Barve, ki so za kopalnico slaba izbira

Če se vam obeta prenova kopalnice, zanjo izberite barve, ki v njej pričarajo prijeten ambient.

19.7.2023 ob 8:25 | Foto: Gettyimages, Instagram | Avtor: M. FL.

Barve, ki so za kopalnico slaba izbira

Barve imajo velik vpliv na razpoloženje, zato ni vseeno, v kakšne so odeti notranji prostori. To velja tako za kuhinjo, spalnico, dnevno in otroško sobo, kot za kopalnico.

Slednja je del doma, v katerem običajno preživimo prve in zadnje trenutke dneva, kar pomeni, da je pametno zanjo izbrati prave barve in se izogibati tistim, ki za kopalnico res niso priporočljive.

Ne: Zelena

Čeprav se zdijo naravni toni v kopalnici na prvi pogled izvrstna izbira, je zelena lahko za ta prostor slaba ideja.

"Odvisno sicer od velikosti in svetlobe, načeloma pa močna zelena ni najboljša barva za kopalnico. Predvsem, ker zeleni odtenki vplivajo na odsev kože ogledalu in ji lahko pričarajo nezdrav videz" menita notranji opremljevalki Kiley Jackson in Aileen Warren in priporočata:

"Če kljub temu razmišljate o njej, naj ne bo prevladujoča in naj bo v pastelnih tonih."

Suchada Tansirimas/Gettyimages

Ne: Rdeča

"Intenzivne barve lahko utesnijo prostor, kot je denimo kopalnica," meni opremljevalec Artem Kropovinsky.

To sicer ne pomeni, da se morate tem odtenkom v intimnem prostoru povsem odpovedati, a vključite jih zgolj s pomočjo detajlov, denimo kopalniških pripomočkov, brisač, preprog, umetniških del.

Ne: Močna rumena ali temno modra

"Tako kot velja za rdečo, lahko tudi intenzivni, močni odtenki rumene ali modre v kopalnici pričajo občutek tesnobe in jo vizualno zmanjšajo.

Močni odtenki v nobenem primeru niso najboljši za prostore, ki naj bi zagotavljali občutek sproščenosti," meni notranja opremljevalka Angela Hamwey in dodaja:

"Kopalnice so praviloma manjše, v njih se posvečamo negi in higieni telesa, zato je pri opremi dobro uporabljati svetle, nevtralne tone, po zaslugi katerih prostor deluje sveže, odprto in čisto."

Previdno: Bela

Čeprav notranji opremljevalci za opremo kopalnice, pa naj bo z vidika keramike, pohištva ali barve sten, priporočajo svetle odtenke, opozarjajo na pasti bele.

"Povsem bela barva ni ravno idealna, saj je zelo občutljiva na umazanijo in zahteva več vzdrževanja. Boljši so mehki, pastelni ali svetli toni sive ali bež barve, ki vnašajo mir in napolnijo z energijo," priporoča Hamweyjeva.

Ne: Temno rjava ali črna

"Vsaka prevladujoča temna barva je za kopalnico napačna, saj vizualno zmanjša prostor in pokvari razpoloženje," opozarja notranja opremljevalka.

Katera je torej najboljša barva za kopalnico?

"V vsakem primeru se osredotočite na svetle odtenke," svetuje notranja opremljevalka Kate Figler  in dodaja:

"Kopalnica je prostor, ki naj bi bil hkrati praktičen in pomirjujoč. Mesto za sproščanje po napornem dnevu in kotiček doma, ki zjutraj navda z energijo.

Zato mora biti okolje všečno in hkrati ne preveč vpadljivo. Kar zadeva barve, razmislite o pomirjujočih tonih z velikim odstotkom bele."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bathroom Designing (@bathroomdesigning)

Artem Kropovinsky je prepričan, da je bela, čeprav ima tudi pomanjkljivosti, dejansko brezčasna barva za kopalnice, ki nikoli ne izgubi šarma:

"Po njeni zaslugi je ta del doma svetel in na videz večji. Primerni so tudi svetlomodri toni, saj so podobni beli, imajo pa nekaj več značaja. Tako kot tudi bež. Topli odtenek je privlačen za ta del doma in mu zagotavlja več razgibanosti, hkrati še vedno ne deluje preagresivno na počutje. Zjutraj ali zvečer."

Povzeto po portalu HomesAndGardens

Preberite še: Najbolj primerne rastline za kopalnico

Morda vas zanima tudi: Andrej Mohar svari: Zaradi neustrezne rabe svetil lahko zbolimo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)