Dekor, pri katerem je smiselno in tisti, pri katerem ni pametno varčevati

Visoki izdatki so včasih res povsem nepotrebni in neupravičeni.

9.11.2017 ob 12:40

dekor_ideja_ikea.jpg

Le kdo si ne želi lepo okrašenega doma, ki zbuja vtis domačnosti? K takšnemu pripomorejo dekorativni predmeti in drugi detajli. Pri nakupu teh pa velja premišljenost.

Res je, cene so na moč različne, a medtem, ko so visoki izdatki včasih upravičeni, spet drugič niso. Poglejte, kje je pametno in kje ni najbolj priporočljivo varčevati.

Prihranite: preproge

Preproge pričarajo toplino in občutek udobja, a prav tako, kot tiste iz višjega cenovnega razreda, bodo namen dosegle one iz nižjega. Na tržišču obstaja pisana paleta lepih, mehkih, vzdržljivih in zato več kot uporabnih preprog, za katere vam ne bo treba odšteti celega premoženja.

Konec koncev po njih hodite in v kolikor bi si omislili pregrešno drago preprogo, bi vedno z enim očesom budno spremljali, da na njej ne bi pristalo kaj, kar bi pustilo trajen madež. Ne glede na vse, tako ne bi bili sproščeni, to pa je davek, ki ga zagotovo ne bi bilo pametno plačati.

Prihranite: okrasne blazine

Te so kot nalašč za hitro popestritev prostora in z njimi lahko stanovanje zadiha v povsem drugačni podobi. Omeniti gre tudi, da še kako pripomorejo k udobju med večernim gledanjem televizije ali popoldanskem poležavanju na kavču.

In še ena dobra novica: na voljo so v širokem cenovnem razponu. Prav tako, kot zelo drage, pa bodo svoji nalogi kos cenejše, a nič manj lepe in uporabne.

dekor_ideja_1.jpg

Prihranite: steklovina

Zlasti, če so v vaši družini majhni otroci (ali so ti pri vas pogosto na obisku) so stekleni kozarci, krožniki in drugi pripomočki iz tega materiala nedvomno tisti, pri katerih lahko prihranite in namesto najdražjih kupite cenejše.

Razbili se bodo. Prej ali slej. In če zanje ne boste odšteli visokega zneska, vas bo tedaj nedvomno manj bolelo srce.

Prihranite: odlagalne mizice

Tiste, ki jih postavite ob naslonjalo kavča in kamor zvečer odložite knjigo ali skodelico čaja. Kajti, ko vstopite v dnevno sobo, vso pozornost pritegneta lep kavč in lična miza pred njim.

Ta dva kosa sta vredna večje investicije. Odlagalne mizice pa na drugi strani ostanejo nekoliko v senci in zato pri nakupu lahko ostanete v nižjem cenovnem razredu. Ker jih praviloma ne boste pretirano obložili, vam bodo v vsakem primeru dobro služile.

Prihranite: barski stolčki

Na voljo so v različnih oblikah, velikostih, materialih ter barvah in če ste si zamislili, da bi jih imeli tudi sami, ni treba, da vam predstavljajo velik izdatek. Izberite kovinske ali lesene in neobložene s tkanino ali usnjem.

Obstajajo tudi takšni, z nastavljivo višino, a ti so praviloma dražji. Zato raje izberite one, ki se po višini podajo v vaš prostor. Osnovno pravilo, ki ga velja upoštevati je: naj bodo približno 25 centimetrov nižji od pulta.

Zapravite: svetila

Vsi notranji opremljevalci se strinjajo, da je prava osvetlitev tista, ki še kako doprinese k videzu prostora. Prav to je mogoče doseči le s pravimi svetili, za katere je pametno seči globlje v žep.

Konec koncev bodo na stropih, stenah, na policah ali na tleh ostala dolgo in poceni ter nekvalitetna svetila ne bodo služila namenu, prav tako pa ne bodo imela pravega učinka.

dekor_ideja_201721_iden01a_01_PH139636.jpg

Zapravite: kavč

Tudi za ta kos pohištva je pametno odšteti nekaj več denarja. Je zvezda vsake dnevne sobe in njegov namen še zdaleč ni zgolj udobno posedanje, temveč ima tudi dekorativno vlogo.

Bodite pozorni na material, model in trdnost ter izberite takšnega, ki vam bo služil dolga leta. Kajti to je tudi vaš namen.

Zapravite: umetniški detajli

Če obožujete umetniška dela, so slike in drugi detajli nedvomno tisti, pri katerih ni pametno varčevati. Za razliko od preproge, ki se hitro umaže in steklenih kozarcev, ki se s časoma razbijejo, so umetniška dela tista, ki bodo na vaših stenah in policah ostala dolgo, najbrž za vedno.

Ključno je seveda, da vam je delo všeč in da se poda k vašemu slogu, kajti le tako boste ob pogledu na sliko, vazo ali kip resnično vedno uživali.

Avtorica: M. FL.
Foto: Ikea


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)