Detajl mojega doma: Manja Stević o opremljanju in prenavljanju stanovanja med epidemijo

Ko je prvič vstopila v stanovanje, je želela obdržati vse, saj so ji stare stvari, stvari z dušo še posebej všeč.

24.2.2021 ob 5:50 | Foto: Črt Piksi

Slika avtorja - Pia Pangos Piše:

Pia Pangos

pia.pangos@delo.si

Detajl mojega doma: Manja Stević o opremljanju in prenavljanju stanovanja med epidemijo

Za Manjo Stević in njeno družino je nekaj napornih mesecev. V času epidemije so pospešeno, kolikor se je v danih razmerah sploh dalo, prenavljali stanovanje v centru mesta. Energični svetlolaski se je s selitvijo v nov dom izpolnila velika želja, saj si je namreč od nekdaj želela živeti točno v tem delu Ljubljane, saj je zanjo najlepši. Zaupala nam je, da se ji ob pogledu na cerkev, ki jo zdaj vidi iz spalnice, zdi, kot da je v Angliji. Povabila nas je v svoj dom in nam pokazala, kako je tu na novo zaživela kopalniška omarica, ki je stara približno šestdeset let.
 
Koliko časa živite tukaj?

Preselili smo se v začetku novembra. Počasi gradimo in dopolnjujemo. Manjkajo nam še slike in detajli, ki naredijo dom.

S kom živite?

Z družino - dva otroka, pes in midva. Srečna sem, da nimamo mravelj, ker je vse novo. (smeh)

Kaj vam je najbolj všeč v vaši okolici?

Najbolj mi je všeč mir. Ko stopiš iz stanovanja, stopiš na otroško dvorišče in prav ta otroški direndaj mi je všeč. Všeč mi je Tabor, od nekdaj mi je bil. Na ta del me vežejo lepi spomini, saj smo s šolo hodili sem na telovadbo. Izredno všeč mi je cerkev, ki jo vidim naravnost iz spalnice. Vedno sem govorila, da sta SEM in ta cerkev najlepši del Ljubljane. Zdaj pa imam to srečo, da smo našli stanovanje točno tukaj.

 

Vas kaj posebno moti?

Ne, prav nič. V tem okolišu imamo super sosede. V začetku smo se že vsem opravičili, da smo precej glasni (smeh), ampak imamo super ljudi okoli sebe. 

Ali imate domačo pisarno?

Ja, imam domačo pisarno. Skrito nekje drugje, kjer delam Yugoslovenko, ljubiteljsko in predvsem zase, se ukvarjam tudi s prakticiranjem nohtov.

Kakšen je bil vaš proces pri opremljanju? Ste se tega lotili z užitkom ali ste to raje prepustili komu drugemu?

Najprej sva najela arhitektko, a sva kmalu sama nadaljevala, saj imava oba rada lepe stvari. Proces iskanja in opremljanja je bil malo neprijeten, saj se je zapletalo, zatikalo pri stvareh, ki jih nismo pričakovali. Popravljati in podirati so morali, kar smo mislili ohraniti. Proces je bil težek, a sva si potem rekla, da morajo biti glavne stvari dobre in kvalitetne. Zdaj, ko sta še otroka majhna, se nama zdi na nek način škoda kupovati preveč posebne in drage stvari, ki se lahko hitro uničijo. Počasi kupujemo in dokupujemo stvari, veliko smo kupili tudi pri znanem švedskem prodajalcu pohištva.Na kateri dekorativni kos ste najbolj ponosni oziroma vam je najbolj všeč?

Na začetku sem želela obdržati vse, ker sem velika oboževalka starih stvari. Všeč mi je bilo, da je vse to imelo neko svojo energijo. Zdaj smo nekje vmes med sterilnim in starinskim, saj smo želeli obdržati nekatere stvari.

Na Bolhi sem iskala starinske kose, približno dva meseca je trajalo, preden sem jo našla. Na najbolj vroč dan v letu sem šla s 'pickup truckom' in se tri ure vozila v neko vasico pri Kobaridu. Prodajalca sta bila vesela, ko sem prišla po omarico. Prodala sta mi jo za sto evrov in povedala, da je omarica stara že šestdeset let, a nikoli uporabljena. Videti je bila kot nova. Dala sem jo malo obnoviti, da smo jo prilagodili potrebam. Mojster je skrajšal noge, menjala sem ročaje in dodala steklo.

Mož je bil skeptičen, mislil je, da gre za staro šaro, a na koncu je bil navdušen nad končnim rezultatom. Super se tudi ujema z oranžno barvo.

Zagotovo ima vaše stanovanje kakšno zanimivo zgodbo. Jo delite z nami?

Ja, povezana je z modrim hodnikom in oranžno kopalnico. Z otroki sva bila na Malem Lošinju, ki mi je zelo ljub, saj je to moj prvi spomin na počitnice na morju. Ko sem bila njunih let, sem bila tam z babico.

No, ko smo bili na morju, sem plavala in večkrat zagrabila pesek z dna. V roki sem imela veliko kamnov, ki so bili oranžne barve. Te oranžne kamenčke sem prvič opazila in takrat sem si rekla, da bo hodnik moder, kot barva morja iz globin, kopalnica pa bo točno takšne barve, kot je bil kamenček. Kamenček sem prinesla domov in poiskala identično barvo.Imate kakšen nasvet za mlade, ki si želijo ugodno opremiti dom?

Iščite stare kose in jih prenovite. Še posebej, če si sam, je to malo lažje. Kakšne zavese, mize in osnovne kose kupite poceni. Več denarja pa namenite za detajle kot so lepa pipa, luč ali preproga pri ostalih stvareh pa je dobro minimalizirati ceno.

Kako bi bil videti vaš sanjski dom ali ste z družino morda že v njem?

Smo že v sanjskem domu, a še imam idejo, kako bi ga lahko nadgradila. Sem zadovoljna z malim, tudi če imam to stanovanje vse življenje, bom v njem zadovoljna. Če bi imela priložnost, bi imela zagotovo salonsko stanovanje s francoskimi vrati, velike prostore in posebej sobo za druženje. Ni to sicer moj cilj, a če bi imela priložnost in bi obogatela čez noč, zakaj pa ne.

Preberite še: Prideš na ogled stanovanja, nepremičninski posrednik pa ti v podpis potisne pogodbo o posredovanju. Je to dovoljeno?

Morda vas zanima tudi: Kako po nakupih v Ikeo, da na blagajni ne boli glava (nasvet naše novinarke)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)