Carica Urška, ki dela čudežne prenove doma #intervju

Carica z odličnimi idejami, kako urediti svoj dom.

9.2.2021 ob 8:50 | Foto: osebni arhiv

Slika avtorja - Petra  Kalan Piše:

Petra Kalan

petra.kalan@delo.si

Carica Urška, ki dela čudežne prenove doma #intervju

Urška Oman je na svojem spletnem profilu zgradila pravo skupnost ljubiteljev opremljanja in prenov. Planov za prihodnost ji ne zmanjka, prav tako ne energije za pomoč drugim. Z nami je delila tudi nekaj trikov, ki vam bodo pomagali pri hitri osvežitvi vašega doma.

Za začetek se prosim predstavite in nam povejte od kje ideja za takšno »spletno ime«? Kako se je začela pisati vaša zgodba?

Sem Urška in že nekaj let ustvarjam vsebine na blogu Caricasveta.si. To ime sem si izbrala pred leti, ko sem se osredotočala predvsem na življenje mlade mamice in sem želela že takoj opozoriti, da smo vse "carice sveta", čeprav se nam velikokrat zdi, da smo vse prej kot to. Na začetku sem pisala izključno osebne objave, prelivala svoje misli na virtualni papir, motivirala mlade mamice, se kdaj lotila tudi kakšne tabu teme.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Urška Oman (@caricasveta.si)

Čez čas sem se pa odločila, da začnem z novo zgodbo - interier, dekoracija, opremljanje, prestavljanje pohištva, diy projekti me namreč zanimajo že od osnovne šole, ko sem velikokrat ob večerih brskala za idejami in čez vikende postavljala na glavo svojo sobo. Lahko bi rekla, da je to moja velika strast, zato sem na blog dodala še to rubriko, ki je čez čas postala rdeča nit Carice sveta. Zdaj ne mine dan, da ne bi vsaj v zgodbah na Instagramu objavila kakšno novo idejo za diy projekte ali prenove.

Torej ste že od nekdaj ljubiteljica interierja in prenavljanja?

Tako je, kot sem že omenila, me to spremlja že od majhnega. Verjetno je največji vpliv imela moja mami, ko se je tudi velikokrat lotevala osvežitve prostorov, imela je fantastične ideje in rešitve pri design dilemah ter velikokrat tudi vsem blizu nas dajala nasvete. Tako mi je že hitro postalo jasno, da je to tudi moja strast in zelo vesela sem, da sem se odločila za interier blog in da so ga sledilci tako dobro sprejeli.

 

Na spletu ste zgradili pravo skupnost ljubiteljev prenov in opremljanja doma? Kakšni so odzivi na vaše ideje, nasvete?

Res moram poudariti, da sem ponosna na našo carsko skupnost; nad odzivi sem vedno znova presenečena, ker ni lepšega kot navdušenost nad idejami oziroma nasveti, ki jih delim. Svojim sledilkam pravim kar carice, ker to tudi so. V naši skupnosti na Instagramu se dnevno z njimi tudi pogovarjam, veliko se smejimo (to je obvezno), rešujemo dileme in iščemo lepe kose za naše domove.

Ali v domačem domu ves čas kaj prenavljate in osvežujete?

Seveda, pri nas doma dela nikoli ne zmanjka. Zelo rada poskusim nekaj novega, spreminjam kotičke stanovanja, barvam stene in pohištvo. Tudi veliko različnih stilov mi je všeč in tako je nekaj časa vse bolj v nevtralnih tonih in minimalistično in potem, ko začutim, da je čas za spremembo, spet vnašam barve in zelenje. Naš dom se tako spreminja skupaj z našim počutjem. Tudi mož se je že na to navadil in sva postala odličen tim - veliko se je tudi sam naučil in včasih kar sam predlaga kakšno spremembo, kar jaz vedno vzamem resno in že spet imamo delovni vikend (smeh). 

