Kateri dobavitelj električne energije je zame najcenejši (in kako ga zamenjam)

Na trgu električne energije je precej konkurence, cene pa so izredno različne. Preleteli smo ponudbo in na podlagi podatkov o povprečnem porabniku izračunali, kateri dobavitelj električne energije bi bil zanj najugodnejši.

6.6.2022 ob 10:16 | Foto: Getty Images/Istockphoto

Slika avtorja - Aleksandar Lukić Piše:

Aleksandar Lukić

aleksandar.lukic@delo.si

Kateri dobavitelj električne energije je zame najcenejši (in kako ga zamenjam)

Gospodinjstva porabimo vse več električne energije. Če je povprečno gospodinjstvo, dvotarifno merjenje, leta 2017 porabilo 4159 kilovatnih ur (kWh) električne energije, jo je štiri leta kasneje že 4486, kar predstavlja skoraj osem odstotno povečanje.

Če porabimo več električne energije, pa to pomeni tudi višji izdatek za gospodinjstvo. Tega se še kako zavedamo v teh turbolentnih časih, ko je cena električne energije krepko zanihala navzgor.

Zato sploh ne preseneča podatek, da se je novembra in decembra 2021, v primerjavi z istim obdobjem leto prej, število tistih, ki so zamenjali dobavitelja električne energije, skoraj podvojilo.

Vir: Agencija za električno energijo

V Sloveniji smo imeli v 2021 skoraj 861 tisoč gospodinjskih odjemalcev električne energije. Večina med njimi, to je slabih 610 tisoč, jih ima dvotarifno merjenje, preostali pa enotarifnega. Kaj je bolje za vas, je odvisno od vašega načina življenja, več o tem pa v spodnji tabeli.

Enotarifno ali dvotarifno merjenje

Že iz besed izhaja, kaj katera tarifa pomeni: v primeru enotarifnega merjenja vam bo dobavitelj ceno električne energije zaračunal po enotni tarifi (ET), pri dvotarifnem pa po višji (VT) in manjši tarifi (MT). Manjša tarifa se praviloma obračunava od 22. do 6. ure, le ob vikendih in dela prostih dnevih pa velja tudi čez dan.

Mnogi ste verjetno že razmišljali, da bi prešli na enotarifni sistem, a Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) ugotavlja, da je za večino ugodnejši dvotarifni model, vendar to ni pravilo: »Praviloma velja, da se dvotarifno merjenje splača že, če gospodinjstvo v času manjše tarife porabi približno 30 odstotkov vse električne energije.«

Torej, je od vašega načina življenja odvisno, kaj je za vas ugodnejše – ali pomivalni stroj zaženete šele po 22. uri, perilo perete in v sušilnem stroju sušite ob vikendih, ko je nižja tarifa in podobno).

Za občutek smo pri enem od ponudnikov preverili, kakšna je razlika v ceni med eno- in dvotarifnim merjenjem:

 • višja tarifa: 0,12809 evra za kWh,
 • manjša tarifa: 0,07929 evra za kWh in
 • enotna tarifa: 0,11589 evra za kWh.

Iz tega konkretnega primera lahko izračunamo, da bi se nam enotna tarifa izplačala šele, ko bi v manjši tarifi porabili manj kot 25 odstotkov vse električne energije.

Značilni slovenski gospodinjski odjemalec

Kakšen je pravzaprav povprečen slovenski gospodinjski odjemalec? Pri tem podatku so nam na pomoč priskočili z Agencije za energijo. Tomaž Lah iz kabineta direktorja ga je orisal takole:

»Značilni slovenski gospodinjski odjemalec ima naslednji profil odjema: obračunska moč 8 kW, letna poraba 2100 kWh (MT) in 1996 kWh (VT).« To pomeni, da vsak mesec v povprečju porabi 175 kWh v manjši tarifi in 166 v višji. Ko imamo te podatke, ni težko določiti najugodnejšega ponudnika.

Na spletni strani omenjene agencije je moč najti spletno računalo, ki vam bo razkrilo, kateri ponudnik je za vas trenutno najugodnejši. Agencija sicer opozarja:

»V primerjavo so vključeni vsi ceniki, ki so jih dobavitelji vnesli v aplikacijo in jih je potrdila Agencija za energijo. Za ažurnost in pravilnost podatkov so primarno odgovorni dobavitelji električne energije, agencija pa s potrjevanjem posredovanih podatkov skrbi za osnovno validacijo.«

Kako zamenjati dobavitelja električne energije

Pravzaprav je to moč opraviti zelo hitro in enostavno. Postopek menjave dobavitelja je za odjemalca brezplačen in mora biti izveden v 21 dneh od vložitve popolne zahteve. Če že veste, katerega ponudnika boste izbrali, lahko postopek za vas izvede izbrani (novi) dobavitelj električne energije.

