Ko pridete na obisk, nikar ne počnite tega (najbolj nevljudno vedenje gostov)

Se vam je že zgodilo, da ste bili pri nekom na obisku in niste bili povsem prepričani, če ste bili dober gost? Strokovnjaki za bonton delijo nekaj napotkov, čemu se morate izogibati, ko pridete k nekomu domov. 

28.10.2022 ob 10:12 | Foto: Unsplash | Avtor: D. L.

Ko pridete na obisk, nikar ne počnite tega (najbolj nevljudno vedenje gostov)

Zaradi izolacije, ki je bila posledica pandemije, smo druženje začeli bolj ceniti. Marsikdo se še dandanes raje kot v lokalu s prijatelji srečuje doma.

Čeprav so srečanja s prijatelji in sorodniki v dnevni sobi precej bolj udobna kot v restavracijah, to ne pomeni, da se lahko obnašamo na neprimeren način in s tem ujezimo gostitelja. 

Strokovnjake za bonton smo zato prosili, naj navedejo nekaj nevljudnih, nesramnih gest ob obisku pri prijateljih – in nasvete, kako se temu izogniti. 

Dotikanje in premikanje stvari

»Ko nekdo reče 'Počuti se kot doma', tega običajno ne misli dobesedno,« je povedala Jodi R.R. Smith, svetovalka za lepo vedenje. »Držite noge stran od pohištva in razen, če ste na obisku pri najboljšem prijatelju, ne smete odpreti hladilnika, brez povabila.«

Počakajte, da vam gostitelj dovoli, da se dotikate stvari v njegovem stanovanju. Dokler se to ne zgodi, se ničesar ne dotikajte, ali pa prosite za dovoljenje, če vam bo kaj zelo všeč.

»Vprašajte, preden se dotaknete predmeta ali odstranite knjigo s police,« svetuje Nick Leighton, strokovnjak za bonton in sovoditelj podcasta Were You Raised By Wolves?

Pričakovati, da vam bodo razkazali stanovanje

»Ne zahtevajte od gostitelja, da vam razkaže svoj dom,« pravi Nick Leighton. »Počakajte, da to ponudi sam.«

Nekateri z veseljem ponudijo kratek ogled svojega doma, ko povabijo ljudi k sebi, vendar to ne velja za vse. In če vaš gostitelj tega ne ponudi, nikar ne zahtevajte to od njega. 

»Ne sprehajajte se po hiši in odkrivajte prostorov v njej, razen če vam gostitelj reče, da se lahko 'potepate' naokoli,« pravi strokovnjakinja za bonton Diane Gottsman.

Ne ostanite predolgo na obisku

»Treba je vedeti, kdaj je čas za odhod,« svetuje Leighton. »Najbolj pogosta pritožba, ki jo slišimo od gostiteljev, je glede gostov, ki so predolgo na obisku.«

Morda imate občutek, da se vsi lepo zabavajo in da še ni prepozno. A bodite pozorni na govorico telesa gostiteljev in predlagajte, da se tisti, ki se želite družiti še naprej, morda odpravite v kakšen lokal.

»Če so se vaši gostitelji preoblekli v pižame, je to verjetno dober znak, da je čas za odhod,« je dodal Leighton.

Prikrivanje spodrsljajev 

Na žalost se lahko zgodijo neprijetne reči, ko ste v domu druge osebe. Lahko recimo pomotoma polijete rdeče vino po preprogi ali prevrnete svetilko. Tega ne poskušajte skriti, saj bodo gostitelji slej ko prej odkrili, kaj se je zgodilo. 

»Če nekaj polomite ali porabite rolico toaletnega papirja, je najbolje, da o tem obvestite svojega gostitelja čim hitreje in na štiri oči,« priporoča Jodi R.R Smith.

Vohljanje

»Vzdržite se kukanja v omare in predale,« svetuje Jodi R.R Smith.