Zelo rada poskusim nekaj novega, spreminjam kotičke stanovanja, barvam stene in pohištvo.

Svetujete tudi strankam in ponujate carske prenove? Kako se lotite posameznega projekta?

Najprej sem začela s carskimi prenovami, ki so mini prenove enega prostora, ki jih potem delim tudi s svojimi sledilci vsak drug četrtek. Seveda so brezplačne, ne pridejo pa vsi na vrsto. Glede na želje in povpraševanja sem potem oblikovala tudi tri pakete prenov. Ideja za temi ugodnimi paketi je, da pomagam tistim, ki se mogoče ne znajdejo ravno najbolje pri samem opremljanju ali pa imajo veliko idej, ki jih ne znajo povezati v celoto. Trenutno vse poteka na daljavo, preko elektronske pošte. Stranka mi pošlje čim več fotografij prostora, na kar vedno sledijo še vprašanja z moje strani glede želja in vizij, ki si jih je mogoče že izoblikovala, nujnih funkcionalnih kosov, ki ne smejo manjkati, ...

Zelo veliko mi pomeni odgovor na vprašanje, kako se želi počutiti v novem prostoru - se mi zdi, da je to ena izmed najpomembnejših informacij. Prenove namreč delamo zato, da si nekako obogatimo življenje, vključimo kose in oblikujemo kotičke, kjer se bomo sprostili, kamor bomo vstopili z nasmehom.

Pa so ljudje pripravljeni na velike spremembe?

Ja in ne. Najlepše je, ko mi nekdo reče, da je pripravljen na kompletno prenovo in da mi 100% zaupa. Tukaj si res damo duška in moram reči, da so rezultati do zdaj fantastični. Seveda je večina strank takšnih, ki se sprememb lotevajo premišljeno in počasi. Kar tudi podpiram, ker se mi zdi smiselno, da delamo korak za korakom in si vzamemo več časa, da je na koncu rezultat točno tak, kot smo si zamislili, če ne še boljši.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Urška Oman (@caricasveta.si)


Koliko prostor, v katerem živimo, razkriva našo osebnost?

Sama takoj, ko vstopim ali vsaj pogledam slike prostorov, dobim občutek o ljudeh, ki živijo tam.  Velikokrat se pa tudi zgodi, da ljudje brezglavo sledijo trendom, ki ne odražajo povsem njihovega karakterja, osebnosti. To potem privede do nezadovoljstva, kljub temu, da imajo recimo v svojem domu stvari, ki so lepe in v trendu, pa se vseeno ne počutijo dobro. Zato se pri prenovah vedno tudi pogovarjamo o občutkih, ki jih želimo, ko vstopamo domov. Vsak posameznik je unikat in tudi njegov dom bi moral odražati to unikatnost. Nekje sem enkrat prebrala en citat "če ti je nekaj res všeč, bo našlo mesto v tvojem domu" in s tem se popolnoma strinjam.

Imate kakšen mali trik, s katerim lahko hitro in učinkovito osvežimo podobo našega doma?

Največja osvežitev je po mojem mnenju beljenje sten. Dom je takoj bolj svež in čist, svetel. Drug veliki učinek naredijo zavese (moje sledilke že poznajo to mojo obsedenost z zavesami in se tudi strinjajo, da  prostor izpade veliko bolje); seveda ni potrebe po pregrešno dragih, po meri šivanih zavesah.

Največja osvežitev je po mojem mnenju beljenje sten. Dom je takoj bolj svež in čist, svetel. 

Dovolj je klasična palica-karnisa in par do tal dolgih zaves. Če so montirane visoko pri stropu in širše od samega okna, tudi optično povečajo to območje. Kot tretje bi izpostavila barvanje vrat in podbojev. Če imate starejša vrata, ki ne pašejo najbolje v vizijo vašega doma, jih pobarvajte v svetlo barvo (ali temno, če to želite). Rezultat je izredno zadovoljiv, ker si z enostavnim barvanjem pričaramo kar nova vrata.

