To so jedi, ki jih je povsem dovoljeno jesti z golimi rokami

Vsi poznamo osnove bontona za mizo. Žveči z zaprtimi usti, komolcev ne odlagaj na mizo, ne jej z golimi rokami, ampak s priborom. Ja? Ne vedno. Nekaj jedi je povsem primerno, oziroma kar priporočeno jesti z golimi rokami. Katere?

24.5.2019 ob 7:21

hrana_bonton_pribor_jed_miza_sushi_skoljke_pica3.jpg

Naj najprej razbijemo eno od zmot, da je pečeno ali ocvrto piščančje bedro po bontonu dovoljeno jesti z rokami. Ker ni. Prepričanje, da je perutnino primerno jesti z rokami, je zmotno. Tudi piščanca jemo z vilico in nožem. Medtem ko smemo svinjske rebrce prijeti v roke … Kaj vse še smemo jesti z rokami?

Suši

Sushi, oziroma suši, tradicionalna japonska jed z rižem in surovo ribo, je vedno bolj priljubljena tudi pri nas. Jeste pa jo lahko na dva načina. Z jedilnimi paličicami ali kar z roko. Pravzaprav naj bi nigirije (riž, pokrit z ribo) in makije (rolice z rižem, ribo in/ali zelenjavo ter nori algami) jedli s prsti. Stiskanje s paličicami jih namreč lahko razdre. S paličicami naj bi jedli zgolj sashimi, kose ribe, kjer je riž kot priloga.

Tacos

Svetovne kuhinje so svoje mesto našle tudi pri nas. Tacosi so eden od trenutnih mehiških hitov, ki jih poznamo v trdi in mehkejši različici. Taco k ustom nesemo kar z roko. Če začne razpadati pa si pomagamo z vilico.

hrana_bonton_pribor_jed_miza_sushi_skoljke_pica1.jpg

Pica

Težavnost izvedbe sicer variira od tega, kako težak je njen nadev in kako trdno je testo, a načeloma vas nihče ne bo grdo gledal, če kos pice primete v roke. Najbolj elegantno bo, če trikotnik po sredini malce upognete, da vam nadev ne kaplja z robov.

Mimogrede, če vas na pico odnese v njeno domovino, k sosedom Italijanom (prihaja iz Neaplja), jo tam tradicionalno še vedno jedo z vilico in nožem.

Kruh

No, malo težko bi si predstavljali, kako jesti kruh s priborom. Čeprav ga je dovoljeno jesti z rokami, pa obstaja nekaj dodatnih pravil. Recimo to, da z maslom ali namazom nikoli ne premažete celega kosa, kot bi delali sendvič, ampak grižljaj po grižljaj. Prav tako si kruh v usta nesete po manjših koščkih in ga ne odgriznete od celote.

Školjke in raki

Z rokami jemo tudi školjke in nekatere vrste rakov. Če so jedi že izluščene iz lupin in oklepov, jih jemo s priborom, sicer si pomagamo s prsti. Pri školjkah si lahko namesto žlice celo pomagamo s školjčno lupino. Prazne lupine vedno odlagamo na poseben krožnik, roke pa si umijemo v priloženi skodelici vode z limono. Ponekod to že zamenjujejo vlažilni robčki.

hrana_bonton_pribor_jed_miza_sushi_skoljke_pica2.jpg

Šparglji

Če so šparglji pečeni in nenarezani ter brez omake, jih je k ustom povsem dovoljeno nesti z rokami.

Koruza

Poletje bo prineslo pečeno koruzo in povsem jasno je, da jo bomo jedli z rokami. Vsekakor pa ne pozabite na zobno nitko.

Artičoke

Ste že kdaj jedli artičoke še kje drugje kot narezane na pici? Artičoke se uživajo tudi cele, pečene, parjene ali polnjene … Posamezne lističe trgate z roko, jih namakatev pomake, mehak del pa iz njih posesate. Srček v sredici nato pojeste s pomočjo noža in vilice.


Olive

Če so olive v solati, testeninah ali na pici, jih pojemo z vilico. Če pa so postrežene kot samostojna jed oz. prigrizek, je povsem primerno, če jo pojemo z roko.


Avtor
: F. M.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Najbolj nadležne stvari, ki jih ljudje počnejo v trgovini (tudi v Sloveniji!) ali pa 9 stvari, ki jih počnete med pogovorom in z njimi puščate slab vtis 

Priporočamo tudi: Teh 10 stvari samozavestni ljudje nikoli ne počnejo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)