Greste v Planico? Tu so vsi napotki za prijetno navijanje

Za pravo navijaško izkušnjo niso potrebni le rezultati naših športnikov, temveč predvsem naše počutje v Planici.

19.2.2023 ob 7:10 | Foto: Matej Družnik/Delo, arhiv proizvajalcev | Avtor: Da. M.

Greste v Planico? Tu so vsi napotki za prijetno navijanje

Še nekaj dni nas loči do svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju, ki se bo odvilo v dolini pod Poncami. In ko pomislimo na Planico, se nam pred očmi prikažejo s soncem obdani navijači, vsi že nekoliko pomladno razpoloženi. A pomislimo še enkrat, to so prizori ob zaključku skakalne sezone, ko se Slovenci v Planico podamo konec marca, tokrat pa bo drugače. V času svetovnega prvenstva, ki se bo odvilo med 21. februarjem in 5. marcem, je vreme lahko še povsem zimsko.

Organizatorji si v vseh dneh prvenstva obetajo 150.000 navijačev. In če boste eden od njih tudi vi, vam bodo koristili nasveti, kako se za Planico čim bolj primerno obleči.

Vreme je lahko nepredvidljivo, pa tudi če bodo dnevni sončni, ko se v Planici sonce skrije za gore, postane v trenutku zelo hladno. Zato je ključno, da se oblečete na čebulni način. Torej čim več slojev, ki jih snemate oziroma oblačite glede na potrebe.

Dolgo spodnje perilo in obutev

Poleg čebulnega oblačenja je res pomembno, da pozornost namenite dobri obutvi ter da ne pozabite na dolgo smučarsko perilo. Pri tem bo najboljši izbor tisti iz merino volne. Nad merino volno so ljubitelji zimskih aktivnosti navdušeni, ker volnena vlakna dobro dihajo in grejejo tudi, ko so mokra. Od klasičnih volnenih oblačil pa se merino razlikuje po tem, da ne srbi in ne draži kože. Kosi so tanjši, mehkejši in bolj prožni ter zato bolj prijetni na telesu. Torej, dolgo perilo naj bo obvezna izbira za dni, ko bomo večino dneva na prostem.

Pozornost pa namenite tudi obutvi. Najverjetneje boste v Planici stali na snegu, zato so skibucke edina prava izbira. Te naj bodo kombinirane z gumo v predelu stopala, da bodo noge ostale suhe. Za vsak primer pa imejte s seboj rezervne nogavice. Razmislite tudi o grelnih blazinicah za noge in roke. Te so na voljo v trgovinah s športno opremo.

Zaščitimo kožo

V Planico se nikar ne odpravite brez sončne kreme. Vsi vemo, da se moramo pred soncem zaščititi tudi pozimi, zaščitni faktor naš največji organ ščiti pred škodljivimi učinki UVA- in UVB-žarkov, upočasnjuje procese staranja, nastanek gub in – najpomembneje – zmanjšuje tveganje za nastanek kožnega raka. Sončna krema bo našo kožo zaščitila tudi pred posledicami mraza. Pozimi potrebuje drugačno zaščito kot poleti. Večina sončnih krem, ki so namenjene uporabi pozimi, vsebuje zaščito pred vremenskimi vplivi in so bolj hranljive, da tako ščitijo pred izsušitvijo. SPF naj znaša vsaj 30, še bolje pa je, da izberete takšno, ki se lahko pohvali s faktorjem 50. Namažite se najmanj 20 minut, preden greste na sonce. Če se zunaj zadržujete dlje, pa zaščite ne pozabite nanesti večkrat.

Navijaška izkušnja v Planici bo zagotovo nepozabna, kulise v dolini pod Poncami so namreč izjemne, a naj vzdušja ne pokvari mraz, ki tam lahko kaj hitro zareže do kosti. 

Preberite še: Žiga Jelar, slovenski skakalec je tudi pevec: Ljubezen do skokov in glasbe se je začela hkrati


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)