Kam lahko letite za 100 evrov in manj (iz letališč Ljubljana, Celovec, Gradec, Trst in Zagreb)

Preleteli smo ponudbo letov, ki so še na voljo v juliju in avgustu. Dopustniki zamudniki imate srečo, saj še kar nekaj povratnih letalskih kart lahko kupite za manj kot sto evrov.

27.6.2022 ob 8:54 | Foto: Pixabay

Slika avtorja - Aleksandar  Lukić Piše:

Aleksandar Lukić

aleksandar.lukic@delo.si

Kam lahko letite za 100 evrov in manj (iz letališč Ljubljana, Celovec, Gradec, Trst in Zagreb)

Živimo v časih, ko utegne biti polet v oddaljene kraje cenejši od vožnje z avtomobilom v ne tako oddaljene turistične točke. Nedavno je tako kolega iz naše redakcije letel na špansko Mallorco, za povratno vozovnico pri nizkocenovnem letalcu pa je odštel 50 evrov.

Njegov polet je bil iz Benetk, zaradi česar je za potne stroške moral iz žepa potegniti še 50 evrov, kolikot ga je stala povratna vozovnica s skupinskim prevozom (po angleško shuttle).

Ker so Benetke realtivno daleč, gorivo pa precej drago, smo se odločili preveriti ponudbo največjega letališča v Sloveniji in bližnjih v tujini (letališča Celovec, Gradec, Trst in Zagreb) ter za vas izbrskali povratne vozovnice, ki so ugodnejše od sto evrov.

Kako smo iskali vozovnice

Na začetku smo si poleg cene postavili pogoje, da mora biti letališče manj kot sto kilometrov oddaljeno od meje s Slovenijo, polet brez postanka, dopust trajati najmanj štiri dni, popotnik pa potuje z najbolj osnovno prtljago, za katero ni potrebno doplačilo (vse cene smo popisali 22. junija).

Pri pregledovanju ponudbe smo se naslonili na podatke aplikacije Google Flights, ki omogoča tabelarično pregledovanje cen letalskih vozovnic za oba poletna meseca (od 1. julija se enostavno uporabnik enostavno premika dan po dan in išče najugodnejšo kombinacijo povratnega leta - na eni osi so odhodni datumi, na drugi pa prihodi, kjer se datuma križata, pa je navedena cena; najugodnejša varianta je jasno označena z zeleno barvo).

Če vam omenjena aplikacija ne ustreza, izberite katerokoli drugo, ki vam je bliže, sploh če veste, na kateri datum želite potovati. Avtor teh vrstic se poslužuje še spletnih aplikacij Kiwi, Momondo, Skyscanner in še kakšna bi se našla. 

Kam iz Letališča Jožeta Pučnika

Ljubljansko letališče ima ugodnejše lete zbrane na podstrani Ugodni leti. Najcenejši bi bili izleti v London, Dublin in Manchester, je razvidno iz te strani. Kaj kmalu pa ugotovimo, da je Dublin in Manchester mogoče doseči le s prestopanjem, zato nam preostane le še London.

Na letališče Louton vas odpelje Wizzair, povratna vozovnica, denimo od 28. julija do 2. avgusta, pa vas bo olajšala za 90 evrov (19,99 evra + 69,99 evra, izbrali smo popotnika z malo prtljage).

Kam iz Celovca (Klagenfurt)

Pred korono je iz Celovca letel tudi eden od nizkocenovnikov, Ryanair, denimo v Španijo, zato je bilo moč priti do precej ugodnih letalsksih vozovnic. Danes tega letalca na tem letališču ni več. Letita le še Austria Airlines in Eurowings.

Ob pregledovanju ponudbe smo ugotovili, da se lahko s celovškega letališča odpravite v nemški Köln že od 52 evrov (od 19. do 23. julija), za natanko 77 evrov pa lahko denimo poletite na grški otok Paros (od 16. do 21. julija).

Kam iz Gradca (Graz)

Glavno mesto zvezne dežele Štajerske s tujino povezujejo številni letalci. Našteli smo jih 13, povezujejo pa vsaj 20 različnih destinacij.

A ko upoštevamo naše pogoje, torej, da želimo v tujino in nazaj poleteti brez postankov in za največ sto evrov, naletimo na skoraj nepremostljivo oviro.

Med vsemi destinacijami je bil naši postavljeni meji najbližji Düsseldorf, ki ga lahko obiščete od 17. do 23. avgusta za 119 evrov. Vse ostale povratne vozovnice so mejo sto evrov krepko presegle.

Kam iz Trsta (Trieste)

Na spletni strani letališča navajajo, da z neposrednimi leti povezujejo Trst s kraji Valencia, Palermo, Trapani, Olbia, Catania, Malta, Cagliari, Bruselj, Bari, Beograd, Frankfurt, London, Neapelj in Rim.

Kaj se zgodi, ko upoštevamo omejitev do sto evrov za povratno vozovnico in brez postankov?

Presenetljivo je izbire še vedno dovolj: v Palermo lahko poletite od 74 evrov (od 16. do 22. julija), v Trapani od 74 evrov (od 16. do 22. julija), v Olbio od 22 evrov (od 20. do 16. julija, za 25 evrov od 5. do 11. julija), v Catanio od 60 evrov (od 7. do 13. julija), v Cagliari od 20 evrov (od 9. do 15. julija), v Bruselj od 45 evrov (od 3. do 7. julija), v Bari od 19 (od 13. do 19. julij), v London od 44 evrov (od 14. do 18. julija, tudi za dan daljši dopust je enaka cena), v Neapelj od 20 evrov (od 14. do 19. julija) in v Rim od 48 evrov (od 18. do 23. avgusta, tudi za dan daljši dopust je enaka cena).

Kam iz Zagreba

Zagrebško letališče je prebivalcem južne Slovenije precej blizu.

Od tam lahko odpotujete v Pariz že za 68 evrov (od 10. do 14. julija), v Bruselj prav tako od 68 evrov (od 2. do 6. julija), v Bratislavo od 16 evrov (od 3. do 8. julija), v London od 61 evrov (6. do 12. julija), v Milano od 26 evrov (od 2. do 7. julija), v grški Solun od 51 evrov (od 17. do 21. julija), nemški Weeze od 49 evrov (od 2. do 9. julij).

Četudi dopusta še niste rezervirali, se iz zgoraj zapisanega zdi, da lahko še vedno pridete do precej ugodne povratne letalske vozovnice. A žal niso težava le letalske vozovnice, ampak tudi namestitev. Koliko sreče boste imeli pri tem, je pa druga zgodba.

Preberite še: Gremo na počitnice: 10 manj znanih (a izjemno očarljivih) hrvaških otokov (poletje 2022)

Morda vas zanima tudi: FOTO: Najljubši počitniški kraji britanske kraljeve družine (Princesa Diana je oboževala ta otok)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)