18.12.2022 ob 9:00 | Foto: YelenaYemchuk/Gettyimages | Avtor: M. FL.
S praznično peko bo znova aktualen sneg beljakov, ki zagotavlja rahle in puhaste sladice, lahko pa je tudi osnovna sestavina raznih beljakovih peciv in krem.
Kako pa poskrbeti, da bo res takšen, kot mora biti? Nekaj odličnih namigov ima The Guardian.
Sneg iz beljakov bo bolj čvrst, če boste beljake stepali v kovinski posodi, ki ste jo pred tem za vsaj deset minut postavili v hladilnik. Tudi metlice naj bodo pred stepanjem ohlajene v hladilniku.
Res je sicer, da se beljaki v hladnejših pogojih stepajo dlje, a ko enkrat iz njih nastane sneg, je ta veliko stabilnejši, kot kadar so jajca stepena pri sobni temperaturi in (ali) v plastični posodi.
Najboljših rezultatov z vidika stepanja beljakov ne zagotavljajo povsem sveža, temveč jajca, stara približno tri dni.
In še eno pomembno opozorilo: vsi pripomočki za stepanje snega naj bodo povsem čisti, brez maščobe ali kakšnih drugih sestavin.
Pred stepanjem torej temeljito pomijte metlice in posodo, pri ločevanju beljakov od rumenjakov pa res pazite, da v beljakih ne bo niti sledi rumenega dela jajca.
Pred stepanjem lahko beljakom dodate nekaj zrn soli. Tudi ta pripomore k čvrstosti pene. Beljake najprej stepajte na počasi, nato pa povečajte hitrost.
Sneg biskvitu obvezno dodajajte ročno in počasi mešajte zmes.
Če recept navaja, da beljakom dodajte sladkor, vedno izberite mletega, saj ta pripomore k lepši teksturi.
Če pripravljate sladice iz beljaka, potem - ko dodate sladkor - v zmes kanite nekaj kapljic soka limone ali kisa.
Sladica bo tako zunaj čvrsta in hrustljava, v notranjosti pa mehka in lepljiva. Malo kisline prav tako zagotavlja boljšo čvrstost beljaka.
Preberite še: To se bo zgodilo, če boste vsak dan za zajtrk pojedli dva jajčna beljaka
Morda vas zanima tudi: Dve jajci za zajtrk ne zagotavljata dovolj beljakovin (dodajte jima to!)
oddajte komentar