Kuhinjski pripomočki, pri katerih lahko varčujete, in tisti, pri katerih je pametno seči globlje v žep

Včasih visoki izdatki niso na mestu.

12.9.2017 ob 5:15

ThinkstockPhotos-640305574.jpg

Odprite svoje kuhinjske omarice. Zagotovo je v njih mogoče najti plastične posodice, za katere ste odšteli komaj nekaj centov in drag ekonom lonec, ki ste ga dobili za poročno darilo (hvala, teta Mara).

Vse s pridom uporabljate, kar nedvomno dokazuje, da uporabne stvari niso vedno drage in da za kuhinjske pripomočke ni treba vselej odšteti celega premoženja. Poglejte štiri takšne, pri nakupu katerih lahko privarčujete in na drugi strani tri pripomočke, pri katerih je pametno globlje seči v žep.

Več uporabnih nasvetov vas čaka na Facebooku. 

Prihranite: litoželezna ponev

Tiste, na katerih je navedeno, da so iz litega železa, so domala vse enake. Poiščite ponev, ki se bo dobro prilegala vašim rokam in katere teža bo za vas primerna (običajno so dokaj težke). Če boste dobro skrbeli zanjo in jo pravilno vzdrževali, vam bo tudi cenejša služila dolga leta.

Zapravite: noži

Pozabite na komplete nožev, ki jih lahko najdete na policah prodajaln z živili in se vam zdijo cenovno ugodni. Dober nož zahteva resno investicijo. Naj bo za rezanje mesa, zelenjave, rib ali kruha, zanj se izplača seči globlje v žep. Seveda primerno skrbite za rezila: redno jih brusite ter jih ne perite v pomivalnem stroju, saj vročina uniči njihovo ostrino.

Prihranite: lonci

Lonec je lonec. Ne glede na to, koliko boste odšteli zanj, v vsakem bo zavrela voda, se skuhala juha in zgostila omaka. Najbolje si je omisliti komplet različnih velikost. Izberite posodo iz vam ljubega materiala (nerjaveče jeklo, baker, aluminij), primerno za vaš štedilnik in primerne teže. S ceno ni treba pretiravati.

Namig: večina prisega na posodo iz nerjavečega jekla, saj je praviloma primerna tudi za indukcijske plošče, zaradi debelejšega dna se hrana v njej enakomerno segreva in ob stiku s kislimi živili ne oksidira.

Zapravite: ponve s premazi proti prijemanju hrane

Če bodo potem, ko boste v njej dvakrat spekli jajca, na njenem dnu praske in poškodbe, zanjo niste odšteli dovolj. Za omenjene ponve je nedvomno pametno seči globlje v žep, saj je cena velikokrat povezana s kvaliteto premaza in kvalitetnejši traja dlje.

Če že ne tiste iz najvišjega, izberite vsaj ponve iz srednjega cenovnega razreda. In še nekaj: vedno jih pomivajte na roke.

Prihranite: avtomat za kuhanje kave

Nobenega dvoma ni, da so si okusi glede kave različni. A drži tudi, da bo čisto vsak avtomat za kuhanje tega napitka dobro opravil svoje delo. Pomembnejši od cene vašega prijateljčka so vrsta izbrane kave, filtri, ki jih uporabljate in dodatki, ki si jih privoščite.

Zapravite: samostoječi mešalnik

V resnici noben ni ravno poceni (razen ročni mešalnik), a dober samostoječi kuhinjski mešalnik z veliko uporabnimi dodatki je nedvomno vreden svojega denarja. Takšen, ki bo premogel dovolj moči, da vam bo v pomoč pri gnetenju testa za kruh, pri stepanju jajc, smetane, pri blanširanju zelenjave, pri mehčanju masla. Poleg tega bo v pravi barvi odličen detajl za vašo kuhinjo.

Prihranite: lupilec zelenjave

Pri nakupu tega s ceno res ni treba pretiravati. Tudi tisti za nekaj evrov bo povsem dostojno opravil svoje delo.


Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)