Da sta spužvasta gobica, s katero pomivate posodo, in deska za rezanje najbolj umazana predmeta v kuhinji, so dokazale številne raziskave. Tokrat se bomo ustavili pri spužvasti gobici, ki bi jo morali redno menjati. Vsaj enkrat mesečno potrebujete novo, da pa bi bili res zavarovani pred bakterijami, jo vmes večkrat razkužite. Tu je nekaj preprostih načinov.
Spremljajte nas tudi na Facebooku.
Vsakodnevno vzdrževanje
- Z gobice odstranite vse ostanke hrane.
- Iz nje stisnite odvečno vodo in jo položite na suho mesto, kjer se bo med posamičnimi rabami povsem posušila.
- V suhi so možnosti za množenje bakterij znatno manjše, kot če bi bila vedno mokra.
Globinsko čiščenje
V mikrovalovki
- Spužvasto gobico dodobra namočite.
- Položite jo na keramični krožnik, ki je primeren za uporabo v mikrovalovki. Nekatere gobice so plastične in bi se lahko v mikrovalovki stalile. Krožnik bo preprečil morebitni nered v pečici.
- Gobico postavite v mikrovalovko in jo pri najvišji temperaturi vključite za dve minuti.
- Raziskave so pokazale, da dvominutno segrevanje gobice v mikrovalovki pomori 99 odstotkov bakterij.
- Gobico odstranite iz pečice in pustite, da se povsem ohladi.
V pomivalnem stroju
- Gobico položite v predel pomivalnega stroja, kamor sicer zlagate pribor. Medtem ko ta pomiva posodo, jo pustite v stroju, po zaključku bo na njej 99,9 odstotka manj bakterij kot tedaj, ko ste jo položili vanj.
Globinsko čiščenje z alkoholnim kisom
- Manjšo posodico napolnite z alkoholnim kisom, namočite v njem gobico in jo pustite preko noči.
- Zjutraj iztisnite iz nje odvečno tekočino in sveža gobica bo pripravljena za uporabo.
- Preostali kis zlijte v odtok in tako razkužite še tega.
Ne pozabite: le čista gobica je pogoj za res čiste površine, ki jih snažite z njo.
Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock
oddajte komentar