Mačje zimsko spanje

S prihodom jeseni se muce, predvsem hišne, polenijo in večino časa prespijo.

15.11.2015 ob 11:00

shutterstock_174789173.jpg

Že kot otroci smo se učili, da se v naravi nekatere živali s koncem jeseni ali še prej prepustijo dolgemu spanju. Malokdo sploh pomisli ali to opazi na ta način, a s prihodom jeseni se nekaj podobnega začne dogajati tudi z našimi mucami, predvsem hišnimi. Večina se kar na lepem poleni, zeha, zvije v klobčič in sladko zaspi ali vsaj večino časa preprosto drema. Kaj se je zgodilo z njimi? So zbolele? So utrujene? So žalostne in potrte? Previdnost ni nikoli odveč, zato je priporočljivo preveriti, kaj se godi z njimi, ter obiskati veterinarja, a prav vse zagotovo niso zbolele.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Muce so pozimi nagnjene k neke vrste depresiji, če lahko tako zapišemo. Naravne spremembe, ki povzročijo hladnejše in slabše vreme, daljše noči in krajše dneve, so vzrok za zaspano mačje razpoloženje. Navsezadnje tudi ljudje v podobnih primerih nismo dosti drugačni, mar ne? Zaspani dnevi, kot jim radi rečemo, za še opazno dlje od drugih v spanec ali vsaj dremanje zazibajo tudi muce. Sploh notranje, ki na toplem mimogrede utonejo vanj. Ni jih malo, ki tako kdaj preživijo kar ves dan!

Za dremež ali spanje pogosto izberejo nenavadne kotičke.

Le želodček ali stranišče

Ko se oglasi želodec ali ko pokliče mehur ali črevo, se spravijo pokonci in opravijo, kar je treba. Velikokrat se zgodi, da se nato nemudoma potopijo nazaj v svet mačjih sanj. Kaj in o čem sanjajo, je težko reči, zagotovo pa razlog za takšno zaspano vedenje niso sanje, najsi so še tako prijetne. Svojevrstno mačje zimsko spanje in utrujenost zakuhata hormona melatonin ter serotonin. Ob takšnem vedenju in kljub povzročiteljema je ne glede na poznavanje muce ter pozornost težko zagotovo ugotoviti, ali ne gre morebiti (tudi) za bolezen. Zaspanko je zato treba preprosto zmotiti v njenem sanjarjenju in jo spraviti pokonci. V toplo stanovanje, ki zaziba v spanec, z na stežaj odprtim oknom ali vrati za nekaj minut spustimo svež in hladnejši zrak. Če je muca zdrava in v ustrezni kondiciji, se kljub morebitni občutljivosti v tako kratkem času ne bo prehladila.

Sprememba jo praviloma prebudi in dvigne njeno zaspano glavo, za preostalo pa moramo poskrbeti sami. Ko se predrami, jo pripravimo do nekaj gibanja ali celo igranja. To je lažje reči kot storiti, a vendarle ne kaže drugega, kot da se tega lotimo. Običajno, tako kot ljudje, tudi muce takoj ob prebujenju ne pokažejo ravno vneme za maraton in ne skočijo nemudoma pokonci, zato se moramo znajti. Poskusimo jo premamiti denimo s katerimi njenimi igračami, da si malo pretegne ude in razgiba mišice. Smiselno je uporabiti tudi bolj didaktične igrače, s katerimi se mora za hrano bolj potruditi.

shutterstock_154101245.jpg

Cin, cin

Pri tem bodimo previdni in jo prebudimo na lep način, da se ne prestraši. Muce si za spanje rade izberejo nenavadne kotičke, tudi višje, in ni treba veliko, da zaradi hitrega bujenja padejo. Zbuditi muco resda ni poseben mačji kašelj, izbezati jo iz udobnega posteljnega kraljestva pa je nekaj povsem drugega! Ne zgodi se redko, da odpre oči, potem pa se preprosto zvali na drugo stran in nazaj zaspi. Nekateri lastniki se domislijo prebujanja na primer z zvončki, piskajočimi igračami in podobnim. Mnoge obožujejo tudi mačja zelišča, denimo baldrijan. Idej za pogon je precej, odvisno pa je, katera bo delovala na katero muco. Velikokrat, če je pri hiši še druga žival, pomaga pajdaš! Za zunaj živeče mačke je drugače, saj se gibajo, tam je hladneje, imajo možnost in zanimanje tudi za poskus lovljenja. Ko muce zgrabi zimsko spanje, jih ni prav lahko prebuditi in spraviti pokonci.

Pri vstajanju pomaga tudi pajdaš.

Predramimo jih

Pozimi je vsekakor treba misliti tudi na to, da muce potrebujejo malo spodbude. Ker v tem obdobju veliko dremajo ali spijo, s tem pa se premalo gibajo, bomo morali za potrebno kondicijo poskrbeti lastniki. Večina 
hišnih muc 
se jeseni na vsem lepem poleni, zvije v klobčič in sladko zaspi ali vsaj večino časa preprosto drema.

Avtor: Roman Turnšek

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)