dolgem prerežite na dve polovici.
  • Rumenjake odstranite in jih v posodici pretlačite z vilicami.
  • Dodajte ostale sestavine, zmešajte in z mešanico napolnite prazne jajčne beljake.
  • Okrasite z drobnjakom.
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ksenia (@ksedeych)

Rdeča jajčka

Za spremembo in za bolj velikonočni pridih kuhana jajca pobarvajte v soku rdeče pese.

Za naravno barvilo potrebujete večji pesin gomolj, vinski kis in sol.

Priprava barvila:

  • Peso kar z olupkom narežite na koščke, te stresite v posodo.
  • Prelijte jih s štirimi decilitri vode, dodajte dve žlici kisa in ščepec soli.
  • Zavrite in pustite vreti približno pol ure.
  • Ko se pesa pohladi, vsebino posode precedite in v tekočini, preden jih prerežete, namakajte kuhana olupljena jajca.
  • Biti morajo povsem prekrita s sokom.
  • Namakajo naj se vsaj eno uro, a dlje, kot se bodo, izraziteje rdeč bo beljak.
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by milica (@milapopina)

Recepti s portala Dnevnik.hr

Morda vas zanima tudi: Zato trdo kuhanim jajcem včasih pozeleni rumenjak (in ali je zelenega dobro jesti)

Preberite še: Anže Zdešar osvojil zlato medaljo za tatarski biftek (imamo recept)

 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)