9 ključnih napak pri zamrzovanju živil

Zamrzovalnik podaljša uporabnost živil, a dobro je vedeti, katerim napakam se je pri tovrstnem shranjevanju treba izogibati.

29.7.2019 ob 8:25

zamrznjeno_hrana_zamrzovanje_micna.jpg

Zamrzovanje je priročen način shranjevanja živil. Ta v zamrzovalniku dlje ohranijo svežino, so vedno pri roki in velikokrat predstavljajo hitro rešitev pri pripravi kosila ali večerje.

A čeprav je zadeva na videz resnično preprosta, mnogi pri tovrstnem shranjevanju počnejo napake, ki zamrznjena živila oropajo okusa ter prave teksture. Katerim se je več kot priporočljivo izogniti, niza portal Self.

Zamrzovanje vsega po vrsti

Mary Liz Wright, prehranska strokovnjakinja z univerze Illinois opozarja, da vsa živila niso primerna za zamrzovanje. Na prvih mestih izpostavlja surovo listnato zelenjavo ter sadje z visokim odstotkom vode.

Ti namreč v zamrzovalniku izgubijo značilno teksturo ter okus. Tudi pečen ali kuhan krompir se pri nizkih temperaturah ne obnese najbolje. Zamrznjena kuhana jajca postanejo gumijasta, testenine in riž pa so oropani okusa in značilne teksture.

Prepočasno zamrzovanje

Pri zamrzovanju živil je pomembna hitrost, opozarja strokovnjakinja in dodaja, da je s hitrim zamrzovanjem mogoče preprečiti, da bi se na površini hrane nakopičile bakterije, hkrati se tako v manjši meri poškodujejo celične stene živil, ki posledično lažje ohranijo pravo teksturo. Če je nekaj po tajanju neprivlačnega videza, tega zagotovo niste dovolj hitro zamrznili.

Živila v manjših pakiranjih ali na pladnju zamrznite pri temperaturi -24 stopinj Celzija. Po enem dnevu lahko to povišate na -18 stopinj Celzija in hrano iz manjših embalaž prestavite v večje.

Poskrbite tudi, da zamrzovalnik ne bo preveč natrpan. To omogoča kroženje zraka in pospeši proces zamrzovanja.

Zamrzovanje vroče hrane

"S tem, ko v zamrzovalnik položite vročo hrano, temperatura v njem znatno naraste, kar ovira delovanje naprave, zmanjša učinkovitost zamrzovanja, hkrati tvegate, da se bodo ob stiku z vročim živilom tista, ki so že v zamrzovalniku odtajala in pokvarila," opozarja Philip Tierno, klinični profesor mikrobiologije in patologije na medicinskem centru Langone.

Pogosto tajanje in ponovno zamrzovanje povečuje tveganje za množenje bakteriji na hrani, temu pa se je mogoče izogniti tako, da živila pred zamrzovanjem hitro pohladite na sobno temperaturo.

Pranje sadja in zelenjave tik pred zamrzovanjem

Prav je, da sadje in zelenjavo pred zamrzovanjem operete, a to se mora, preden je izpostavljeno temperaturam pod lediščem, povsem posušiti.

Zlasti je to pomembno pri darovih narave z mehkim olupkom, saj ga sicer voda na površini zmehča, posledično zamrznjeno sadje in zelenjava izgubita okus ter prvotni videz.

jagodicevje_zamrznjeno_maline_borovnice_jagode_micna.jpg

Zelenjave ne blanširate

Kot rečeno, surova zelena zelenjava ni primerna za zamrzovanje, odlično pa se v zamrzovalniku obnese, če je predhodno blanširana. S tem ohrani okus, barvo in svežino.

Torej jo pred zamrzovanjem za pičlih nekaj minut stresite v slan krop, jo nato odcedite, pohladite in pospravite v zamrzovalnik.

Zamrzovanje velikih koščkov sadja

Sadje z nižjim deležem vode: hruške, jabolka, banane, marelice, breskve in podobno pred zamrzovanjem narežite na manjše koščke, ki jih boste kasneje lahko uporabili za pripravo smutijev ali peciv. Manjši kot bodo, hitreje bodo zamrznjeni in prav tako hitreje odtajani.

Koščke položite na pladenj, jih hitro zamrznite in ledene pospravite v primerne posode ali vrečke.

Zamrzovanje v neprimerni embalaži

Posode za zamrzovanje morajo biti neprodušno zaprte, kajti le tako živila ohranijo pravo kvaliteto ter okus. Več, kot bo v posodah zraka, slabši bo končni rezultat.

Prav tako za zamrzovanje niso primerne prazne embalaže jogurtov, skut ali drugih jedi, saj materiali, iz katerih so izdelane, niso odporni na nizke temperature in se v zamrzovalniku lahko polomijo ali drugače poškodujejo.

Prepolne posodice

Posod, v katerih zamrzujete tekoča živila, ne napolnite do vrha. Od gladine do roba naj bosta vsaj dva centimetra praznega prostora. 

Prostornina tekočine se med zamrzovanjem poveča, kar pomeni, da se, v  kolikor v njih ni dovolj prostora, poškodujejo pokrovi ali stene embalaže.

zivila_zamrznjeno_micna.jpg

Hrano predolgo puščate v zamrzovalniku

Nobena hrana v zamrzovalniku ne zdrži v nedogled. Skrajni rok uporabnosti je eno leto, seveda pa je ta odvisen tudi od vrste živila in embalaže, v kateri je pospravljeno.

V kolikor opazite, da zamrznjeno živilo nima več prvotne barve, ga raje zavrzite, na embalažo pa pred zamrzovanjem zapišite datum. Tako boste imeli pregled nad tem, kako dolgo imate jedi v zamrzovalniku in katero morate najprej porabiti.

Avtorica: M. FL.
Foto: Gettyimages

Priporočamo tudi: Kako dolgo smete v zamrzovalniku hraniti meso Ali pa: Korak za korakom do čistega zamrzovalnika in hladilnika

Preberite še: 9 živil, ki jih ne hranite v hladilniku (nizke temperature jim lahko poslabšajo okus)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)