Devet odličnih kuhinjskih trikov, zaradi katerih boste obvladali gospodinjstvo

Različni triki v gospodinjstvu vedno pridejo prav, med njimi so tudi takšni, ki znatno olajšajo čiščenje doma ter pripravo hrane.

2.6.2020 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Devet odličnih kuhinjskih trikov, zaradi katerih boste obvladali gospodinjstvo

Neprijeten vonj v hladilniku, delčki rumenjaka v beljaku, topi noži ali neenakomerno pogreta hrana v mikrovalovki. Zagotovo ste se že kdaj znašli v takšnih ali podobnih zagatah, ki pa jih je z domiselnimi triki mogoče preprečiti ali odpraviti. Nekaj uporabnih v kuhinji z vami delimo danes.

Enakomerno segrevanje hrane v mikrovalovki

Zgodi se, da po pogrevanju hrane v mikrovalovki jed na sredini posode ni tako vroča, kot na robovih. Toplota v tej napravi se namreč sprošča od robov, ne pa iz dna in vrha, kot pri običajni pečici. Kadar gre za goste jedi, je težava premagljiva tako, da jih razporedite le ob robu krožnika, sredino pa pustite prazno.

Preprečevanje kaljenja krompirja

Pri previsokih temperaturah krompir v kuhinji hitro začne kaliti, gomolji pa postanejo mehki in zgubani. Zato je pomembno, da je krompir vedno shranjen na čim bolj hladnem mestu v odprtem zaboju ali v mrežasti vrečki, kaljenje pa bo manj verjetno, če boste poleg gomoljev položili tri jabolka. Prav tako krompirja ne hranite blizu čebule.

Enostavno ločevanje beljaka od rumenjaka

Če pri tem niste spretni, jajce razbijte na veliko cedilo z luknjicami ali na večjo naluknjano žlico. Beljak bo skozi luknjice stekel v posodo, rumenjak pa bo ostal na žlici oziroma na cedilu.

Čiščenje strgala

Strgalo je težko očistiti. Namesto kuhinjske gobice si pomagajte s krtačo ali z limono: prerežite jo na polovico in z njeno notranjostjo natrite strgalo, na katerem ste ribali denimo sir. Sok limone bo odstranil vse maščobe, poleg tega bo strgalo svetleče in dišeče.

Brušenje noža

Kuhinjski noži ob pogosti uporabi hitro postanejo topi in z njimi je težko natančno rezati. Če nimate posebnega brusila, jim ostrino povrnite s keramično skodelico. Obrnite jo narobe in po njenem spodnjem robu z nožem povlecite pod kotom 45 stopinj. Groba struktura bo naostrila njegovo rezilo.

--> PREBERITE še: 6 trikov za vedno urejeno pisalno mizo

Podaljševanje svežine jagod

Kupljene ali doma nabrane jagode hitro začnejo gniti in propadati. Svežino jim lahko podaljšate tako, da jih namočite v mešanici iz skodelice kisa in osmih skodelic vode (razmerje ena proti osem). Nekaj časa jih pustite v tekočini, nato sperite, osušite in pospravite v hladilniku.

Proti neprijetenu vonju v steklenem kozarcu

Stekleni kozarci se včasih navzamejo neprijetnega vonja, ki ga lahko odpravite s preprosto zvijačo: v tistega, ki ga izdaja njegova vsebina, položite zmečkan časopisni papir. Počakajte dan ali dva in težava bo rešena. Trik je uporaben tudi pri odpravljanju neprijetnega vonja iz plastične posode.

--> PREBERITE še: Trapasto preprost sirni kolač, ki bo postal vaša stalnica

Proti neprijetenemu vonju v hladilniku

V hladilniku se večkrat pojavi neprijeten vonj, ki je vse prej kot v ponos. In tudi ta je premagljiv. Hrano, ki je vir zadrege odstranite, v hladilnik pa položite posodico z jedilno sodo. Ta nima vonja, izjemno učinkovito pa nase prevzame vonjave, ki povzročajo težave.

Za dolgo sveže pecivo

Različno pecivo, pospravljeno v isti embalaži, se kmalu navzame okusa in izgubi prvotno aromo. To preprečite tako, da med koščke peciva položite rezine jabolk. Ta bodo poskrbela še, da bo pecivo dlje ostalo sočno in mehko.

Povzeto po pisanju portala Miss7.

Priporočamo tudi: Nad mravlje z naravnimi sredstvi

Preberite še: "Krožniki v pomivalcu gredo dol!" "Ne, gor!" - Kdo ima prav?

Morda vas zanima tudi: Triki, ki jih zagotovo ne poznate in vam bodo v kuhinji vedno v pomoč


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)