Kako pred kuhanjem pravilno oprati riž (in ja, morate ga!)

Pranje riža pred kuhanjem je pomemben korak, saj obljublja pravo teksturo in okus te priloge.

29.5.2022 ob 5:49 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kako pred kuhanjem pravilno oprati riž (in ja, morate ga!)

Riž je priljubljeno živilo, saj se dobro znajde v vlogi glavne jedi, priloge, solate ali sladice.

A za popoln rezultat končnega izdelka, katerega osnovna sestavina je, je riž pred kuhanjem treba oprati. Neopran je namreč lahko kriv za to, da jed  iz riža ni takšna, kot ste si nadejali.

Zakaj je treba prati riž?

Profesionalni kuharji priporočajo pranje riža, ker se med tem postopkom odstrani škrob na zunanjem delu zrn, zaradi katerega je kuhan pogosto lepljiv in gumijast. Prav tako se s pranjem z zrn odstrani morebitne nečistoče, s katerimi riž pride v stik med predelavo.

Kako pravilno oprati riž?

Potrebujete:

  • merilno posodico
  • riž
  • veliko posodo
  • cedilo
  • hladno vodo

Postopek:

  • V veliko posodo stresite riž. Z merilno posodico odmerite količino, ki jo nameravate skuhati.
  • Posodo napolnite z vodo. Popolnoma naj prekrije zrna riža. Z rokami, žlico ali kuhalnico mešajte riž približno pol minute oziroma tako dolgo, da voda postane povsem motna.
  • Odlijte vodo. Pomagajte si s cedilom, na katerega se bodo ujela zrna riža.
  • Posodo z rižem znova napolnite z vodo in mešajte zrna. Postopek ponovite vsaj tri do štirikrat oziroma dokler voda ni povsem čista.
  • Riž je tedaj pripravljen za kuhanje.

Povzeto po portalu Pure Wow

Preberite še: Pozor! Vode, v kateri ste kuhali testenine, nikar ne zlivajte v odtok

Morda vas zanima tudi: Triki profesionalnih kuharjev, ki vam bodo olajšali življenje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)