Ideja za izlet: Manjša in neoblegana slovenska smučišča, idealna za otroke

Za prve zavoje ali za sprostitev na snegu brez gneče so idealna manjša slovenska smučišča.

18.12.2021 ob 5:20 | Foto: Tatyana Tomsickova/Gettyimages, Instagram

Slika avtorja - Mateja Florjančič Piše:

Mateja Florjančič

florjancicm@imap.delo.si

Ideja za izlet: Manjša in neoblegana slovenska smučišča, idealna za otroke

Sneg, ki je prejšnji teden pobelil našo deželico, je pametno dodobra izkoristiti. Za prve zavoje na smučeh ali zgolj za sprostitev na belih strminah v družbi najmlajših.

Zimskega veselja se lahko naužijete odmaknjeni od gneče, značilni za velika smučišča in z malčki obiščete manjša, kjer je prav tako dovolj priložnosti za zimske radosti. Poglejte nekaj idej.

Smučišče Kandrše Vidrga

Najnižje slovensko smučišče z dvema vlečnicama se na 416 metri nadmorske višine nahaja na samem robu Zagorske doline ob stari cesti, ki povezuje Moravče in Zagorje ob Savi.

Od Ljubljane je oddaljeno 35, od Trojan 16 kilometrov. Namenjeno je predvsem otrokom in ponuja 2 položni progi za smučarje začetnike, urejene pa so tudi sankaške proge. Kot so nam sporočili upravljalci, trenutno zaradi neugodnih razmer sicer še ne obratujejo, bodo pa naprave pognali takoj, ko bo prišla nova pošiljka snega.

Smučišče deluje pod okriljem gostišča Pri Vidrigarju, kjer goste razvajajo z odlično kulinarično ponudbo in ponujajo tudi možnost prenočitve.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kamzmulcem.si (@kam_z_mulcem)

Šentjošt nad Horjulom

Smučišče Šentjošt nad Horjulom je Ljubljani in Vrhniki najbližje  smučišče. Gre za manjše družinsko smučišče z dvema vlečnicama, na voljo pa imajo tudi sistem za umetno zasneževanje.

Sestavljata ga dve progi, obe obratujeta vsak dan med 16.00 in 19.00, ob sobotah in nedeljah od 9.30 do 19.00.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nina Zuccato Pavlin (@nina_sofija)

Smučišče Bor, Črni Vrh

Le 18 kilometrov od Ajdovščine, 17 kilometrov od Idrije in 22 kilometrov od Logatca v neposredno bližini vasi Črni vrh se za bivšim hotelom Bor nahaja isto imenovano smučišče, ki je namenjeno predvsem družinam z majhnimi otroki in smučarjem začetnikom.

V bližini smučišča, katerega višinska razlika je 90 metrov, so urejene tudi proge za smučarski tek in sankališče. Dolžina proge je 400 metrov, na njej je vlečnica, ob smučišču je tudi brunarica, kjer lahko pogrejete in pokrepčate.

Smučišče obratuje vsak dan od 17.00 do 20.00, med vikendi ob sobotah 9.00 do 16.00 in 17.00 do 20.00 in ob nedeljah od 9.00 do 16.00.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Brunarica Črni vrh (@brunaricacrnivrh)

Smučišče Celjska Koča

Vsega skupaj 20 minut iz središča Celja se pod Tolstim vrhom (834 m) se razteza smučišče Celjska koča. Kljub temu, da sodi v kategorijo manjših smučišč, ima odlični sistem umetnega zasneževanja s kompaktnim snegom, omogoča pa tudi nočno smuko, saj je opremljeno z razsvetljavo. Ob izteku smučišča je otroški poligon s 60 metrov dolgim tekočim trakom.

Smučišče je odprto od 9h do 16h ter od 17h do 19h.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hotel Celjska koca (@celjskakoca)

Smučišči Senožeta in Kozji hrbet

Na nadmorski višini 620 metrov se v neposredni bližini Srednje vasi v Bohinju na površini sedmih hektarjev razteza smučišče Senožeta z dvema kilometroma prog, 450 metri dolgo vlečnico ter otroško vlečnico. Smučišče je primerno za začetnike, družine in rekreativce, urejene so tudi tekaške proge in od petka do sobote (od 18:00 do 21:00 ure) omogočena nočna smuka.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eva Mlinar (@evamlinar)

Po dobrem desetletju počitka v neposredni bližini Bohinjske Bistrice na bele strmine vabi še manjše, a lepo urejeno smučišče Kozji hrbet primeno za začetnike ter tudi tiste, ki so že bolj vešči zavojev.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Smučišče Kozji hrbet (@kozji.hrbet)

To je le nekaj manjših smučišč v Sloveniji, ki so kot nalašč za otroke. A čeprav se ne morejo kosati s številom obiskovalcev velikih smučarskih centrov, morda ne bo odveč opozorilo, da je na vseh treba upoštevati pogoj pct.

Preberite še: Ideja za izlet: Prečudovita božična bajka v Mozirskem gaju

Morda vas zanima tudi: Kako in kdaj z otrokom na smuči


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)