Kako dolgo je še užitno odprto vino?

Tudi sami ste se najbrž že kdaj vprašali, kako dolgo je varno piti odprto vino.

25.6.2021 ob 5:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kako dolgo je še užitno odprto vino?

Se zgodi, da v steklenici po zdravicah ostane vino, ki ga pospravite v hladilnik ter tam čaka nekaj dni. Ko znova zbudi vašo pozornost se, preden ga natočite v kozarec vprašate, če je sploh še užitno.

Kako vedeti, kje zadeve stojijo in kako dolgo je odprto vino še primerno za pitje? Nekaj teh dilem razjasnjuje portal TheTakeout.

Odvisno od kvalitete

Veliko je odvisno od same kakovosti rujne kapljice. Vina visoke lahko v odprti steklenici zdržijo tudi do enega leta, tista slabše kvalitete se pokvarijo prej. Da bi ugotovili, v kakšnem stanju je vaše, pa uporabite tri osnovna čutila.

Poglejte vino

Najpogostejši razlog za kvarjenje vina je oksidacija, natančneje: predolg stik vina s kisikom. Posledično to spremeni barvo: rdeče največkrat postane nekoliko rjavkasto, bela vina dobijo temnejši, bolj zlat odtenek. To je prvi znak, da s kapljico, ki je ostala v steklenici, nekaj ni v najlepšem redu.

Povohajte ga

Povohajte vino, ne samo zamašek. Nalijte ga v kozarec in globoko vdihnite aromo. Če ta spominja na kis ali ima celo močan vonj po acetonu, vino zavrzite. Oboje je znak prekomerne izpostavljenosti kisiku in neprimerni temperaturi, kar povzroča rast bakterij in gliv ter s tem kvarjenje vina.

Poskušajte ga

Če zaradi vonja in videza vina niste prižgali rdeče luči, poskusite pijačo. Pokvarjeno odprto ima okus po kisu. Nekatera rdeča sicer lahko razvijejo sladkasto noto in če ta za vaše ni značilna, ga ne pijte.

Če v okusu ni opaziti nobene spremembe, lahko vino varno popijete do konca.

Dodatno Martha Steward na svoji spletni strani pojasnjuje, da imajo peneča vina najkrajši rok trajanja, saj se mehurčki izgubijo kmalu po odprtju. Bela, kisla lahko v hladilniku po njenem priporočilu odprtju zdržijo do nekje pet dni.

Rdeča vina, bogata s taninom, prav tako svežino ohranijo približno pet dni, pomembno pa je, da je steklenica ponovno zaprta s čepom, ki dobro tesni in preprečuje stik vsebine z zrakom.

Preberite še: Koliko vina je zdravo in koliko ga je preveč (odgovarja prehranska strokovnjakinja)

Morda vas zanima tudi: Najbolj osvežujoči koktajli (5 X 0.0 alkohola)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)