Kakšnih prenov se najraje lotite?

Najraje se lotevam kompletnih prenov starejših hiš, ki že imajo svoj čar in dušo. Neverjetno je, kaj se vse lahko naredi v takih hišah, prej in potem slike prenov pa so šokantne - seveda v dobrem smislu. Ko se pojavi možnost za tak projekt, idejam kar ni konca. Trenutno smo ravno v projektu in komaj že čakam, da se bodo videle prve spremembe. Pri posameznih prostorih pa bi izpostavila otroške sobice, katerih smo v zadnjem letu prenovili kar lepo število. Jaz jim pravim kar pravljične sobice, ker vsi skupaj nekako podoživimo tudi naše otroštvo, pa tudi najbolj premišljene so, saj ne gre za nas, ampak naše otroke in njim bi dali res vse, da jim pričaramo pravljičen prostor za bivanje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Urška Oman (@caricasveta.si)


Kakšni so trendi opremljanja v letu 2021? Obstajajo tudi pri notranji opremi določene smernice kot recimo v modnem svetu?

Trendov je vsako leto precej, je pa pomembno, da izbiramo tiste, ki so nam iskreno všeč in si predstavljamo, da jih bomo še nekaj časa imeli doma.  Zdaj je recimo v ospredju minimalizem z ravnimi linijami, ampak za to se bodo odločili tisti, ki živijo tudi tak življenjski stil. Na drugi strani se pa spet vračajo barve, boho elementi, zelenje. Kot stil se vračata midcentury moderen z veliko lesa in pariški šik s stenskimi paneli, stropnimi rozetami in ogromnimi zlatimi ogledali. Opažam pa tudi pri sebi in drugih, da je najtežje ravno to - spojiti trende in se odločiti za en stil. Če imate podobne težave, je smiselno razmisliti o eklektičnem stilu, v katerem so spojeni posamezni stili in ustvarjajo zanimivo celoto.

Zdaj je recimo v ospredju minimalizem z ravnimi linijami, ampak za to se bodo odločili tisti, ki živijo tudi tak življenjski stil. 

Ste ustvarjalni še na kakšnem drugem področju? Se v vašem domu vedno nekaj ustvarja?

Bi kar rekla, da sem. Moja pisarna ni več pisarna, ampak en ustvarjalni kaos vseh materialov, ki jih nabiram za projekte. Že preprosto barvanje cvetličnega lončka me sprosti, kaj šele kakšni večji diy projekti. Imam jih v načrtu kar nekaj in upam, da si čim prej vzamem čas za njih.

Kateri je najljubši prostor v vašem domu?

Hmm... to je kar težko vprašanje (smeh). Glede na to, da obožujem otroške sobice, bi bilo logično, da izberem to. Sledita kuhinja, spalnica. V bistvu mi je vsak prostor všeč, tudi če ni v vsakem trenutku popolnoma dodelan, ker to pomeni, da lahko spet malo razmišljam o naslednjih projektih in kako ga osvežiti.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Urška Oman (@caricasveta.si)


Kakšni so vaši načrtni za prihodnost? Imate kakšen sanjski projekt, ki se ga želite lotiti?

Cilje in načrte seveda imam, ki zaenkrat ostajajo v glavi. Kar si pa nekoč želim, pa je sigurno to, da se z možem voziva po Sloveniji in prenavljava starejše hiše. Že misel na to, da bi nekoč v tem delala oba skupaj, mi kar polepša dan.

Preberite še: Detajl mojega doma: V svojo kmečko hišo nas je povabila Pika Zrim

Priporočamo tudi na Delo in dom: Vse na 25 kvadratih

Morda vas zanima tudi: Kaja Avberšek, umetnica s Kickstarterja: Umetnost je vedno našla pot, tudi v najhujših vojnah #pozitivnazgodba


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)