Kako pogosto menjati menjati zobno ščetko (in kaj se zgodi, če je ne)

Tudi zobna ščetka ima rok trajanja in ta je krajši, kot ste morda mislili.

18.1.2022 ob 5:36 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kako pogosto menjati menjati zobno ščetko (in kaj se zgodi, če je ne)

Zobe bi morali temeljito ščetkati vsaj dvakrat na dan. In zobna ščetka ima, priznali ali ne, dokaj umazano delo. Če svoji nalogi zato, ker je dotrajana ali umazana ni kos, je čisto vseeno, kako zavzeto in dosledno si umivate zobe, njihova higiena bo pod vprašajem.

Da bi se temu izognili, zobozdravnica Tina Saw za Pure Wow odgovarja na vprašanje, kako najbolje skrbeti za zobno ščetko in po kolikšnem času bi morali staro nadomestiti z novo.

Kot je povedala Sawejeva, vsaj na tri mesece, a to je le okvirni termin.

Običajna ali električna

Tako, kot velja za običajno ščetko, velja za glavo električne: tudi to naj bi menjali na tri mesece, v določenih primerih še pogosteje.

Če so denimo njena vlakna opazno poškodovana, če izpadajo ali so vidne katere druge nepravilnosti, je treba ščetko zamenjati takoj. Prav tako je priporočljivo staro ščetko nadomestiti z novo, če ste pred kratim preboleti katero od virusnih ali bakterijskih okužb. 

Kaj, če ščetke ne menjamo dovolj pogosto

Torej, vaša ščetka dobesedno prosi za zamenjavo, vi pa še kar vztrajate v njeni družbi. Res je, ni razloga za paniko, a če hočete na dolgi rok ohraniti zdrave zobe ter lep nasmeh, si je vendarle bolje priskrbeti novo.

Kajti v vlaknih ščetke se zadržujejo tudi škodljive bakterije in se z vsakim ščetkanjem prenesejo nazaj na zobe, hkrati poškodovana, zlomljena in razcepljena vlakna ne morejo dobro opraviti pričakovane naloge.

Ob tem lahko poškodovana vlakna poškodujejo dlesni do te mere, da začno odstopati in krvaveti, zobni vratovi pa postanejo preobčutljivi.

Kako pravilno skrbeti za zobno ščetko

Sedaj veste, zakaj ne bi smeli predolgo uporabljati zobne ščetke. Pa veste tudi, kako pravilno skrbeti zanjo?

Sawejweva priporoča takole: "Ščetko po vsakem umivanju dobro splaknite in je ne pokrivajte ter ne zapirajte v škatlico. Tako se bo med posamičnimi uporabami povsem posušila in manjša bo možnost, da bi se na njej pretirano namnožile bakterije.

Tveganja ob prestari ščetki

Sicer že povedano, pa vendar še enkrat: poškodovana vlakna poškodujejo dlesni in sklenino, hkrati so neučinkovita pri odstranjevanju zobnih oblog in druge umazanije.

Ob tem se med vlakni pretirano namnožijo bakterije, ki povzročajo bolezni dlesni in zob.

Skratka: če menite, da je vaša ščetka videla že boljše čase ne oklevajte in si raje priskrbite novo.

Preberite še: Najboljša (in najslabša) hrana za lepe in zdrave zobe

Morda vas zanima tudi: 5 neobičajnih, a učinkovitih namigov za boljše zdravje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)