Cvetlice, ki vas bodo najdlje razvajale

Če jih naberete na vrtu ali kupite v cvetličarni.

18.4.2017 ob 8:50

nagelj_shutterstock_553128067.jpg

Veliko dejavnikov vpliva na obstojnost cvetlic v vazi. Od pravega reza stebel do prave temperature vode. Njihovo obstojnost lahko podaljša nekaj zrn sladkorja ali tableta aspirina v vodi in še bi lahko naštevali. Na to, kako dolgo vas bo cvetje, ki ste ga kupili v cvetlični ali nabrali na vrtu razvajalo, vpliva tudi vrsta rož. Poglejte, katerih pet je najobstojnejših.

Več koristnih navetov najdete na Facebooku

Perujska lilija (alstroemeria): dva tedna

Najbrž ste jih že večkrat videli v cvetličarni, sedaj poznate še njihovo ime. Po obliki spominjajo na običajne lilije, le da so njihovi cvetovi nekoliko manjši, v vazi pa vas bodo razveseljevali do dveh tednov. A le, če jim boste vsak dan menjali vodo in pridno trgali rjaveče liste. Znano je namreč, da listi na steblih pri teh cvetlicah propadejo prej, kot lepi cvetovi.

PREBERITE še // Tri rože, ki bodo postale vaše najljubše

sopek.jpg

Lilije: dva tedna

Kadar iz cvetličarne prinesete sveže lilije, ki se še sramežljivo skrivajo v popkih, bodo potrebovale nekaj dni, da se ti razprejo in še nekaj dni, da povsem zasijejo v svoji naravni barvi. Posledica: v vazi bodo lilije obstale vsaj dva tedna. Pametno je iz njih odstraniti prašnike, da ne bi cvetni prah pristal na vašem prtu in jih za podaljšanje svežine umakniti z neposrednega sonca.

Nageljčki: tri tedne

So lepi, dišeči, čudovito pisani, prijazni denarnici in zlahka jih je urediti v ličen šopek. Imajo še eno pozitivno plat: v vazi svežino ohranijo do treh tednov. Le ne pozabite s spodnjega dela stebel potrgati listkov, ki bi sicer prišli v stik z vodo in tisto v vazi redno menjajte.

Okrasna čebula (allium): dva do tri tedne

Očara z velikimi kobulastimi cvetovi, ki tako kot z obliko, pozornost pritegnejo tudi z modro- vijolično barvo. Ti bogati cvetovi v vazi zdržijo od dveh do treh tednov. Treba pa se je zavedati, da, čeprav se na prvi pogled ne zdi tako, ta roža izvira iz iste družine, kot čebula in por. Če torej ne boste redno menjavali vode v vazi, bo ta začela oddajati na moč neprijeten vonj.


PREBERITE še // Rastline, k v dom prinašajo srečo in bogastvo

cvet_shutterstock_425042626.jpg

Krizanteme: štiri tedne

Tako, kot marjetice, tudi krizanteme lahko v vazi obstanejo kar cel mesec. Vredne so torej vsakega evra. Da bi res dolgo božale vaše oči, izberite takšne s čim daljšimi stebli ter jih vsak teden nekoliko pristrizite pod kotom.

Avtorica: M. FL.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)