Če strnemo po korakih:

 1.  Izberite si dobavitelja električne energije. V pomoč naj vam bo spletni izračun, ki je dostopen na spletni strani Agencije za energijo in vam bo na podlagi vaših podatkov poiskal najugodnejšega ponudnika.

 2.  Vašega bodočega dobavitelja seznanite z vašo izbiro, pri tem pa ga je najbolj priročno še pooblastiti, da v njegovem imenu izvede vse potrebne aktivnosti za uspešno izvedbo menjave dobavitelja.

 3.  Po koncu postopka novi dobavitelj dobavlja električno energijo v skladu s pogodbenimi določili izbrane ponudbe. V največ šestih tednih po izvedenih menjavi boste od starega dobavitelja električne energije prejeli zaključni račun, s katerim se poravnajo vse finančne obveznosti iz pogodbenega razmerja.

Ne glede na to, katerega dobavitelja boste izbrali, »pravico do plačila storitev dobave električne energije in uporabe omrežja z enotnim računom, na katerem uporabo omrežja zaračuna dobavitelj v imenu in za račun operaterja sistema. Na enotnem računu so prav tako zavedene postavke iz naslova plačila prispevkov in trošarine.«

Izračunajmo, kdo je najugodnejši dobavitelj električne energije

Vodili vas bomo skozi postopek, kako do izračunov. Medtem ko bomo mi računali za povprečnega gospodinjskega odjemalca, vi podatke zamenjate z vašimi konkretnimi.

 1. Odprite spletno računalo Agencije za energijo.

 2. Če ni izbrano, izberite gospodinjski odjem (s kljukico lahko informativno označite tudi škatlico, da vam prikaže ponudbo, ki še ni veljavna; mogoče opravite izračun enkrat brez in enkrat s kljukico, da vidite, ali so kakšne razlike). Ko ste zadovoljni z izborom, v desnem spodnjem kotu kliknite gumb naprej.

 3. Vsebina na zaslonu se posodobi. Zdaj izberite »Letni odjem električne energije«, nato pa vnesite vaše karakteristike: v našem primeru smo izbrali dvotarifno merjenje, v manjši tarifi porabimo 2100 kWh in 1996 v višji. Obračunska moč znaša 8 kW. Ko ste vnesli podatke, v desnem spodnjem kotu kliknite gumb naprej.

 4. Odpre se vam tabela, v kateri je navedena ponudba dobaviteljev električne energije. Mi smo računali 3. junija, ponudba, ki velja za vse odjemalce in je brez vezave (te parametre lahko v izračunu določate sami) pa je najugodnejša pri Petrolu, kaže izračun – 764 evrov letno ali slabih 64 evrov na mesec. Sledijo Javno podjetje Energetika Ljubljana, 776 evrov, E3 791 evrov, Gen-I 832 evrov, Elektro energija 933 evrov, ECE 1096 evrov, medtem ko ponudbi Elektra Maribora oziroma Energije Plus in Energia gas and power nenavadno štrlita iz tabele, saj izračun kaže, da bi gospodinjstvo letno porabilo za električno energijo prek 1800 evrov (več kot dvakratnik zneska pri najcenejšem ponudniku).

Ko ste našli najugodnejše za vas, je smiselno ponudbo preveriti še na spletni strani recimo treh najugodnejših dobaviteljev, potem pa, če vam to ustreza, sprožiti postopke za menjavo.

A najprej dobro preberite vašo obstoječo pogodbo, sklenjeno s trenutnim dobaviteljem električne energije. V primeru vezave vam namreč utegnejo groziti dodatni izdatki (nekateri temu pravijo penali).

Dobavitelj mi je odpovedal dobavo električne energije. Kaj zdaj?

V zadnjih mesecih so se nekatera gospodinjstva znašla v stiski, saj so nekateri dobavitelj električne energije prenehali opravljati to dejavnost. Zanje je to pomenilo, da morajo zamenjati dobavitelja.

Agencija za energijo prizadetim svetuje, da v takih primerih ne odlašajo z začetkom postopka, saj tvegajo, da bodo odjemalci oskrbovani pod pogoji zasilne oskrbe, ki je lahko bistveno dražja od ponudb ostalih dobaviteljev na trgu ali celo ostanejo brez izbranega dobavitelja.

Preberite še: Zgodba Slovenke: zatajila je otroka, da bi dobila kredit

Morda vas zanima tudi: Kako pred kuhanjem pravilno oprati riž (in ja, morate ga!)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)