Seveda je naravno, da smo malo radovedni in takšno vedenje smo videli v neštetih filmih. Toda uprite se skušnjavi, da bi pogledali v omarico z zdravili v kopalnici.

»Pazite, da vas gostitelji ne ujamejo med brskanjem, nekateri imajo namreč kamere v stanovanju,« opozarja Leighton. Ne bodite presenečeni, če vas ne bodo nikdar več povabili na obisk. 

Na obisk povabite še nekoga

»Nikoli se ne prikažite na vratih gostitelja z nepričakovanim gostom,« svetuje Diane Gottsman.

Morda se vaš gostitelj rad druži z vašim bratrancem, ali pa mislite, da bodo vsi uživali ob srečanju z vašim novim fantom. Vendar to ne pomeni, da lahko nekoga povabite, brez da bi gostitelja o tem obvestili in ga vprašali, če se s tem strinja. 

Razen če vam je bilo izrecno rečeno, da lahko povabite še koga, vedno vprašajte, preden koga drugega povabite zraven na obisk. Tudi če gre za priložnostno srečanje, gostitelju pošljite kratko sporočilo, da se prepričate, če se s tem strinja. 

Deljenje napotkov glede tega, kaj lahko jeste

»Če ste bili povabljeni na kosilo, je treba pravočasno obvestiti gostitelja, če česa ne jeste, ne pa takrat, ko se usedete za mizo,« je opozorila Smithova.

Ne pričakujte, da bo obrok veganski ali da ne bo vseboval mlečnih izdelkov, ki jih ne uživate zaradi laktozne intolerance. Gostitelju čim prej povejte o svojih morebitnih prehranskih omejitvah (in se držite dejanskih omejitev, ne preferenc).

Hranjenje psa

Pomembno si je zapomniti, da imajo morda hišni ljubljenčki kakšno alergijo, zato jim ne delite svoje hrane.

»Ne hranite gostiteljevega psa pod mizo, razen če najprej vprašate gostitelja,« opozarja Diane Gottsman. »Pes ima lahko alergijo ali pa je na posebni dieti.«

Neupoštevanje pravil o čevljih

»Sezuvanje čevljev je odvisno od navad vašega gostitelja,« pravi Smithova. »Upoštevajte njegove želje.«

Razumljivo je, da nekateri ljudje hočejo, da se njihovi gostje sezujejo in si obujejo copate, saj nočejo imeti umazanega stanovanja.

»Bodite pripravljeni sezuti čevlje, če se to od vas zahteva,« priporoča Leighton. »Gostitelja prosite za copate, če nočete biti bosi.«

Smithova pojasnjuje: »Gostitelji, ki želijo, da si gostje sezujejo čevlje, morajo imeti copate ali nogavice za goste. Tudi gostitelji bodo morali razumeti, če gost odkloni, da bi hodil bos po stanovanju. Modne navdušenke recimo raje obdržijo svoje čevlje kot da bi si nadele copate.«

Vmešavanje v navade vaših gostiteljev

Ne pozabite, da ni vljudno dajati napotkov vašemu gostitelju. Če pri njih doma velja, da se ne kadi v dnevni sobi, nikar ne spreminjajte tega pravila. 

Ljudje vložijo čas in trud v organizacijo dogodkov, kot so večerje, zato spoštujte, kar pripravijo, in se ne poskušajte vmešavati ali spreminjati njihovih navad.

Prikažete se praznih rok

»Kot gost bi morali priti z majhnim darilom za gostitelja,« pravi Smithova.

Vendar ni treba biti preveč ekstravaganten ali kupiti dragega darila. Prinesite steklenico vina ali šopek rož. Misel je namreč tista, ki šteje.

Prirejeno po HuffPost.com

Preberite še: Resnična izpoved: »Takšno je življenje, če svojega moža spoznaš pri 19 letih«

Najbolj brano v tem trenutku: Slovenski direktor ob prejemu nagrade: “Imam 19 let mlajšega moža Gašperja” (VIDEO)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)